Bankalar artık günlük yaşantının olmazsa olmazı. Para çekmek, kredi kartı, elektrik, su, telefon borcunu yatırmak, havale yapmak için en yakın ATM’yi bulmak zorundasınız. Bunun farkında olan bankalar da vatandaşın ATM’lere en kısa sürede ulaşmasını sağlamak için her yolu deniyor. Büyükşehirlerde özel bölmelere yerleştirilen ATM’ler daha küçük yerleşim yerlerinde evlerin alt katlarına konuluyor.
Peki siz hiç evin bir odasına konulmuş ATM gördünüz mü? Olmaz, olmaz demeyin. Bursa’nın Osmangazi ilçesi Küçükbalıklı Mahallesi’nde ATM’ler evlerin yeni kiracısı. Öyle ki evin bir odasında birkaç bankaya ait ATM cihazını görmek mümkün. Bir banka ile başlayan uygulamada şimdiki sayı 9, yakında 12 olacak. Durumdan hem bankalar, hem ev sahipleri, hem de mahalleli memnun. Ev sahipleri 300-400 liraya kiraya veremedikleri evlerinin bir odasını 3- 4 bankaya kiraya verip 2 bin 400 lira aylık kira alanlar var. Üstelik kira bedeli yıllık peşin tahsil ediliyor.
NORMAL KİRAYA VEREMİYORLAR BANKALAR KİRALIYOR
Küçükbalıklı Mahalle Muhtarı Cemil Aksu, merkeze uzak olan mahallede insanların banka işlerini bu ATM’ler sayesinde çözdüklerini söylüyor. Eskiden işlerini halletmek için şehir merkezine gitmek zorunda kalan vatandaşların sıkıntıdan kurtulduğunu dile getiren Aksu, şunları söylüyor: “Mahallemiz kalabalık nüfuslu. Merkeze iki dolmuşla gidildiği için bankada işi olan insanlar mağdur oluyordu. Geçmiş dönemde iki arkadaşımız bankalarla anlaşmış gelip ATM şekilde düzenek kuruldu. Önce bir iki bankadan 9 tane banka ATM’sine çıktı sayı. 3 tane daha gelecek toplam 12 banka ATM’si olacak mahallemizde.”
Mahalle merkezinde ana cadde üzerinde ki evleri yoğun trafik ve gürültüden dolayı kiraya veremediklerini anlatan Aksu, “Çok işlek cadde olduğu için kiracılar burada duramıyor. Bir işyeri açılıyor gürültü ve yoğunluktan iş yapamıyor ve kapatıp gidiyor. Kiralayanlar 2-3 haftada kapatıyordu. Bu nedenle de vatandaşlar böyle bir çözüm buldu.” şeklinde konuşuyor. Mahallenin aynı zamanda sanayinin yoğun olduğu bir bölge olduğuna dikkat çeken Aksu, sistemle sanayiciler ve vatandaşların mahalle meydanında ki ATM’lerden rahatlıkla işlerini gördüklerini dile getiriyor.
EVİN ODALARINI DÖRDE BÖLÜP ATM’YE KİRAYA VERİYORLAR
Özellikle mahalle meydanına yakın evlerin bölünerek banka ATM’sine kiraya verildiğini anlatan muhtar Aksu, şöyle devam ediyor: “Bir evin odaları üçe, dörde bölünerek her oda bir bankaya kiraya veriliyor. Normalde burada kira 350-400 lira iken, bankaya 500 ila 700 lira arasında kiraya veriliyor. 400 lira yerine, dört odasını dört bankaya kiraya verse 2 bin 400 lira eder. Çoğu banka geldi. Değişik bankalardan da talepler var. Bana ‘muhtar bize de bir yer bul ATM koyalım’ diyenler var. Onlara da yer bulup koyacağız.”
Durumdan vatandaşların da çok memnun olduğunu anlatan Muhtar Aksu, öğle arasında işinden çıkan vatandaşların merkeze gitmeden hemen ATM’den para çekip, yatırabildiğini anlatıyor.
'ÜÇ ATM'LİK DAHA ODAM VAR'
Evin bir odasını bankaya kiraya veren Rıfat Aydın kiralama sürecini şu sözlerle anlatıyor: “Geçen sene bizim evin duvarına gece saat 01.30’da bir araba çarptı. Bizde duvarları yaptıktan sonra burayı dükkana çevirmeye karar verdik. Komşumuzun evinin bir bölümünü ATM’ye kiraya verdiğini görünce bende burayı bankaya kiraya vermeye karar verdim. ATM sistemi garantili, hiç bir sorun olmayacağın düşündük. Yaklaşık 8 ay bekledim ve bankaya kiraya verdim.”
Mart 2014’de bir bankaya evinin bir odasını yıllık 6 bin 500 liraya kiraya veren Rıfat Aydın, “Bu zamana kadar hiçbir sıkıntı yaşamadık. Bize bir zararı yok, aksine faydası var. Millet olmayan bankaları da buraya getirmemi istiyor. Ben de olmayan bankalara üç tane daha ATM'lik yerimiz olduğunu söyledim ve eğer düşünürlerse oraları da kiraya vermeye hazırım.” diye konuşuyor.
'ÇARŞIYA GİTMEDEN PARAMIZI ÇEKTİK'
Bankamatikten para çeken mahalleli Ercan Düzenli, ATM’lerini mahallelerine kazandıranlara teşekkür ederken, “Bizim için çok iyi oldu, yoksa yukarılara gidip bankamatikle uğraşacaktık, birçok sıkıntı çekecektik. Buraya geliyoruz, Balıklı halkı olarak işimizi hallediyoruz burada, hem yakın.” ifadelerini kullanıyor.
Mahalle esnaflarından Hüseyin Dinçerler ise bankamatikleri mahallede kurulmasının çok güzel bir hizmet olduğunu belirterek, “Fakat burada tek sıkıntımız trafik sıkışıklığı oluyor. Vatandaş buraya ödeme için araçları ile geliyor, aracını yol üzerine bırakınca da trafik sıkışıklığı oluyor. Nasıl bir çözüm olur bilmiyorum ama çözülebilirse çok iyi olur.” diyor. Kent merkezine gitmeden işlerini mahallede görebildiklerini anlatan Dinçerler, “Bazı bankaların burada ATM’leri yok, onlardan da mahallemizde bankamatik koymalarını rica ediyoruz. Ayrıca evlerin altını ATM’ye kiraya verilmesinin bir sakıncası yok, aksine ek gelir oluyor.” şeklinde konuşuyor.
CİHAN