Son 7 yıldaki bütün seçimlerde bu köylerdeki tüm oylar aynı partiye veya adaya gitti. Seçime katılım oranı yüzde 100. Geçersiz veya boş oy da yok.
Türkiye’de yapılan son seçimler şaibe ve hile tartışmalarına sahne oldu. Pek çok yerde sonuçlara itiraz edildi. Tartışmalar seçimlerin güvenirliliğini gündeme getirirken Şanlıurfa’daki seçimleri inceleyen Bağımsız Seçim İzleme Platformu çok ilginç verilere ulaştı. Şanlıurfa’nın Seyrantepe, Sumaklı, Umut, Diktaş, Akbilek ve Gölbaşı köylerini inceleyen Platform, bu 6 köyde tamamen ‘kusursuz’ seçimlerin yaşandığını belirledi.
TAM KATILIM SIFIR HATA
2007 yılından beri yapılan yerel ve genel seçimlerde bu köylerdeki herkesin fire vermeden sandık başına ‘gittiği’ tespit edildi. Katılım oranı tüm seçimlerde yüzde 100 olarak kayıtlara geçti. TÜİK verilerine göre Şanlıurfa okuma yazma en düşük il. Ama bu illerde tüm oylar sıfır hatayla kullanılıyor. Geçersiz tek bir oya bile rastlanmıyor. Seçimlerin en çarpıcı sonuçlarından biri de 6 köyde oylar her seferinde aynı partiye atılıyor. Bu kusursuzluk arka arkaya yapılan son dört seçimde “organize oy kullanma” suçu işlendiği iddialarını da beraberinde getirdi.
2011 yılından beri yerel ve genel seçimleri izleyen Bağımsız Seçim İzleme Platformu ilginç tespitlerini Yüksek Seçim Kurulu’na bir raporla sundu. Raporda adı geçen köylerde herkesin oy kullandığı ve bütün seçimlerde tek adaya oy attığına özellikle dikkat çekti. Platform üyesi sivil toplum kuruluşu olan Eşit Haklar İçin İzleme Derneği Koordinatörü Nejat Taştan, bu köylerde 2007’den beri hatasız oy kullanılmasının başkasının yerine oy kullanıldığına dair şüpheye yol açtığını belirtti.
GEÇERSİZ OY ÇIKMAMASI ŞÜPHELİ
Taştan, "Şanlıurfa okuma yazma oranının en düşük olduğu illerden biri. Buna rağmen bu yerleşim yerlerinde her seçimde sadece bir geçersiz oy kullanılmış olması son derece şüpheli. Türkiye'de en eğitimli seçmenin olduğu yerlerde bile geçersiz oy çıkarken bu gibi kırsal bölgelerde hiç geçersiz oy olmaması ve herkesin oy kullanması organize oy kullanıldığını göstergesidir. Demek ki birileri bazıları adına eline mührü almış oy basıyor" şeklinde konuştu.
10 Ağustos'ta da tablo değişmedi
Urfa'nın altı köyündeki şüpheli oy kullanımı 10 Ağustos Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de değişmedi. Nejat Taştan, belirlenen köylerde yine herkesin oy kullandığını ve bir tane dahi geçersiz oy çıkmadığını tespit ettiklerini belirtti.
40 köy için yaptığımız itiraz reddedildi
Şanlıurfa MHP İl Başkanı İbrahim Özyavuz 30 Mart yerel seçimlerinde 40 köy için itirazda bulunduklarını fakat başvurularının mahkeme tarafından reddedildiğini söyledi. Özyavuz şu iddialarda bulundu:
2 KİŞİ 500 KİŞİ YERİNE OY KULLANIYOR
“Köyde bulunanlar AK Parti’ye oy kullanacaksa toplanıyorlar diyorlar ki ‘Oyları AK Partiye kullanın.’ İki kişi sandığın olduğu yere giriyor bütün oyları kullanıp çıkıyor. Yani insanların hepsi gelip oy kullanmıyor. O yüzden sıfır hata oluyor. Orada bir bayanın veya gencin gelip oy kullanma şansı yok. İki kişi oturur 500 kişi yerine oy kullanıyor. Buna ilişkin itiraz etsek dahi hakim reddediyor. Herkes oyunu kullandığı için prosedüre uygun yapıldığını söylüyor. 30 Mart seçimlerinde Harran’da hiç olmayan insanların oyları kullanıldı diye 40 köy için Harran Seçim Kurulu’na itirazda bulunduk. Fakat itirazlarımız reddedildi.”
DENETİM SADECE MERKEZLERDE
Şanlıurfa’nın birçok köyünde halkın sandığa gitmediğini ileri süren İbrahim Özyavuz “Sandık görevlileri direkt formu doldurup getiriyorlar” iddiasında bulundu. Özyavuz şöyle konuştu: “Bizim müşahitlerimiz var ama bir işe yaramıyor. Müşahitleri içeri sokmuyorlar. Akşam memur gidiyor, muhtar aza ve sandık görevlileriyle beraber, olan-olmayan herkes adına oy kullanıyor. Sadece şehir merkezlerinde oy kullanımı sırasında denetim yapılıyor. Köylerde bir kontrol mekanizması yok. Bunu da genelde iktidar partisinin baskısıyla yapıyorlar.”
Özyavuz, Harran’ın 589 seçmenli Büyüktürbe köyünde olmayan insinların yerine oy kullanıldığını tespit etmelerine rağmen sonuç alamadıklarını belirtti.
Adayı önceden belirliyoruz
Nüfusunun tamamı Arap olan Seyrantepe Köyü Muhtarı İsmail Arda seçimden önce köy ahalisinin bir aday belirlediğini ve onu desteklendiğini söylüyor. 30 Mart belediye seçimlerinde kullanılan 100 oyun AK Parti’ye verildiği köyde 15 yıldır muhtarlık yapan Arda, “Seçimden önce oturur konuşuruz. Adayımızı belirliyoruz. Bize uygun olanı destekleriz. Hatalı oy kullandırmıyoruz” diyor. 113 seçmenli Akçakale’ye bağlı Gölbaşı köyü sakini Ali Zegayir ise seçimden önce aile büyüklerinin bir aday belirlediğini ve oyların ona verildiğini söylüyor.
Muhtarlar öncülük ediyor
Bugün'ün haberine göre, 370 kayıtlı seçmenin olduğu Akbilek Köyü sakinlerinden Ali Başak aday seçimlerine muhtarların öncülük ettiğini belirtiyor. Başak, “Burada millet birbirine adayını söyler. Filan kişi bizim adayımızdır der. Muhtarlar buna öncülük yapar. AKP'ye yıllardır sandığımız ful çıktı” diyor.