İzmir'in
Konak ilçesinde geçen hafta meydana gelen
patlamayla ilgili yakalananlar arasında olan B.S'nin
terör örgütünde yaklaşık 1 yıl
bomba eğitimi aldığını, Mersin'deki patlamayı yapan kişinin de içinde yer aldığı grupla
Suriye uyruklu
terörist tarafından gönderildiğini söylediği öğrenildi. B.S'nin yaptıklarının farkına yakalanmasının ardından vardığını söylediği de belirtildi.
Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin, geçen hafta meydana gelen patlamanın ardından başlattığı çalışmalar sonrası,
eylemi gerçekleştirdikleri iddiasıyla yakalanan B.S. ve Z.B'nin de aralarında bulunduğu 9 kişinin 4 gündür süren sorguları ve sürdürülen çalışmalarda, olayla ilgili bir çok detay ortaya çıktı.
ASKER VE POLİSE HAİN TUZAK - İŞTE KARELER
Alınan bilgiye göre, 2004 yılında ''
terör örgütünün propagandasını yapmak'' suçundan İzmir'de hakkında
dava açılan B.S, 3 yıl 9 ay
hapis cezasına çarptırıldı. Daha sonra terör örgütünün Irak'ın kuzeyindeki kamplarına giden B.S. burada Suriye uyruklu bir terörist tarafından eğitim verildi. B.S'nin, daha sonra uzun süre kırsal kesimde kalarak ''eylem talimatı'' beklediği öne sürüldü.
Mersin'deki patlamayı yapan ve olayda ölen
bombacıyla aynı eğitimi aldığı tespit edilen B.S'nin Suriye uyruklu teröristin ''İzmir'de bombalı eylem yapma talimatı vermesi'' üzerine kamptan ayrılarak Diyarbakır'a gittiğini, burada akrabaları Z.B. ve G.D. ile irtibat kurduğunu, önce kendisinin, ardından da Z.B. ve G.D'nin otomobil kiralayıp İzmir'e geldiklerini söylediği öğrenildi.
Terör örgütü tarafından,
Buca yolu üzerinde bir eylem yapmasının kendisine bildirildiğini belirttiği kaydedilen B.S'nin üç gün boyunca patlamanın olduğu güzergah üzerinde
keşif yaptığı, sabah saatlerinde geçen polis servislerini izleyerek yer belirlediğini kaydettiği bildirildi.
Çalıntı otomobilin İstanbul'dan getirilmesi ve bir teröristin gönderdiği yaklaşık 20 kilogram ağırlığındaki
patlayıcının kendisine ulaşmasından sonra, Kadifekale'deki babasına ait evin
hayvan barınağı olarak kullanılan kısmında bombayı sakladığı, daha sonra düzeneği kurarak otomobile yerleştirdiğini anlattığı bildirildi. B.S'nin gece yarısı otomobili, patlamanın meydana geldiği noktaya bıraktığını, olay sabahı Z.B. ile arabanın park halinde bulunduğu caddeyi gören bir yerde beklediklerini, yanlarında götürdükleri poğaça ve
meyve sularıyla kahvaltı yaptıklarını itirfa eden B.S'nin bulunduğu yerden otomobili net göremediğini, polis aracını
hedef seçtiklerini, geçişi sırasında patlatmak istediğini, yeri tam göremediği için birkaç saniye önce patlattığını da söylediği ileri sürüldü.
Zanlının, kendi aralarındaki konuşmalarında patlamayı ''
düğün'' olarak şifrelendirdiklerini, patlamada yaklaşık 18 kilogram patlayıcı kullandıklarını, kalan patlayıcıyı ise B.S'nin Kadifekale'deki babasına ait evin hayvan barınağında sakladıklarını söylediği belirtildi. Z.B, G.D. ve olayla ilgisi bulunmayan fakat Diyarbakır'a gittiklerini duyunca yanlarına gelen E.D'yle birlikte, olayın hemen ardından
kiralık otomobille İzmir'den uzaklaştıkları, yol boyunca da radyodan patlamayla ilgili haberleri dinledikleri öğrenildi.
Diyarbakır'a varmalarının ardından zanlıların, kullandıkları kiralık otomobilin kendilerinde kalış süresini 1 hafta daha uzatarak, ''İzmir'de yeni bir düğün var, ona katılacağız'' dedikleri öğrenildi.
Polis yetkilileri, bu verileri değerlendirdiklerinde, zanlıların yakalanmamaları halinde, İzmir'de bıraktıkları patlayıcıyla muhtemelen yeni bir eylem amaçladıklarını değerlendirdiklerini belirtti.
TERÖRİSTİN İTİRAFI: MAKİNELEŞTİRİLDİK
Polisin, patlatılan bombanın konulduğu otomobile ait sahte plakayı bulması ve
Türkiye çapında başlattığı araştırmada,
Boğaziçi Köprüsü,
otoban gişeleri, benzin istasyonları gibi noktalar ile patlama öncesi olayın meydana geldiği caddedeki bazı firmaların güvenlik kameralarında görüntülerini tespit ettiği zanlıları yakalamasının ardından, zanlıların şaşkınlık yaşadığı belirtildi. Yakalanmalarını beklemediklerini polise söyledikleri öğrenilen zanlılar, polisteki sorgularında suçlarını
itiraf ederken, patlama sırasında hiç bir duygu hissetmediklerini belirterek, ''Makine gibi hareket ettim. Yaptıklarımın farkına yeni varıyorum. Makineleştirilmişiz'' dediği öğrenildi.
Terör örgütü elebaşına ''sayın'' diyerek hitap ettiği iddiasıyla daha önce adliyeye gönderilen, patlama kapsamında oğulları B.S, A.S, R.S ve C.S. ile birlikte gözaltına alınan T.S'nin Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde yaşanılanlardan üzüntü duyduğunu söyleyerek ağladığı öğrenildi.
T.S'nin evinde özel eğitimli köpeklerle yapılan aramada, hayvan barınağı olarak kullanılan yerde 820 gram RDX türü A4
plastik patlayıcı, yanmayı fazlalaştıran 320 gram aromatik hidrokarbon, 2 kilo 300 gram amonyum nitrat ile 2
fünye ele geçirildiği bildirildi.
Zanlıların ''terör örgütü üyesi olmak, terör örgütü adına bombalı eylem düzenlemek, patlamayla maddi zarara yol açmak, örgüt mensuplarına
yardım yataklık, sahte
belge düzenlemek ve kullanmak'' suçlamalarıyla İzmir
Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildikleri bildirildi.
OLAY
İzmir'in Konak ilçesinde, 21 Ağustosta park halindeki otomobile yerleştirilen patlayıcının polisleri taşıyan
midibüs ile orduevine ait otomobilin geçtiği sırada patlaması sonucu 3'ü asker 7'si polis 16 kişi yaralanmıştı.
Olayla ilgili B.S, Z.B, G.D, R.S, E.D. Diyarbakır'da, T.S, A.S, C.S, A.Ö. ve M.A. ise İzmir'de yakalanmıştı. Olayı terör örgütünün Irak'taki kamplarında bomba eğitimi gören B.S. ile Diyarbakır'da buluştuğu Z.B'nin gerçekleştirdiği tespit edilmişti.
Ayrıca,
operasyon kapsamında Diyarbakır'da 2, İstanbul'da ise 4 kişi gözaltına alınmıştı.
AA