Suriye ve bölge ülkelerinde incelemelerde bulunan Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Bürosu Direktörü John Ging, gazetecilere izlenimlerini aktardı.
Ging, "Türkiye'deki sığınmacılara sunulan imkanlar gerçekten çok yüksek standartlarda. Türk Hükümeti Suriyeli sığınmacılara inanılmaz cömert davranıyor, kendisine sığınanlara çok kaliteli yardım sunuyor. Biz BM olarak diğer ülkelerdeki Suriyeli mültecilere bu kalitede imkan sağlayamıyoruz" dedi.
Ellerindeki olanakların sığımacılara Türkiye gibi hizmet vermek için yeterli olmadığını söyleyen Ging, "Türkiye'nin sığınmacılara kendi imkanlarıyla sahip çıkmasını takdirle karşılıyoruz" dedi.
"İNSANLAR YORGUN"
Ging, BM insani yardım birimlerinin direktörleriyle Şam, Dera ve Humus'ta yaptıkları incelemeler hakkında da bilgiler verdi.
Gittikleri her yerde 22 aylık çatışmanın sonuçlarını gördüklerini kaydeden Ging, şöyle konuştu:
"Çatışmalar sonucu binalar tahrip olmuş, altyapı çökmüş, elektrik, iletişim ve su sistemleri çalışmıyor. İnsanlar yaşadıklarından yorgun düşmüş. Karşılaştığımız bütün anneler okulların ne zaman eğitime başlayacağını soruyor. Şu anda okullar sığınak olarak kullanılıyor. Suya ulaşılamaması nedeniyle tarım durma noktasında. Çatışmalar bugün bitse bile insanların normal hayata dönebilmeleri çok uzun zaman alacak."
İLAÇ İHTİYACI
Hastaneleri de ziyaret ettiklerini anlatan Ging, kalifiye sağlık personelinin hastaneleri terk ettiğini, kalanların ise çok uzun çalışmaktan, hasta ve yaralı yoğunluğundan yorgun düştüğünü ifade etti. Ging, halkın en acil ihtiyacının ilaç olduğunu, ardından gıda, elektrik, su, giyecek ve barınma sorunlarının geldiğini anlattı.
İnsanların akrabalarının yanlarına sığındığını ve bir ailenin aynı anda çok sayıda kişiye ev sahipliği yapmak durumunda kaldığını anlatan Ging, halkın temel ihtiyaçlarını karşılayamadığını söyledi.
Dera ve Humus'ta ziyaret ettiği hastanelerde hava saldırıları ve ağır silahlarla yapılan tahribatı da gözlemlediklerini belirten Ging, hastanelerdeki ilaç tedarikinin çok yetersiz olduğunu vurguladı.