Hilton Otelinde düzenlenen panelin sabah oturumunda konuşan
Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Danışmanı Hüseyin
Avni, birlik içinde yaşayacakları bir Irak'ı hedeflediklerini ifade ederken,
Kerkük'ün bütün Iraklıların kenti olduğunu kaydetti.
Iraklılık kimliğine sahip olunmasının önemine işaret eden Avni, ''Kenetlenmekten başka çıkarımız yok. Iraklılık kimliğini ne zaman benimsersek o zaman pek çok sorunumuzun üstesinden geliriz" diye konuştu.
Mezhep ayrımlarının öne çıkartılmasıyla bir sonuca ulaşılamayacağını ifade eden Avni, "Kerkük'te yaşayanlar Kerkük'ün sahipleridir" dedi.
"Kerkük'ün geleceği milli uzlaşıya bağlıdır" diyen Avni, sorunun mevcut anayasada belirtilen madde kapsamında çözümünün mümkün olamayacağını söyledi.
Avni, çoğunluğun kabul edeceği bir çözümün önemini vurgularken, Kerkük sorununun bu kentte oturanların tespitleriyle çözülemeyeceğini belirtti.
BİR KARIŞ TOPRAKTAN TAVİZ VERMEYİZ
Irak Diyalog Cephesi Başkan Yardımcısı
Hamit El Mutlak da konuşmasına,
Türkiye'nin ülkesine gösterdiği
destek için teşekkür ederek başladı.
Kerkük'ün bir Irak kenti olduğunu ve bütün Iraklılara ait olduğunu söyleyen Mutlak, "Kerkük için Irak halkının karar vermesi gerektiğini, sadece Kerkük'te yaşayanların değil tüm Iraklıların oy kullanması gerektiğini" söyledi.
"Kerkük'ün geleceğinden bütün Irak halkı sorumludur" diyen Mutlak, Irak'taki tüm grupların eşit ve kardeş olduklarını ifade etti.
"Kerkük'ün bir karış toprağından taviz vermeyeceklerini" kaydeden Mutlak, ülkesinin her karış toprağının Irak'a ait olduğunu söyledi. Mutlak, "Türkiye'nin bu kaygan zemine girmesini istemediklerini" de kaydetti.
Mutlak, Türkiye ve BM'den, Irak'taki kanı durdurmalarını ve ülkede insani duyguların güçlendirilmesine, birlik ve barış içinde yaşanmasına yardımcı olmalarını beklediklerini söyledi.
ABD Başkanı George Bush'un Irak'ı parçalamaya çalıştığını belirten Mutlak, Büyük
Orta Doğu Projesine ve Irak'ın bölünmesi senaryolarına karşı çıktıklarını kaydetti.
Mevcut anayasadan duydukları memnuniyetsizliği de ifade eden Mutlak, ülkede birliği sağlayacak ulusal kurtuluş hükümetinin kurulmasını istediklerini belirtti.
Bu arada, Mutlak'ın konuşması sırasında, idam edilen Irak'ın devrik lideri
Saddam Hüseyin'e Allah'tan rahmet dilemesi üzerine, dinleyicilerden biri "Allah'ın laneti üzerinde olsun" şeklinde tepki gösterdi.
Mutlak da, "Bu sizin görüşünüzdür. Ölen öldü, gömüldü, gitti" diyerek, konuşmasını tamamladı.
KERKÜK SORUNU DİYALOG YOLUYLA ÇÖZÜLEBİLİR
Irak Fazilet Partisi
Milletvekili Kerim
Muhsin El Yakubi de, Kerkük sorunu konusunda Iraklı tüm vatandaşların hakkı ve görevi olduğunu ve bu haklara saygı gösterilmesi gerektiğini söyledi.
Kerkük konusunda, "Irak
Anayasasında öngörülen çözüm yoluyla sorunun çözümünün mümkün olmadığını" savunan El Yakubi, Kerkük'te yaşayan vatandaşların haklarının ellerinden alınmaması ve sorunun çözümüne ilişkin hukuki ve yasal seçenekler olması gerektiğini kaydetti.
Kerkük'teki sorunun kaynağının
bölgedeki petrol kaynakları olduğunu belirten El Yakubi, "Bu kaynaklar Iraklılarındır. Bu kaynaklar üzerinde tüm Irak vatandaşlarının eşit hakkı vardır. Bu servetten herkesin eşit şekilde yararlanması gerekir. Türkmenlerin hakkına da sahip çıkılmalıdır" diye konuştu.
Kerkük'ün
küçük bir Irak örneğini teşkil ettiğini kaydeden El Yakubi, "Kerkük'teki barış, Irak'ın genelinde barış, buradaki uyuşmazlık, Irak genelinde bir uyuşmazlık anlamına gelecektir" dedi.
Kerkük sorununun
diyalog yoluyla çözülebileceğini kaydeden El Yakubi, uzlaşıyla çözüme ulaşılması gerektiğini ve en isabetli yolun diyalog kapılarının açık tutulması olduğunu söyledi.
Irak Anayasasının kabul edildiği
referanduma ilişkin değerlendirmede de bulunan El Yakubi, "Bu referanduma Irak halkının çok az bir bölümü katılmıştır. Yüzde yüz Irak halkının katılımıyla belirlenen bir anayasa değildir" diye konuştu.
El Yakubi, Irak'ta istikrarın sağlanması için yeni bir parlamentonun kurulması ve güven ortamının sağlanması gerektiğine dikkati çekti.
REFERANDUM, ANAYASADA DEĞİŞİKLİK YAPILMADAN
ÖNCE YAPILIRSA, ARZU EDİLEN SONUCA ULAŞILAMAZ
Panelde konuşan, Irak
İslam Partisi Dış İlişkiler Sorumlusu Halid Osman da, Kerkük sorununun çözümü için hiçbir tarafın dışlanmaması, hiçbir tarafa üstünlük sağlanmaması gerektiğini vurgulayarak, "Ya beraber kazanacağız ya da kaybedeceğiz. Bir geminin içindeyiz. Geminin batmaması için çalışmalıyız" dedi.
Kerkük sorununun çözümü konusunda hızlı davranmamak gerektiğine dikkati çeken Osman, Irak'taki tüm kesimlerin ve bölge ülkelerinin bu konuda görüşünün alınması gerektiğini söyledi.
Irak'ta bir sorun yaşanması halinde, bunun tüm bölgeyi etkileyeceğini ifade eden Osman, "Bu fırsat çok önemli, iyi değerlendirmeliyiz. Herkesi tatmin edecek bir çözüm bulmalıyız" dedi.
Irak'ta her kesimin
kanuni haklarının olduğunu ifade eden Osman, "Başkalarının hakkını çiğneyerek hukuk elde edilmez. Taraflar arasında karşılıklı güven yaratmalıyız. Halkımız arasında çatışma olmaması, herkesin kazanması bizim için önemli" diye konuştu.
İşbirliği yaparak ve taraflar arasında uzlaşmaya gidilerek, Anayasaya Kerkük'le ilgili özel bir kanun maddesi konulması gerektiğini vurgulayan Osman, şunları kaydetti:
"140. maddenin tekrar ele alınması gerekiyor. Anayasayı kabul etmiyoruz. Referandum anayasada değişiklik yapılmadan önce yapılırsa arzu edilen sonuca ulaşılamaz."
Halid Osman, "Partisel çıkarların bir yana bırakılıp halkın ve bölgenin refahı ve istikrarı için çalışılması" gerektiğini sözlerine ekledi.