Medya ile
darbe süreci arasındaki ilişkiyi anlatan Havyer Pradera, SAMANYOLU HABER'e yaptığı özel açıklamada siyasi
kriz dönemlerinde medyanın
gündem belirleyici rolüne dikkat çekti.
Tarih 23
Şubat 1981.
İspanya parlamentosunda hükümet başkanını seçmek üzere güvenoyu yapılmaktadır ve görünürde herşey yolunda gitmektedir.
Ancak bir anda duyulan
silah sesleri ile herkes neye uğradığını şaşırır ve dönemin başbakanı ile diğer bakanlar dahil 350 milletvekilini 200 kadar asker tarafından rehin alınır. Yarbay Antonyo Tehero komutasındaki askeri grup darbe yaptığını ilan eder, İspanya kralına, darbeyi
desteklemek üzere çağrıda bulunur ve ülkede
sıkıyönetim ilan edilir.
Ancak işler Yarbay Tehero'nun planladığı gibi gitmez. İspanya kralı darbeye destek vermediği gibi medya da darbenin başarıya ulaşmasında ciddi bir engel olur. Ülkenin önde gelen gazetelerinden El Pais yazarlarından Havyer Pradera, İspanya'nın tarihini değiştirecek olan darbe girişiminin şahitlerinden biri. Genç sivillerin davetiyle İstanbul'a gelen Pradera, bir gazeteci olarak yaşadıklarını anlattı.
1981 darbe girişiminin en çarpıcı yanlarından birisi, Kralın, anayasaya uyma çağrısının ardından hazırlanan özel El Pais baskısının kamuoyundaki etkisi.
Konuşmasında darbenin nasıl hazırlandığını ve darbe girişimi sonrasındaki ortamda medyanın rolünü anlatan Pradera, Samanyolu Haber'in sorularını cevapladı.
Pradera, siyasi kriz dönemlerinde medyanın gündem belirleyici rolüne dikkat çekti.
Dünyaca ünlü
İspanyol gazeteci, El Pais'ten farklı olarak darbeyi destekleyen medya gruplarının da olduğunu ancak bunların kamuoyunda çok geniş yankı bulamadığını söyledi.
SAMANYOLU HABER