Büyükşehir Belediyesi
Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Memduh Iğırcık, denetlenen bin 300
apartmanda doğru yakım tekniklerinin kullanılmadığının belirlendiğini söyledi.
Iğırcık, yaptığı açıklamada, binalarda
yakıt kalite
kontrolü yaparken, bilgisiz olan konut işçilerini de eğittiklerini belirtti.
Apartman yöneticisi ve konut işçilerini uyarmak ve bilgilendirmek amacıyla
bildiri dağıttıklarını da ifade eden Iğırcık, şöyle dedi:
''Yakıt kalitesinin kontrolü için bin 300 apartmana gittik. Ekiplerimiz konut işçilerine kalorifer kazanını nasıl yaktığını sordu ve konut işçileriningenelinin doğru yakım tekniğini kullanmadığını gözlemledik. Yakıt kalitesinin kontrolü amacıyla denetlediğimiz bin 300 apartmanda doğru yakım tekniğinin kullanılmadığını belirledik.
Konut işçilerine yakıtı doğru yakma yöntemini anlattık. Bir konut işçisi 4-5 ayrı apartmanın kaloriferini yakıyor. Dolayısıyla bir kazana üst üste kömür doldurup öbür apartmana geçiyor. Bu da birçok soruna neden oluyor.''
Iğırcık, kömürün doğru yakılmaması halinde istenilen ısı elde edilmediğini ve kömürün önemli bir bölümünün de yanmadan külleştiğini kaydederek bunun büyük kayıplara neden olduğunu bildirdi.
Kalorifer kazanlarının denetiminin
Sanayi ve
Ticaret Bakanlığı ve bağlı teşkilatlarının görevi olduğunu aktaran Iğırcık, kazan patlamalarının vanaların kapatılmasından kaynaklanan buhar sıkışmasıyla ya da yakıttan çıkan gazın sıkışmasıyla meydana geldiğini belirtti.
Iğırcık, kömür tevzi sahasından bu yıl çıkış yapan kömürün 70 bin ton olduğunu da ifade ederek, ''Kontrollerde şüphelendiğimiz 70 apartmandan kömür, 209 partmandan da sıvı yakıt numunesi aldık. Bunların kalitesi inceleniyor'' dedi.