Yoksulluğun simgelerinden olan 'kara
lastik ayakkabılar', kundura
fiyatların son yıllarda özellikle Çin'den gelen
ithal ürünlerle hayli ucuzlamasına,
spor ayakkabılarının yaygınlaşmasına rağmen yerini koruyor. Genellikle dar gelirlilerin
alışveriş yaptıkları semtlerdeki ayakkabı mağazalarında sergilenen lastik ayakkabılar, çifti 4 YTL'lik fiyat avantajıyla gelişen teknolojiye,
yaşam tarzındaki değişime inatla direniyor.
NOSTALJİ DEĞİL
Adana'da Büyüksaat semtinde ata mesleği ayakkabıcılığı sürdüren Halil Altınışık, 30 yıl öncesine kadar oldukça popüler olan kara lastiklerin, bugün toplumun büyük kesimi tarafından "nostalji" sınıfına alındığını belirtti. Altınışık, oysa yaşama tutunmak için 1 YTL'nin bile büyük önem taşıdığı bir kitle olduğunu söyleyerek, "Kenar mahalleler, dağ köylerinde oturanların önemli de olmasa bir bölümü halen ayaklarını kara lastikle koruyor. Sattığımız ayakkabılar bu ailelerin imdadına yetişiyor. Belki 3-5 YTL daha fazla verseler kundurasını ya da spor ayakkabı versiyonunu alabilecekler; ama alamıyorlar. Bizimle 4 YTL'nin bile pazarlığını yapıyorlar. Ekstra bu miktarı ödemenin zorluğu aynı zamanda kara lastiğin bu kadar dayanıklı olmaması bu kitleyi bizden koparmıyor" diye konuştu.
Gözleri kapıda bekliyorlar
Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin Kaplıkaya Mahallesi'ndeki
huzurevinde kalan 110'u kadın 284
yaşlı, yaklaşan
Ramazan Bayramı öncesi yakınlarına kavuşacak olmanın heyecanını yaşıyor. Bayramların, uzakta olan eş, dost, akrabalarını kendilerine yakınlaştırdığı için "kavuşma günü" olduğunu belirten huzurevi sakinleri, bayramın ilk gününü sabırsızlıkla bekliyor. Emekli öğretmen Saadet Alan, huzurevi sakinlerinin gözlerinin bayramın ilk günü kapıda olduğunu söyleyerek, herkese 'ziyaret' çağrısında bulundu.