Protokolde
Türkiye'nin haklarının sağlam güvenceler altına alınmadığını belirten
Baykal, "
Ermenistan kapısı açılacaktır.
Ermenistan soykırım iddiasından vazgeçmeyecektir. Protokolde bunu garanti altına alan bir şey yok.
İşgalde ayak sürüme devam edecektir. Ermenistan
Kars anlaşmasını tanımadığını ifade etme imkânını bulabilecektir. Bu tehlikeye dikkati çekmeyi görev biliyorum." diye konuştu.
CHP Genel Merkezi'nde
Dışişleri Bakanı
Ahmet Davutoğlu ile 'Ermeni
açılımı' konusunda görüşen Baykal, yaptığı açıklamada.
Kafkasya, Ermenistan ve
Kıbrıs konularını ele aldıklarını ifade ederek, "Son gelişmelerle ilgili
Dışişleri Bakanı'nı dinledik. Dışişleri, bu
ülkenin temel ana devlet sorunları niteliğinde önem taşıyan konulardır. Ülkenin dış
politika sorunlarının günlük siyasete alet edilmemesini isteriz. O konuda dikkatli ve duyarlı davranırız." şeklinde konuştu.
CHP lideri, görüşmede Bakan Davutoğlu'na Kıbrıs, Ermenistan'la ilişkiler, Kafkasya ve enerji bağlantıları konusunda partinin görüşlerini aktardıklarını kaydetti.
Kafkasya'da 4 temel sorun gördüklerinin altını çizen Baykal, şunları söyledi: "Kafkasya'da istikrarsızlık manzarası ve gerilim tablosu bulunuyor. Bunun aşılması için dört konuda ilerleme kaydedilmesi gerekir. Kafkasya'da hukuki zemin belirsizliği bulunuyor. Ülkeler arasındaki ilişkilerin temel hukuki dayanakları net değil."
Kars Anlaşması'nın Ermenistan ile Türkiye arasındaki sınırları çizen bir hukuki metin olduğunu vurgulayan CHP Genel Başkanı, "Ermeni Devleti bağımsızlığını ilan ettikten sonra Kars Anlaşması'nın geçerliğini reddetti. Bu anlaşma Türk Ermeni ilişkilerini netleştiren ana konudur. Türkiye'nin egemenliğini
toprak bütünlüğü ile Ermenistan toprak bütünlüğünü garanti alır. Türkiye'nin Naçcivan üzerindeki garantörlük hakkını bulundurur. Bu anlaşmayı kabul etmiyor. En temel olay hukuki zemin kaybıdır. Bu Türkiye'ye egemenliği ve sınırlarını kabul ettiği ülke gözüyle Ermenistan'ın bakmadığı anlaşılıyor." değerlendirmesini yaptı.
KAFKASYA'DA HUKUK DIŞI İŞGALİN BİTMESİ GEREKİR
Kafkasya'da hukuk dışı işgal bulunduğunun üzerinde duran Baykal, şöyle konuştu: "Ermenistan, 1991 yılından bu yana Azerbaycan'ın topraklarının 5'te 1'ini işgal altında tutuyor. Bu istikrasızlığın ana nedeni. İşgali mutlaka ortadan kaldırmak gerekir. Türkiye Ermenistan ilişkilerini zehirleyen başka bir konu da soykırım iddiası. Ermenistan, bu iddiayı Türkiye'ye karşı husumet politikası olarak uluslararası alanda sürdürüyor. Bunu çözecek ortak zemin bulunmalıdır."
Sınırın açılmasının da ihtiyaç olduğunu ifade eden Baykal, Dört temel konuda dengeli inandırıcı yaklaşımı iki ülkenin geliştirmesini herkesin memnuniyetle karşılayacağına işaret etti.
PROTOKOLLER KAFKASYA'DA İSTİKRARI SAĞLAYACAK TARZDA DEĞİL
"Bizim önümüze iki
protokol sunuldu. Bu protokoller Kafkasya'da istikrarı sağlayacak tarzda değil." diyen Baykal, sınırın nasıl açılacağı konusunun ayrıntılı ve aşamalarıyla belirlenmediğine vurgu yaptı.
Ermenistan'ın Kars Anlaşması'nı kabul etmediğine işaret eden Baykal, Ermenistan'ın bu anlaşmaya kabul edeceğine dair protokollerde bir işaret bulunmadığını belirtti.
Protokolde sınırın belirleneceğinin ifade edildiğini aktaran Baykal, "Bu yeterli değildir.
Güven veren net bir tablo yok.
Soykırım iddiası konusunda bir süreç kararlaştırılmış değildir.
Tarih komisyonu kurulması ve çalışma yapması dile getirilmiştir. Yapısı kimlerin katılacağı konusunda hiçbir belirleme yoktur. Bu soykırım karşısında bize güven veren bir durum değildir." şeklinde konuştu.
CİHAN