Başörtüsüne yasak nasıl manşet oldu

Anayasa Mahkemesi, eğitim-öğretim eşitliğiyle ilgili düzenlemeyi iptal ederek tartışmalı bir karara imza attı. Peki karar iç ve dış basında nasıl yorumlandı?

Başörtüsüne yasak nasıl manşet oldu

Köşk seçimlerindeki 367 kararıyla tartışma doğuran Anayasa Mahkemesi, hukukçuları ayağa kaldıran yeni bir karara imza attı. CHP'nin talebine uyarak, Meclis'in 411 oyla kabul ettiği anayasa değişikliğini şekil yerine esastan görüşen Yüksek Mahkeme, 9'a 2 oyçokluğuyla düzenlemeyi iptal etti. İç ve dış basın dünkü kararı bakın nasıl yazdı?

HANGİ GAZETE KARARI NASIL GÖRDÜ? - TIKLA

DÜNYA BASINI FLAŞ OLARAK DUYURDU Anayasa Mahkemesi'nin başörtüsünün üniversitelerde serbest bırakılmasına ilişkin anayasa değişikliğini iptal etmesi dünya basınında geniş yankı uyandırdı. Reuters: Reuters haber ajansı, Anayasa Mahkemesi'nin kadınların üniversitelere başörtüsü takarak girmesi için anayasada yapılan değişiklik kararını iptal ettiğini belirtti. Reuters, Anayasa Mahkemesi'nin yasayı iptal kararında laikliğe aykırı olduğu vurgusunu yaptığını duyurdu. BBC Anayasa Mahkemesi'nin başörtüsüne üniversitelerde serbestlik getiren anayasa değişikliğini iptal kararını flaş haber olarak duyurdu. İngiliz yayın kuruluşu, “Türkiye’nin en yüksek mahkemesi, üniversite öğrencilerine başörtülerini kullanmaya izin veren, parlamentonun yaptığı reformu iptal etti. Mahkeme, Şubat ayındaki düzenlemenin anayasanın laik ilkelerinin ihlali olduğunu söyledi” dedi. BBC, mahkemenin dünkü kararı ardından gözlerin AK Parti'nin kapatılması davasına çevrildiğini kaydetti. BBC, Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın kapatma davasında başörtüsüne özgürlük kazandıran değişikliğe de atıf yaptığını hatırlattı. Mahkamenin kapatma kararının eylül ya da ekim ayından önce vermesinin beklenmediğini ileri süren BBC, "AK Parti kamuoyu önünde iddialara karşı çıksa da anayasada parti kapatmaya karşı değişiklik yapma planından vazgeçtiler. Özelde de partililer, mücadele edemeyecekleri bir güç ile karşı karşıya olduklarından şikayet ediyor ve partinin kapatılmasının kaçınılmaz olduğunu söylüyor." şeklinde yazdı. AP: AP haber ajansı, Anayasa Mahkemesi'nin üniversitelerde başörtüsünün takılmasına izin vermediğini duyurdu. Ajans haberinde, mahkeminin bu karanın hükümet için bir yenilgi olduğunu yazdı. Guardian: "Türkiye’nin en yüksek mahkemesi hükümete ve onun kapatılmaktan kurtulma şansına ağır bir darbe vurdu." AFP: Fransız haber ajansı AFP de, Anayasa Mahkemesi'nin üniversitelerde başörtüsünün serbest bırakılması için anayasada yapılan yasal değişikliği laikliğe aykırı bularak iptal ettiğini duyurdu. New York Times: "İktidar partisine ağır darbe. Karar Erdoğan için uğursuzluk işareti, çünkü aynı mahkeme O'nun ve 70 arkadaşının siyasetten men edilip edilmeyeceğine de karar verecek. Der Spiegel: Alman Der Spiegel dergisi de internet sayfasında flaş olarak verdiği haberde, Anayasa Mahkemesi'nin başörtüsü konusunda yapılan reformu iptal ettiğini yazdı. Haberde bundan sonra da Türk üniversitelerine başörtüsü takarak girilmesinin yasak olduğu belirtildi. Washington Post: "Türk mahkemesi üniversitelerde başörtüsünün laikliği çiğnediğine hükmetti." Die Zeit: "Türk Anayasa Mahkemesi türban yasağını yeniden yürürlüğe soktu. Böylece iktidar partisi AKP’nin de kaderini tayin etti."
<< Önceki Haber Başörtüsüne yasak nasıl manşet oldu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER