AK Parti Genel Başkanı ve
Başbakan Recep
Tayyip Erdoğan,
Türkiye'nin uzun yıllar hasreti çekilen günleri kendi iktidarları döneminde yaşamaya başladığını belirterek, ''Çünkü maalesef hala bunu hazmetmeyenler de var, hazmetme kapasitesi tabii herkesin farklı. Buna da alışacaklar'' dedi.
Erdoğan, partisinin
TBMM Grup toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'de düzenlenen uluslararası toplantılar hakkında bilgi verdi.
İnsanoğlunun çabuk unuttuğunu ifade eden Erdoğan, ''Onun için de sanki bu yaşadıklarımız, gördüklerimiz, öteden beri alışageldiğimiz Türkiye'nin daha önce de gördüğü olağan şeylermiş gibi yanlış bir hisse kapılanlar oluyor'' dedi.
Türkiye'nin daha önce HABITAT organizasyonuna ev sahipliği yaptığını hatırlatan Erdoğan, bunun da yılın olayı haline geldiğini söyledi. Erdoğan, yine bir ABD Başkanının ziyaretinin uzun süre gündemde kaldığını belirterek şunları söyledi:
''Bu ölçekteki olaylar, artık Türkiye için vakai adiye, yani sıradan olay haline gelmiştir. İşte bizim 4 yıllık iktidarımızın, Türkiye adına, milletimiz adına belki de en önemli kazanımlarından biri olmuştur.
Uzun yıllar hasretini çektiğimiz günleri, bizim dönemimizde artık Türkiyemiz yaşıyor.
Küresel ölçekte organizasyonlar, dünya gündemine oturan ziyaretler, artık olağan karşılanıyor. Bunun sebebi çok basit. Çünkü artık bunlar Türkiye'de yaşanıyor.''
Kasım ayında
İstanbul'da gerçekleştirilen bazı organizasyonları hatırlatan Erdoğan, Medeniyetler İttifakının Sonuç Belgesini Türkiye'den dünya kamuoyuna açıkladıklarını söyledi. Bunun yankısının da büyük olduğunu ifade eden Erdoğan, şöyle konuştu:
''Ama biz Türkiye'de bir gün konuştuk ve geçtik. Çünkü maalesef hala bunu hazmetmeyenler de var. Hazmetme kapasitesi tabii herkesin farklı. Buna da alışacaklar. Çünkü Türkiye büyüyor, inanıyorum ki büyüyen Türkiye'de isteseler de istemeseler de buna alışacaklar. Artık Türkiye'yi
küçük düşünenlerin değil, kapalı, adeta kümes atmosferi içinde kalanların değil, dünyaya açık insanların inşallah bu
ülkede yer bulduğu bir ülke haline geliyoruz, gelmek üzereyiz.''
DAVOS FORUMU
Başbakan Erdoğan, Dünya
Ekonomi Forumu olarak bilenen ''
Davos Forumu''nun da ilk kez Türkiye'de toplanacağını açıkladı. Bu olayın, Türkiye'nin nereden nereye geldiğini göstermesi bakımından önemli olduğunu kaydeden Erdoğan, forumun 23-
24 Kasım günlerinde İstanbul'da yapılacağını bildirdi.
Toplantıya 42 ülkeden devlet ve hükümet başkanlarının katılacağını kaydeden Erdoğan, bu tür toplantıların her birinin, Türkiye'nin tanıtımına büyük katkı sağladığını anlattı. Erdoğan, ''Bütün bunlar neden dün değil de bugün olmaya başladı? Neden Türkiye birden bire dünyanın ilgi alanı haline geldi?'' diye sordu.
KOBİ'LERE MÜJDE
Bakanlar Kurulunun dünkü gündeminde önemli bir konunun daha olduğunu belirten Erdoğan, 2001 ve 2002 yıllarında
ekonomik krizleri sebebiyle ağır sıkıntı içine giren ve işgöremez hale gelen KOBİ'lerin mali sektöre olan borçlarının yeniden yapılandırılmasına yönelik bir adım atılacağını söyledi.
Bununla ilgili ön çalışmaların yapıldığına işaret eden Erdoğan, ''Bu çalışmayla hem bankaların KOBİ'lerden alacaklarını yeniden yapılandırmış, hem de
üretime ve istihdama büyük bir
destek sağlamış oluyoruz. Zira KOBİ'ler üretim ve istihdam konusunda Türkiye'nin omurgasıdır. Türkiye'nin imkanları ve kaynakları
ölçüsünde her fırsatı üretim, yatırım istihdam için değerlendiriyoruz'' dedi.
Kendilerinden önceki hükümetin, 2002 Ocak ayında bir yasayla finansal
yapılandırma getirdiğini ve adına ''İstanbul yaklaşımı'' dendiğini hatırlatan Erdoğan, bu yasayla sadece 320 büyük firmaya çözüm getirildiğini, KOBİ'lerin ise kaderine terkedildiğini söyledi.
''İstanbul Yaklaşımı'' sonucu 320 firmanın 6 milyar dolarlık borucunun yeniden yapılandırıldığını, ancak kendilerinin bu yeni adımla ''
Anadolu Yaklaşımı'' adı altında Türkiye'nin her yerindeki KOBİ'ler için bir
düzenleme getirdiklerini anlattı. Bununla KOBİ'lerin 31
Aralık 2005 tarihinden önceye ait 1
milyar YTL civarındaki borcunu yeniden yapılandıracaklarını ifade eden Erdoğan, ''İstanbul Yaklaşımı ile yeniden yapılandırılan borcun 6'da birinden daha az... Borçları bankaların takibinde olan 40 bin işletmeyi kurtaracak bir düzenlemeden söz ediyoruz'' dedi.
Yeniden yapılandırmanın nasıl yapılacağı hakkında da bilgi veren Erdoğan, önce BDDK'nın bir yönetmelik hazırlayacağını, yönetmelikte yapıladırmaya esas olacak çerçeve anlaşmaların niteliğinin belirleneceğini, daha sonra buna uygun olarak borçlu KOBİ ile alacaklı bankanın
sözleşme imzalayacağını anlattı.
Erdoğan, ''Borcunu yeniden yapılandıran KOBİ'ler, 3 ay içinde ilgili kuruma başvurarak kamuya olan
vergi ve
sigorta borçlarını da yürürlükteki mevzuata göre erteleyebilecek. Bu işletmeler hem hayatını sürdürebilecek hem de borçlarını ödeyecek'' dedi.
Erdoğan, bu tür uluslararası zirvelerde küresel politikalar oluşturulduğunu ifade ederek, buralarda Türkiye'nin vizyonunu anlattıklarını belirtti.
''ESNAFIN ZARARI KARŞILANACAK''
Erdoğan, selden zarar gören illerde yaptığı incelemeler ve buna dönük olarak dün Bakanlar Kurulunda alınan kararları anlattı.
Batman,
Diyarbakır ve Şanlıurfa'ya yaptığı ziyarette hem vatandaşlarla kucaklaşma imkanı bulduğunu, dertlerini ve ihtiyaçlarını dinlediğini hem de yapılanları yerinde gördüğünü belirten Erdoğan, ''Daha önce
Bingöl ve
Erzurum depremleri, Edirne'deki sel felaketinde olduğu gibi, insanımızın sahipsiz
olmadığını, devletimizin, hükümetimizin süratle yaraları sarmaya başladığını, bu üzücü hadisede de ortaya koyduk'' dedi.
Zarar gören esnafın Halk Bankasına olan borçları ile vergi ve sigorta
borçlarının de ertelendiğini ifade eden Erdoğan, ''Bunu ertelemekle kalmıyoruz, ayrıca küçük esnafların kesin
hasar tespiti yapıldıktan sonra bunların bu zararlarını da inşallah karşılayacağız'' dedi.