Türkiye'de yargı bağımsızlığından çok yargıçların tarafsızlığı konusunda sıkıntı yaşandığına dikkat çeken
hukukçular, özellikle siyasî nitelikli bazı davalarda hakimlerin tarafsızlığını koruyamadığını belirtiyor.
Paris'i uyardı: Medya üzerinden konuşmayalım
Yargıçların
sistem muhafızı ya da bir ideolojinin tarafı gibi davranamayacağına dikkat çeken Doç. Dr.
Mustafa Şentop, "Sistemi koruma anlayışıyla yasalara aykırı davranan ya da yorumla yeni bir hukuk kuralı ihdas eden yargıçlar
adaleti yaralar." diyor. Eski
Yargıtay Üyesi Dr. Ekrem Serim de, yargıçların siyasî görüşlerini davalara yansıtmaması gerektiğini; ancak Türkiye'de bunun sağlanamadığını vurguluyor.
Önceki gün TÜSİAD'a konuk olan
Başbakan Tayyip Erdoğan,
Köşk seçiminde 367 kararını alanları tarihin yargılayacağına dikkat çekerken, yargı bağımsızlığına, "Yargının tarafsızlığını istiyorum." ilavesini yaptı.
Hürriyet Gazetesi Başyazarı
Oktay Ekşi ise dünkü yazısında Başbakan Erdoğan'ın bu konuşmasını eleştirerek yargının devletin felsefesine bağlı olması gerektiğini savundu. Ekşi, "Mahkeme sistemden yanadır" başlıklı yazısında, "Sayın Başbakan'a her ülkede
mahkemelerin hem bağımsız hem de o ülkedeki devletin temel felsefesine bağlı olmasının gerekli ve şart olduğunu birileri anlatmalıdır." görüşünü dile getirdi. Tartışmayı değerlendiren hukukçular, Başbakan Erdoğan'dan yana tavır koydu.
Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Şentop, yargıda asıl önemli hususun tarafsızlık olduğunu,
bağımsızlık ilkesinin ise yargıçların tarafsız davranabilmesi için bir güvence oluşturduğuna dikkat çekiyor. Doç. Dr. Şentop, yargıçların sistem muhafızı ya da bir ideolojinin tarafı gibi davranamayacağına dikkat çekiyor. Şentop, "Yargıçlar, hukuk kurallarını tarafsız bir şekilde uygulamakla görevlidirler. Sistemi koruma anlayışıyla yasalara aykırı davranan ya da yorum yoluyla yeni bir hukuk kuralı ihdas eden yargıçlar adaleti, dolayısıyla da sistemi yaralar." uyarısını yapıyor.
Eski Yargıtay Üyesi Dr. Ekrem Serim, özellikle siyasi nitelikli bazı davalarda hakimlerin tarafsızlığını koruyamadığını belirtiyor. Serim, şu görüşü dile getiriyor: "Yargı üzerinde dışarıdan ciddi bir
baskı ya da etkileme girişimi söz konusu değildir. Buna karşılık yargı mensuplarının olaylara objektif yaklaşması ve tarafsız karar vermesinde ise ciddi sıkıntılar vardır. Hakimler farklı görüşler karşısında tarafsız
hakem konumunda olması gerekirken kendilerini resmi ideoloji tarafında yer almak mecburiyetinde hissediyor. İnsanların bir siyasi görüşü olabilir; ama bunların kararlara yansımaması gerekir."
Hukuk ve Demokrasi Kurumu Genel Başkanı Avukat Nazlı Ergül ise yargının adil olabilmesi için tarafsız davranması ve siyasallaşmaktan tam anlamıyla uzaklaşması gerektiğini vurguluyor. Bir elinde kılıç, diğer elinde terazi bulunan adalet heykeli Themis'in gözünün bağlı olduğunu hatırlatan Ergül, hakimlerin gözleri kapalıymışçasına, kürsü önündekileri hangi görüşten olduğuna bakmadan yalnızca adaletin terazisiyle tartmasının önemine değiniyor. Avukat Ergül, "Hiçbir mazeret adalet kavramının yıpratılmasını meşru kılmamalıdır." ifadelerini kullanıyor.
Zaman