Görüşmenin ana konusu
terör örgütü
PKK'nın
Türkiye ile
Irak sınırındaki faaliyetleri olurken, uzatılan
ateşkes ve demokratik süreci de özel olarak ele alındı. Cihan'ın edindiği bilgiye göre, görüşmede
Barzani'nin PKK eylemsizlik kararının devam etmesi gerektiğini belirttiği ve şiddetsiz bir ortamın olması herkesin yararına olduğunu ifade ettiği öğrenildi. Barzani'nin sorunların şiddetle çözülemeyeceğini ve yaşanan süreçte bir katkısının olması halinde buna hazır olduğunu vurguladığı kaydedildi.
Özel uçakla Uluslararası
Erbil Havaalanına gelen Bakan Beşir
Atalay ve beraberindekileri, Türkiye
Bağdat Büyükelçisi
Murat Özçelik, Erbil Başkonsolosu Aydın Selcen,
Kürt Yönetimi İçişleri Bakanı Kerim Sincari, Türkiye Masası Şefi Abdulselam Reşit, Divan Başkanı Fuad Hüseyin Diş ilişkiler Sorumlusu Felah Mustafa karşıladı. Bakan Atalay ve beraberindeki heyetle birlikte buradan
Mesut Barzani ile görüşmek üzere Selahaddin kentine geçti.
Basına kapalı gerçekleşen Barzani ve Atalay görüşmesi yaklaşık 3 saat sürdü. Görüşme sonunda ise herhangi bir açıklama yapılmadı. Samimi ortamda geçen görüşme sonrası Atalay ve Barzani beraber öğlen yemeği yedi.
Yetkililere göre görüşmenin ana konusu
terör örgütü PKK'nın Türkiye ile Irak sınırındaki faaliyetleri olurken, görüşmede uzatılan ateşkes ve demokratik süreci de özel olarak ele alındı. Atalay ve Barzani görüşmesinde ayrıca, PKK'ya karşı yeni önlemler ele alınması, Türkiye'nin talep ve beklentileri, Türkiye ile Kürt yönetimi arasındaki ilişkilerin derinleştirilmesi ve geliştirilmesi, Türkiye'nin Irak ile
ekonomik ilişkiler ile Irak'ta
Mart ayında yapılan genel seçimlerin ardından kurulacak hükümet ve Kürt siyasi grupların yeni hükümetin kurulmasına yönelik tavrı tartışıldı. Ayrıca ülkede yaşanan diğer siyasi gelişmelerin de değerlendirilerek ele alındığı öğrenildi.
Cihan muhabirinin edindiği bilgiye göre, görüşmede Barzani'nin PKK eylemsizlik kararının devam etmesi gerektiğini belirttiği ve şiddetsiz bir ortamın olması herkesin yararına olduğunu ifade ettiği öğrenildi. Barzani'nin sorunların şiddetle çözülemeyeceğini ve yaşanan süreçte bir katkısının olması halinde buna hazır olduğunu vurguladığı kaydedildi.
Öğle yemeğinin ardından heyetler arasındaki
teknik görüşmelere geçildi. Bakan Atalay Kürt yönetimi Baş
bakanı Berham
Salih ile görüştükten sonra geldiği özel uçakla Erbil'den ayrılacak.
Atalay, daha önce de PKK'nın Irak'taki varlığına son verilmesi amacıyla atılacak adımların ve yapılacak
işbirliği unsurlarının ele alındığı Türkiye-Irak-ABD'den oluşan Üçlü Mekanizma Toplantısının ikinci ayağı için
Aralık 2009 tarihinde Erbil'e gelmişti.
Öte yandan ABD'de de yaptığı temasların ardından
MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın da önümüzdeki günlerde Erbil'e gelmesi bekleniyor.