Bugün Gazetesi'nin haberine göre geçmişte bankaların içini boşaltan hortumculara engel olmak için getirilen Bankalar Kanunu'ndaki ilgili zimmet maddesi, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) tarafından hazırlanan tasarıyla işlevsiz hale getiriliyor.
BİR KELİMELİK DEĞİŞİKLİK
Aynı zamanda Ziraat Bankası Genel Müdürü olan TBB Başkanı Hüseyin Aydın’ın talimatıyla hazırlanan değişiklik tasarısında, sadece bir kelimeyle oynayarak bankaların içini boşaltan hortumcuların hapis ve para cezasından kurtarılması dikkat çekiyor.
İlgili tasarıyla, 5411 sayılı Bankacılık Kanunu'nun zimmetli ilgili 160'ıncı maddesindeki birinci fıkrada yer alan "kendisinin ya da başkasının zimmetine geçiren" ifadesindeki "başkasının" vurgusu çıkarılıyor.
30 EKİM'DE TARTIŞMAYA AÇILDI
Böylece görüşü alınmak üzere 30 Ekim’de tüm bankalara gönderilen Bankacılık Kanunu Değişiklik Tasarısı'nın, batık kredilerin önüne geçmek için 2005’te getirilen zimmet maddesini işlevsiz hale getireceği, banka yöneticilerini batık kredi konusunda sorumsuz ve cezadan muaf kılacağı iddia ediliyor. TBB Başkanı Hüseyin Aydın’ı görüş almak üzere aradık ancak Ziraat Bankası Kurumsal İletişim Daire Başkanı Ali Kırbaş ile konuşabildik.
'NE AŞAMADA BİLMİYORUZ'
Kırbaş, TBB Genel Sekreteri Ekrem Keskin ile konuyu görüştüğünü ve zimmeti de içeren değişikliklerin gündemde olduğunu doğruladı. Bu değişikliklerin BDDK ve TMSF tarafından yürütüldüğünü belirten Kırbaş, tasarısının ne aşamada olduğunu ise
bilmediklerini belirtti.
ARTIK ZİMMET DENMEYECEK
Tasarı, hükümete yakın işadamlarına kamu bankalarından usulsüz kredi verilmesinin yolunu açacak ve bu kredilere imza atan yöneticiler herhangi bir ceza almayacak. Hiçbir batık krediye zimmet denilemeyecek. Sadece şubelerdeki gişe görevlilerinin küçük miktarlı hırsızlıkları zimmet sayılacak.
Hüseyin Aydın, Halk Bankası ve halen sürdürdüğü Ziraat Bankası genel müdürlüğünde hükümete yakın işadamlarına verilen kredilerin batması ya da takibe düşmesiyle sık sık gündeme gelmişti.
ÇEVİK: ESKİYE DÖNÜLÜR
BDDK Kurucu Kurul Üyesi Prof. Kemal Çevik, 2005’te yürürlüğe giren Bankacılık Kanunu'nu hazırlayanlardan birisi olduğunu hatırlattı. Çevik, yapılması planlanan bu değişiklikle ilgili bu yasanın birinci maddesine dikkati çekti. Maddenin piyasalarda güven ve istikrarın yanı sıra tasarruf sahiplerinin haklarının korunmasına vurgu yaptığını belirtti. Çevik, “Kanunun bu sistematiği bozulursa eskiye rücu edilir” dedi. Bankaların içinin boşaltıldığı 90’lı yılları anımsatan Çevik, yasanın kamu ve özel banka ayrımı yapmadığını belirtti.
KALDIRMAK AKIL DIŞI
Konuyu değelendiren bankacılık sektörü uzmanları, tasarının gerekçelerini görmek gerektiğini, ancak zimmetle ilgili "başkasının" ifadesinin tümüyle yasadan çıkarılmasının akıl dışı olacağını, kimsenin bunu düşünemeyeceğini söylediler. Uzman, "Başkasının' kelimesiyle ifade edilen durumu zimmet dışı bir maddede düzenlemiş olabilirler. Böylece suç ortadan kalkmaz ama cezası azaltılabilir" dediler.
İŞTE MEVCUT MADDE
5411 sayılı Bankalar Kanunu'ndaki ilgili maddenin zimmetle ilgili detayı şöyle: "Görevi nedeniyle zilyetliği kendisine devredilmiş olan veya koruma ve gözetimiyle yükümlü olduğu para veya para yerine geçen evrak veya senetleri veya diğer malları kendisinin ya da başkasının zimmetine geçiren banka yönetim kurulu başkan ve üyeleri ile diğer mensupları, altı yıldan oniki yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılacakları gibi bankanın uğradığı zararı tazmine mahkûm edilirler."
'İNGİLİZLER DAHA DA SERT HALE GETİRİYOR'
İsmini vermek istemeyen eski bir banka genel müdürü, tasarıyla ilgili şöyle konuştu: “Zimmet konusundaki maddeyi eskiden bu yana sert bulan bankacılar vardı.
Ancak bu maddeyi faydalı bulanların baskısıyla değiştirilemedi. Şimdi gündeme gelmesi çok anlamlı. Tasarının, bazı kamu bankalarını içine düştükleri durumdan kurtarmaya yönelik olarak değiştirileceğini düşünüyorum. Mesela İngiltere’de bir kanun çıktı. Bu kanunda zimmetle ilgili konular bizdekinin tam tersine çok daha katı ve sert hale getiriliyor.
1 OCAK 2015'TE YÜRÜRLÜĞE GİRECEK
"İlgili düzenleme 1 Ocak'ta yürürlüğe girecek. Banka tepe yöneticilerinin sorumluluklarını düzenleyen kurallar bütününü ifade eden "Üst Düzey Yöneticiler Rejimi", risk yönetiminde inisiyatif almayı banka yöneticilerinin asıl sorumluluk alanı olarak görüyor ve yanlış karar almanın cezasını banka yöneticisine yüklüyor.
BUGÜN