Ahmet Rüştü Çelebi: “Bank Asya’nın batırılması Türkiye ekonomisine zarar verir. Diğer bankalara da olumsuz tesir eder. Bugün Bank Asya’ya yapılan bir zulümdür. Yapılanlar dünya tarihinde görülmemiş. Bir devlet kendi bankasını batırır mı? Yapılanlar abes. Abesten de öte bir nevi manyaklık gibi bir şey.”
Havuz medyası tarafından sistematik karalama kampanyasına maruz kalan, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarıyla hedef gösterdiği Bank Asya’ya yapılan haksızlığa tepki yağıyor. Faizsiz bir katılım bankasının batırılmak istenmesine bir uyarı da Tayyip Erdoğan’ın da kurucuları arasında yer aldığı Birlik Vakfı kurucu üyesi ve Faisal Finans Kurumu’nun kurucuları arasında yer alan Ahmet Rüştü Çelebi’den geldi. Çelebi, havuz medyası eliyle Bank Asya’ya yapılanların zulüm olduğunu söyledi.
'ZULMETMEKTEN ZEVK ALMA HASTALIĞI'
Türkiye’nin ekonomik krizleri yaşadığı dönemlerde dahi bugünkü gibi akıl tutulmaları yaşamadığını ifade eden Çelebi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Bank Asya ile ilgili açıklamaları ile havuz medyasında çıkan iftira ve spekülasyon amaçlı haberlerin doğrudan suç olduğunu vurguladı. Ahmet Rüştü Çelebi, “Bugün Bank Asya’ya yapılan bir zulümdür. Yapılanlar dünya tarihinde görülmemiş. Bir devlet kendi bankasını batırır mı? Bank Asya aynı zamanda devletin bankasıdır. Bir şahsın bankası değil ki! Yapılanlar abes. Abesten de öte zulmetmekten zevk alma hastalığı. Başkasına kötülük yapmaktan haz alma, affedersiniz bir nevi manyaklık gibi bir şey.” dedi.
Çelebi, Bankacılık Kanunu’nun 74. maddesinin “Bir bankanın itibarını kırabilecek veya şöhretine ya da servetine zarar verebilecek bir hususa kasten sebep olanlar ve asılsız haber yayınlayanların bir yıldan üç yıla kadar hapis ve bin günden iki bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılmasını” öngördüğünü hatırlattı. Aynı kanunun 82. maddesine göre ise BDDK’nın bağımsız olarak denetim yetkisini kullandığını belirten Çelebi, hiçbir organ, makam, merci veya kişinin BDDK’nın kararlarını etkilemek amacıyla emir ve talimat veremeyeceğine dikkat çekti.
'ERDOĞAN'IN AÇIKLAMALARI SUÇTUR'
Tayyip Erdoğan’ın Bank Asya’yı hedef gösteren açıklamalarını ise Ahmet Rüştü Çelebi şöyle değerlendirdi: “Yabancı kurumlar Bank Asya’nın çok iyi çalıştığını söylüyor. Türk Bankacılık Kanunu’nun 74. ve 82. maddelerine göre birtakım basın yayın kuruluşlarının yayınları ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları suçtur. Cumhurbaşkanı suçtan münezzeh değil. Taşıma suyla değirmenin dönüp dönmeyeceğini ilgili makamlar ve kurumlar söyler. Cumhurbaşkanı bunun yetkilisi değil. Bu adama ne oldu? Birtakım mercilere söz mü verdi, ne yaptı bilemiyoruz. ‘Filan firma filan banka inceleniyor’ diye bir şayia çıktığında bile büyük olumsuz tesiri dokunuyor. İnceleme sonunda yüzde yüz temiz çıksa bile büyük yara almış olur. Hapis dahil ciddi cezaları vardır. Bir gün hukuk işlemeye başladığında bunların hiçbiri yakayı kurtaramaz. Mutlaka yargılanırlar. Bu tamamen bir zulümdür. İktisadi hayatın realitelerine, yürürlükteki mevzuata aykırıdır. Türk Ticaret Kanunu’na, Bankalar Kanunu’na, finans kuruluşlarının kuruluşlarıyla ilgili kanuna aykırı bir işlemdir. Bunu izah etmek zordur. Meşru, demokratik bir hükümetin bunu yapması mümkün değil.”
'BU MALESEF ACI BİRŞEY'
Günümüzde Bank Asya’ya yapılanların geçmişte ne sol hükümetler ne de darbe hükümetleri döneminde yapılmadığını belirten Çelebi, “Bank Asya’yı batırmakla Cemaat’e zarar vermek istiyorlar. Cemaat’i tüm kurumlarıyla birlikte batırmak istiyorlar. Bu maalesef acı bir şey. Bizim bildiğimiz, tanıdığımız insanların yapması çok daha acı. Geçmişte sol hükümetler hatta darbeciler bile yapmadı. Bu kadar vicdansızlık olmaz. Başbakan ve avenesi diğer katılım bankalarına daha yakın. Haliyle Bank Asya’yı rakip görüyorlar. Bu noktayı da dikkate almak lazım.” diye konuştu.
2001'DEN DAHA BÜYÜK KRİZ YAŞANIR
Bank Asya’yı batırmaya çalışanların aslında Türkiye ekonomisine zarar verdiklerini belirten Çelebi şunları dile getirdi: “Bank Asya’nın batması Türkiye ekonomisine zarar. Diğer bankalara olumsuz tesir eder. Hatta bir kısmı da dayanamaz, batar. Kanaatime göre 2001’deki krizden daha büyük bir kriz yaşanır. Bunu ekonomistler de söylüyor. Yabancı yatırımcı, bir ülkeye gelirken orada güven ister. Kendi müessesesini yaşatmayan ve onun güvenliğini sağlayamayan bir ülkeye nasıl güvensin yabancı yatırımcı?” Çelebi, yapılan hukuksuzluklar karşısında iç hukuk ve uluslararası hukuk yollarının sonuna kadar işletilmesi önerisinde bulundu.
'ONLAR DA KORKUYORLAR'
Ahmet Rüştü Çelebi, Bank Asya’ya yapılanlar karşısında sessiz kalan katılım bankalarını da eleştirdi. Çelebi, “Onlar da korkuyorlar. Bugün ‘bana dokunmayan yılan bin yaşasın’ diyebilirler ama bugün sana dokunmayan yılan yarın seni de sokar. Bu tavır çok yanlış. Birisine bir zulüm yapılıyorsa bunu desteklemek yanlıştır ve de ahlakî değil. Devlet el koyduğu zaman katılım bankalarının güvenilirliği kalmaz.” dedi.
1985 yılında kurulan Faisal Finans Kurumu’nun kurucu üyesi olan Ahmet Rüştü Çelebi, bugün Bank Asya’dan paralarını çekmeleri için yapılan baskı ve korkutmanın o dönemde de olduğunu hatırlattı. Çelebi, Faisal Finans mali krize girdiği dönemde yaşananları ilk defa anlattı: “O dönemde bir kısım dostlar bana geldiler. Faisal Finans’ta hisselerim var. Bu dostlarım Faisal Finans’ın batacağını, dolayısıyla hisselerimi çekmemi istediler. Ben deli miyim? İsterse hepsi batsın. Ben buraya para için değil dava için, alternatif bir finans teşkilatı tecelli etsin diye ortak oldum. O zaman Faisal Finans’ta yönetim kurulu başkanlığı yapmış arkadaşlar bile hisselerimi satmamı istediler.”
Zaman