Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) skandal bir kararla Bank Asya’ya geçici yönetim atamasına tepkiler sürüyor. 5411 sayılı mevcut Bankacılık Kanunu’nun mimarlarından, BDDK ve TMSF’de 7 yıl kurul üyeliği yapan Prof. Dr. Kemal Çevik, Bank Asya hakkında zorlama bir kararla 18. madde kapsamında işlem yapıldığını söyledi. Kendisinin BDDK üyesi olduğu dönemde 21 bankanın TMSF’ye devredildiğini belirten Çevik, ancak o dönemde dahi hiçbir bankanın yönetimine ‘kurucular belge bilgi getirmedi diye el konulmadığını’ ifade etti. Çevik, “Bank Asya, 18. madde kapsamına zorlanarak dahil edilmiş intibaı bırakıyor. Bir şey yapmak gerekiyormuş da bu yapılmalıymış gibi. Ben görevde olsam, bu maddeden banka yönetimini değiştirmezdim.” dedi.
Halen Başkent Üniversitesi’nde bankacılık hukuku dersleri veren Prof. Dr. Kemal Çevik, Bank Asya’nın kurucular kurulunda yer alanların, bazı belgeleri göndermediğinden yönetici vasıflarını kaybettikleri yönündeki iddiaları da değerlendirdi. Bugüne kadar herhangi bir banka yönetimine bu gerekçeyle el konulduğunu hatırlamadığını belirten Çevik şunları söyledi:
“Böyle bir şey olması çok zor bir ihtimal. Olduğunu zannedelim. Bankanın da bunu bildirmesi lazım. Bildirmemenin de cezası var. O cezayı uygularlar. Yöneticilik özelliklerini kaybetmiş olabilirler, ama kurucu olma şartları belli. Şartların hangisini kaybetmişler, onun belirlenmesi lazım. Ortaklık hakkını kaybetmezler. Hakkını bir başka ortaklık niteliği taşıyan birisine devrederler. Yani kendisi o nitelikleri kaybetmişse, bir başkasına bunu devretmektir. Hakları devam eder.”
Çevik, bankaların BDDK’ya eksik bilgi verdiğinde ise öncelikle eksikliklerin tamamlanması gerektiğini, eksiklikler tamamlanamıyorsa kanundaki müeyyidelerin uygulanabileceğini belirtti. Bank Asya dahil tüm bankalara bu kanundaki müeyyidelerin uygulanabileceğine işaret eden Çevik, “Neler onlar? Faaliyet alanını daraltır. Ceza verir. Bunları yapmamış. Tamamen yönetimi değiştirme yoluna giderek banka yönetimini fona almıştır. Bir şey yapmak gerekiyormuş da bu yapılmalıymış gibi. Halbuki kanunun 18. maddesi ve gerekçesi incelendiğinde şekli hukuk bakımından çok zor bir şekilde bu sonuca varılabilir.” dedi.
Prof. Dr. Kemal Çevik, bankacılığın hassas bir sektör olduğunu da vurguladı. BDDK’nın aldığı kararın ardından çıkan tartışma ve polemiklere dikkat çeken Çevik, bu kararın sektörü tetikleyebilecek risk taşıdığına işaret etti. Çevik, “Bu şekilde sektör yönetilemez. Böyle olmaz yani. Bunlar yanlıştır. O bakımdan Allah korusun, sektörü tetikler bu olay. Dikkat etmek lazım. Şimdi de, bundan sonra yapılacak işlerde de dikkat etmek lazım.” diye konuştu. BDDK’nın Bank Asya yönetimini TMSF’ye devretmesi ile ilgili kararı için Çevik, “Banka ilanihaye fon tarafından yönetilemez. Yanlıştır, bu işlem.” dedi.
Kara, soğuğa, bariyere rağmen Bank Asya nöbeti sürüyor
BDDK ve TMSF’nin hukuksuz bir şekilde Bank Asya’ya geçici yönetim atamasının üzerinden bir hafta geçti. Vatandaşlar dün de karlı ve dondurucu havaya rağmen Bank Asya’nın İstanbul Ümraniye’deki genel merkezi önünde toplanarak desteğe devam etti. Cumartesi günü banka önündeki bariyerleri kaldıran polis, dün saat 16.20’de bariyerleri tekrar koydu. Bankanın bulunduğu Dr. Adnan Büyükdeniz Caddesi’ni de trafiğe kapattı. Banka önünde destek eyleminde bulunan halk da bariyerlerin konulmasıyla TOMA ve Çevik Kuvvet polisince banka önünden uzaklaştırıldı. Vatandaşlar yağan kara ve soğuk havaya ve banka önünden uzaklaştrılmalarına rağmen bariyerlerin önünde destek eylemine devam etti. Polisin uzaklaştırdığı vatandaşlar, “Bir buçuk yıldır bu zulüm devam ediyor. Kimse bir yeri kırıp döktü mü ki bizleri bankanın önünden uzaklaştırıyorsunuz. Bu bariyerler demokrasi ve hukuka konulan bariyerlerdir.” diye tepki gösterdi. Destek için gelen binlerce kişi her gün 16.00 ile 18.00 saatlerinde banka önünde Bank Asya için demokrasi ve hukuk nöbetini sürdüreceklerini dile getirdi. Zaman