Bank Asya Yönetim Kurulu Başkanı Birgili, çarpıcı açıklamalar yaptı. BDDK’nın Bank Asya kararı için normal toplantı gününden iki gün önce acil toplantı yaptığını belirterek, “Zamanında toplansa belgeler yetişecekti” dedi.
BDDK’nın hukuksuz kararı sonrası yönetim kurulu ve genel müdürlük makamına geçici atama yapılan Bank Asya’da, gece yarısı yaşanan sıcak saatleri anlatan Birgili, “Haklarımızı her türlü hukuki zeminde sonuna kadar arayacağız” ifadesini kullandı.
BAŞKANI OLDUĞUM KURUMA ZOR GİRDİM
Erhan Birgili, 3 Şubat’ta bankaya yönelik gelişmeyi Genel Müdür Ahmet Beyaz’ın telefonuyla öğrenir ve hemen bankaya gelir. Kendisini kapıda polisler karşılar. Polislere ne olduğunu sorunca, “Bankaya el konuldu” cevabını alır. Kimlik göstermesine rağmen uzun süre kapıda bekletilir Prof. Birgili. Sonuçta içeri alınır ve TMSF’nin gönderdiği ekiple görüşür.
30 KİŞİ SÜREKLİ DENETİMDE
Erhan Birgili, Bank Asya’nın bankacılık açısından hiçbir eksiği olmadığını belirterek, her konuda ilgili kamu otoritelerini bilgilendirdiklerini vurguladı. Bütün finans kurumu ve bankaların BDDK murakıplarının sürekli denetimi altında olduğunu vurgulayan Prof. Birgili, “Bank Asya’da sürekli görev yapan BDDK’ya bağlı 30’dan fazla murakıp ve iş müfettişi var. Murakıp heyetleri 6–10 kişi arasında oluyor ve bunlar aynı kalmıyor sürekli değişiyor. Özellikle 17 Aralık’tan sonra banka daha sıkı denetim altında. Bizim her işlemimizi BDDK biliyor” ifadesini kullandı.
SÜREKLİ BELGE GÖNDERDİK
BDDK’nın, Bank Asya’nın 185 ortağıyla ilgili belgeleri istediği andan itibaren hazırlanan her belgeyi anında gönderdiklerini belirten Birgili, “İstenen belgeler aslında kuruluş aşamasında veya hisse devirlerinde istenen belgelerdir.
Ortaklarımızın hepsi BDDK tarafından bilinen kişiler. Buna rağmen yenileme istenebilir, karşı çıkmadık ve işbirliği yaptık. Buna rağmen bize ek süre verilmedi” dedi.
Ortaklar arasında yurtdışında bulunanlar olduğunu, bunun yanında belediye ve noterlerdeki yoğunluklardan dolayı, istenen 11 belgeyi hazırlamanın zaman aldığını söyleyen Birgili, bankaya müdahale edilen 3 Şubat tarihinde belgelerin yüzde 58’nin BDDK’ya iletilmiş olduğunu ifade etti. Belgelerin eksik kalması durumunda BDDK’nın kanunda belirtilen para cezası yerine en ağır değerlendirmeyi yaparak geçici yönetim atamasını eleştiren Prof. Birgili, “Elektrik faturasını ödemeyen bir abonenin bile hemen elektriği kesilmiyor. Önce ihtar geliyor. Sonra cezalı ödüyorsun. Bize ilk anda en ağır yaptırımı uyguladılar” diye konuştu.
BDDK EKSTRA TOPLANTI YAPTI
BDDK’nın normalde her perşembe toplantı yaptığını ancak Bank Asya kararının salı günü ara toplantı ile alındığını hatırlatan Birgili, şunları söyledi:
“Anladığımız kadarıyla BDDK yüzde 63 imtiyazlı hissenin yönetimini devralmak için belgelerin yüzde 63’nün tamamlanmasını baz almış. 3 Şubat’ta yüzde 58’di ancak BDDK toplantısı normal zamanında yapılsaydı biz yüzde 63’ü geçecektik. Sanırım bu sebeple acil toplantı yaptılar. Şu anda yüzde 75’i geçtik. Oysa hissedarların yüzde 51’nin banka hissedarı olmaya ehil olduklarını ispat etmesi yeterlidir.”
YÖNETİMİ GERİ VERMELİ
Şu anda belgelerin yüzde 75’nin tamamlanması sebebiyle yönetim hakkının tekrar hissedarların belirlediği yönetim kuruluna devredilmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Birgili, “Çünkü BDDK kararında ‘Belgeler tamamlanıncaya kadar yönetim değiştirilmiştir. Şu anda BDDK’nın yönetimi değiştirme gerekçesi ortadan kalkmıştır” diyor.
GENEL KURULDA ORTAKLAR DENETLENDİ
Bank Asya, BDDK ve SPK’nın onayı ve denetimi ile 22 Kasım 2014 tarihinde genel kurul yaptı ve burada hissedarların çoğunluk desteği ile sermaye artırım kararı aldı. Erhan Birgili bu genel kurulda zaten bütün hissedarların BDDK ve SPK tarafından denetlendiğini belirterek, genel kurulun Sanayi Bakanlığı tarafından da onaylandığını hatırlattı. “Bu insanların yeterliliği olmasa genel kurul zaten onaylanmazdı” diyen Birgili, genel kurul katılımcıların zaten ilgili kurumlar tarafından ayrıntılı şekilde incelendiğini ve hiçbir yetersizlik tespit edilmediğini vurguladı.
KİMSE ENDİŞE ETMESİN
Finans sektörünün güvene dayalı işlediğini kaydeden Birgili, “Bu işler normale dönecek ve Bank Asya ülke ekonomisine katkı yapmaya devam edecektir” dedi. Banka yönetimine gelen geçici yönetim ile BDDK ve TMSF’nin açıklamalarında çok başarılı bir banka devraldıklarını ifade ettiğini hatırlatan Birgili, “Müşterilerimiz bankaya zarar verilmesinden endişe ediyor. Biz bu kurumlara ihtarname çektik. Bundan sonra verilebilecek yanlış kararlardan kendileri sorumlu olacaktır. Bankanın çok başarılı olduğunu kendileri zaten itiraf etti. Müşterilerimiz endişe etmesin” dedi.
BANK ASYA HALKIN BANKASI OLMUŞTUR
Bundan sonraki süreçte hem ortaklar, hem çalışanlar hem de müşteriler adına hukuki haklarını sonuna kadar arayacaklarını kaydeden Birgili, “İnsanların hiçbir yönlendirme olmadan ilk gün bankaya gelmesi, mevduat getirmesi bizleri ağlattı. Bundan çok gurur duyduk. Bank Asya’ya bu dönem her kesimden mevduat geldi. Bu banka artık tam anlamıyla halkın bankası olmuştur” dedi.