İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, 21 Eylül 2012'de karara bağladığı Balyoz davasının gerekçeli kararını tamamladı. Bir kişi hakkında kırmızı bülten çıkartılan gerekçeli karar, bin 435 sayfadan oluşuyor.
İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 21 Eylül 2012 tarihinde 367 sanıktan 325'ine ceza verilmesiyle sonuçlanan Balyoz davasının gerekçeli kararının yazım işlemi bugün itibariyle tamamlandı. Toplam 3 klasöre sığabilen kararın tamamı bin 435 sayfadan oluşuyor.
Gerekçeli kararın ilk 148 sayfasında sanıkların isimleri ile kimlik bilgileri ve adresleri yer alıyor. 148 ile 232 sayfalar arasında ise birlikte görülen 3 ayrı iddianamenin özetleri yapıldı. 249. sayfaya kadar olan bölümde ise savcılık tarafından mahkemeye sunulan 920 sayfalık mütalaanın özetine yer verildi. 249'uncu sayfadan 759. sayfaya kadar dosyaya gelen delillerin özetleri yapıldı. 1062. sayfaya kadar da sanıkların tek tek değerlendirilmesi yapıldı.
"BELGELER GERÇEK"
İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, 1435 sayfadan oluşan gerekçeli kararında, şu değerlendirmelere yer verdi:
''Hukuk dışı bir yapılanma içerisinde, yazışmaların bir düzen ve intizam içerisinde olması, askeri yazışma ilkelerinin geçerli olması beklenemez. Teslim edilen yazılı belgeler ile asıllarının, Genelkurmay Başkanlığı tarafından askeri birimlerde asılları bulunduğu belirtilen taranmış belgelerin, dijitaller içerisinde yer alması, delillerin doğruluğu konusunda sanıkların aksi yöndeki savunmalarını bertaraf ederek, mahkemede tam bir kanaat oluşturmuştur.
Mağduriyetlerine kısmen ya da tamamen hareketleri ile neden olan sanıklar, bu durumdan lehlerine sonuç çıkararak haklarının ihlal edildiğini iddia edemezler.''
'Darbe, ellerinde olmayan nedenlerle tamamlanamadı'
İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, Balyoz davasındaki gerekçeli kararını açıkladı. Çetin Doğan ile ilgili kısımdaki, "Darbenin, Çetin Doğan'ın kalp ameliyatı olması ve emekliye ayrılması sonucu ellerinde olmayan nedenlerle gerçekleşmediği..." ifadesi dikkat çekti.
Balyoz davasına bakan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından açıklanan bin 435 sayfalık gerekçeli kararda, önemli değerlendirmelere yer verildi. 'Delillerin Değerlendirilmesi' bölümünde darbenin, Çetin Doğan'ın sağlık nedenleri ve emekli olması nedeniyle ellerinde olmayan sebeplerle gerçekleşmediği belirtildi. "Çetin Doğan'ın, Mayıs 2003'te kalp ameliyatı olması ve Ağustos 2003'te emekli edilmesi gibi nedenlerle Çetin Doğan liderliğindeki cunta yapılanmasının darbe harekatını ellerinde olmayan nedenlerle tamamlayamadığı..." ifadesine yer verildi.
Gerekçeli kararda, " 'Milli Mutabakat Hükümeti' ismiyle harekat sonrasında iş başına getirilmesi planlanan hükümetin dizayn edilmesi gibi icra aşamasına geçildiği, ancak icra hareketlerinin tamamlanamadığı..." da belirtildi.
'GENELKURMAY BAŞKANI, ÇETİN DOĞAN'I UYARDI'
Kararda, "Harekat planının Genelkurmay Başkanlığı ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nca öğrenildiği, bu hususun Yaşar Büyükanıt'ın seminer sonuç raporunu hukukçulara inceletmesi, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın OYTS'nun (olasılığı en yüksek tehlikeli senaryo) oynanmaması talimatları, Genelkurmay Başkanı'nın sanık Çetin Doğan'ı uyarması ile belli olduğu..." bilgisi verildi.
'SANIKLAR DARBE İÇİN ÇEŞİTLİ GÖREVLERDE YER ALDI'
Kararda, sübuta erdiği kabul edilen sanıkların her birinin darbe harekatı ile ilgili çeşitli görev aldıkları, harekattan ve boyutundan haberdar oldukları, mahkum olan sanıkların eyleminde nedensellik bağının bulunduğu, bu şekilde haklarında mahkumiyet kararı verildiği anlatıldı.