Kuş araştırmacıları, halkalama için artık Polonya'daki
Güneydoğu Avrupa Kuş Göç Ağı Kurumu'ndan onay almadan
lisans sahibi olabilecek.
Türkiye'de sadece 8 lisanslı kuş halkacısı bulunurken, bu sayı ABD'de 30 bin, İngiltere'de 2 bin.
Türkiye
Ulusal Kuş Halkalama Koordinatörü
İlker Özbahar, lisans almak isteyenlerden kuş halkalama istasyonlarında en az iki göç döneminde 30 değişik türden 500 kuş halkalamış olma şartı aranacağını belirtiyor.
Utah Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu da halkalama çalışmasının öneminden bahsederken, kuşları '
doğal tehlikelerin
kriz durumuna varmadan önce haber vericisi' olarak tanımlıyor.
Kuzey Doğa Derneği Başkanı da olan Şekercioğlu, kuşların çok önemli
ekolojik göstergeler olduğunu anlatarak, "Halkalama çalışmaları Türkiye'de hâlâ üniversiteler ve
sivil toplum kuruluşlarınca yürütülüyor. Oysa ABD'de İçişleri Bakanlığı'na bağlı Ulusal Kuş Halkalama Laboratuvarı var. Ülkede yılda 1 milyon 100 bin kuş halkalanırken Türkiye'de yalnızca 30 bin kuş halkalanabiliyor." bilgisini veriyor.
Kuş halkalama nedir?
Kuş halkalama, kuşların uzman kişiler tarafından özel tekniklerle yakalanarak tanımlanması, gerekli ölçümlerinin yapılması ve bacaklarına üzerlerinde numara ve adres yazılı halkaların takılarak tekrar doğaya salınmasını kapsayan bilimsel çalışmalardır. Kuş halkalama çalışmaları sayesinde, özellikle göçmen kuşların popülasyon dinamikleri ve göç stratejileriyle ilgili her türlü bilgi anlaşılarak kuşların dünyadaki hangi alanları kullandıkları tespit ediliyor. Bu bilgiler doğanın korunmasında öncelikli olarak kullanılıyor. Kuş halkalama çalışmaları ve halkalama istasyonları bu alanla ilgili birçok
genç bilim insanının bilgi ve yeteneklerini geliştirmeleri için büyük fırsatlar sunuyor ve alanın tanınmasını sağlayarak doğa turizmi potansiyelini artırıyor.