Bakanlığın son dakika girişimiyle süper koruma

Bankaların itibarını zedeleyici haber yapanlara ceza verilmesini imkansız hale getirerek Bank Asya’yı batırma operasyonunda rol alanları koruma altına alan iktidar, şimdi de hazırladıkları sipariş raporlarla emniyetteki büyük kıyıma alet olan müfettişlere özel yasa çıkarıyor.

Bakanlığın son dakika girişimiyle süper koruma

İç Güvenlik Paketi’ne eklenen madde ile, mağdurların müfettişlere tazminat davası açması engelleniyor.

Kamuoyunda ‘İç Güvenlik Paketi’ olarak bilinen vali ve kaymakamlara geniş yetkiler veren bir düzenlemeye imza atan İçişleri Bakanlığı, ‘sipariş raporlar’ hazırlayan müfettişleri de koruma altına alıyor. Bakanlık, son dakika girişimiyle Meclis İçişleri Komisyonu’nda görüşülen pakete Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) Teftiş Kurulu Başkanlığı ve İçişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı’nda görev yapan müfettişlerle ilgili de bir madde eklendi. Taslağa, “Düzenledikleri raporlar ile görüş yazılarında belirttikleri kanaatlerinden veya kanunla verilen yetkilere dayanarak aldıkları tedbirlerden dolayı; kişisel kusur, haksız fiil veya diğer sorumluluk hâlleri de dâhil olmak üzere ancak idare aleyhine tazminat davası açılabilir.” maddesi eklendi.

İçişleri Bakanlığı ve EGM Teftiş Kurulu müfettişleri, 17 Aralık yolsuzluk, rüşvet ve kara para aklama soruşturması sonrasında yüzlerce emniyet mensubu hakkında ‘sipariş rapor’ hazırladı. Hazırlanan raporlar sonrasında da aralarında Yakub Saygılı, Nazmi Ardıç, Yasin Topçu, Mehmet Akif Üner, Ömer Köse, Yurt Atayün, Şamil Kaya ve Zeki Güven’in de bulunduğu emniyet mensupları meslekten ihraç edildi. Ramazan Akyürek, Muharrem Durmaz, Lokman Kırcılı ve Cihangir Çelik gibi isimler ise açığa alındı. Bunun üzerine hazırlanan raporlara tepki gösteren emniyet mensupları, söz konusu raporları hazırlayan bakanlık ve emniyet müfettişleri hakkında yüklü miktarda tazminat davası açtı. Bu çerçevede eski İstihbarat Dairesi ve Teftiş Kurulu Başkanı Ramazan Akyürek, hakkında kasıtlı rapor yazdıkları gerekçesiyle mülkiye ve polis müfettişleri Anıl Cengiz Özgün, Rıdvan Aydın, Mehmet Tomruk ve Zafer Aktaş hakkında 100’er bin liralık maddi ve manevi tazminat davası açtı. Açılan davalar, müfettişleri telaşlandırdı. Bu kapsamda Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından İçişleri Bakanlığı’na İç Güvenlik Paketi’ne bir madde eklenmesi yönünde bir başvuruda bulunuldu. Söz konusu talebi değerlendiren İçişleri Bakanlığı, müfettişlere de dokunulmazlık zırhı getirmeye karar verdi. Meclis İçişleri Komisyonu’nda geçen tasarıya göre, kişisel kusur ve haksız fiilleriyle ilgili de olsa müfettişlere tazminat davası açılamayacak.

İçişleri Bakanlığı bürokratları tarafından tasarıya eklenen maddeye güvenlik bürokratları ise tepki gösteriyor. Bu düzenleme ile hem İçişleri hem de Emniyet müfettişlerine özel yetkiler verildiğini kaydeden güvenlik bürokratları, “Bu müfettişlerin hazırladıkları art niyetli raporlar sonrasında önce açığa alındık ardından da meslekten ihraç edildik. Yüzlerce arkadaşımız ‘sipariş raporlar’ sonrasında gözaltına alınıp tutuklandı. Ancak bu raporlara mahkemeler ‘dur’ dedi. Herhangi bir hukuksuzluk tespit edilmedi. Bizler de haklı olarak bu şahıslar hakkında tazminat davası açıyoruz. Bakanlık ise müfettişlerden gelen tepkileri dikkate alarak bu düzenlemeyi getirme kararı aldı.” değerlendirmesinde bulundu. Bazı emniyet mensupları ise bu maddenin kanunlaşması halinde müfettişlerin hazırladıkları raporlarda daha da ileri gidecekleri endişesi taşıdıklarının altını çizdi. Bakanlıktan gelen her talebin istisnasız olarak yerine getirileceğine vurgu yapan emniyet mensupları, özellikle emniyette hazırlanan ‘sipariş raporlarla’ yeni bir tasfiyeye kapı aralanacağına dikkat çekti.

Yüklü tazminat davaları açıldı, arkadaşlar sıkıntıda

İçişleri Bakan Yardımcısı Osman Güneş ise eleştiriler üzerine şunları söyledi: “Anayasa’daki hükme rağmen son yıllarda müfettişlerin ya da denetim elemanlarının raporlarından etkilenen ya da aleyhlerine görüş beyan ettiğini düşünen kişiler teftiş elemanlarının önemli bir kesimine yüklü tazminat davaları açmaya başladı. Teftiş Kurulu’ndaki görevli arkadaşların büyük bir sıkıntıya maruz kaldıklarını gördük. Zaten kişilerin aleyhine, kişilerin yaptığı yanlış sebebiyle sıkıntı varsa onlara rücu etme hakkı var.” Konuyla ilgili itirazlarda bulunan CHP İstanbul Milletvekili Celal Dinçer, Hürriyet gazetesinde yer alan ifadelere göre, “Özel yetkili müfettişler aracılığıyla kamuda bu sefer yeni kıyımların önü açılacaktır. Böyle güvenceye alınan bir müfettiş istediği kelleyi koparır.” diye tepki gösterdi.  ZAMAN
<< Önceki Haber Bakanlığın son dakika girişimiyle süper koruma Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER