Bunlardan biri, görevinin son günlerini yaşayan eski
dekan Prof. Dr. Serhat Çınarcık'ın oğlu Hasan Çınarcık, bir diğeri de
öğretim üyelerinden Prof. Dr.
Servet Doğan'ın kızı Ege Doğan'dı. Uzun bir süreden sonra yatay geçişle öğrenci alınması, hem de Prof. Dr. Çınarcık'ın bunu dekanlığı devretmek üzereyken yapması tartışmalara sebep oldu.
Prof. Dr. Serpil
Hazar başkanlığındaki yatay geçiş
komisyonu, 6 yıl aradan sonra geçen ağustos ayında toplandı. Komisyon, Yeni Asır Gazetesi'nde yer alan habere göre, fakültenin 2., 3. ve 4.
sınıflarına yapılan müracaatları değerlendirdi. Sonuçta Süleyman
Demirel Üniversitesi'nden Berna
Sözen 3,47, Yeditepe Üniversitesi'nden Elif Özçelik 3,80 ile kabul edilirken yine Yeditepe Üniversitesi'nden eski Dekan Çınarcık'ın oğlu Hasan Çınarcık 2,96 ve Prof. Dr. Doğan'ın kızı Ege Doğan 2,40 ile alındı. Çınarcık fakülteye geçen aylarda, Doğan ise dekan atamasının yapıldığı 12
Aralık 2009'da kaydoldu.
Konuyla ilgili soruları cevaplandıran Prof. Dr. Serhat Çınarcık, yatay geçişlerde hiçbir
kural ihlâli yapılmadığını söyledi. Haksızlık olmaması için aynı sınıf ve aynı üniversiteden en çok bir öğrenci alınması kuralı getirildiğini vurgulayan Çınarcık, oğluyla aynı üniversiteden kişilerin alınmasını ise, "Elif Özçelik okul birincisi. Nereye gitse zaten alınırdı." diye açıkladı. Son 6 yıldır yatay geçiş hakkı verilmemesi konusunda ise, "
Öğrenci İşleri istemedi." dedi.
Prof. Dr. Servet Doğan da kızı Ege'nin
kanuni yollarla EÜ Diş Hekimliği Fakültesi'ne girdiğini savundu. Doğan, şunları söyledi: "Kızım, üç yıl önce ÖSS'de diş hekimliği kazanamayınca,
Macaristan Semmelweiss Üniversitesi'ne
kayıt yaptırdı. Sonra Scholastic Aptitude Test (SAT)'e girerek, Yeditepe Üniversitesi'nde denklik kazandı. Orada iki yıl okuduktan sonra da yatay geçişle EÜ'ye geldi."
Konuyu yeni öğrendiğini belirten EÜ Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Celal Artunç ise inceleme yapacağını söyledi. Artunç, şu anda öğrenci ihtiyaçları bulunmadığını, sayının zaten çok fazla olduğuna dikkat çekti.
Ege Doğan'ın diş hekimliği öğrenimine başladığı Semmelweiss Üniversitesi, öğrenci çekmek için türlü yollar denemesiyle biliniyor. İnternetteki tanıtımlarında şöyle ifadeler yer alıyor: "Macaristan'daki üniversitelerde öğrenim görmek için ÖSS'ye girmiş olmanız gerekmiyor. Aylarca sınav için çalışmanıza gerek kalmadan, sınav stresi yaşamadan üniversiteli olmak için Macaristan ideal bir
tercih." (CİHAN)