YANGININ İLK GÖRÜNTÜLERİ VE HASAN TAHSİN'İN YENİ FOTOĞRAFLARI - FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN
15
Mayıs 1919
İzmir'in işgali sırasında çıkartılan yangına ilişkin ilk
kamera görüntüsü, izleyenlere tarihte
yolculuk yaptırıp heyecanlandırdı.
Panelde Hasan Tahsin'in yeni fotoğrafları da dinleyicilere gösterildi.
APİKAM, İzmir'in işgalinin yıldönümü dolayısıyla 'İzmir'in
İşgali ve Kuvayi Milliye' konulu panel düzenledi.
Gazeteci-
Yazar Hasan Tahsin Kocabaş'ın yönettiği panele Dokuz
Eylül Üniversitesi
Atatürk İlkeleri ve İnkılap
Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Ahmet Mehmetefendioğlu,
Ege Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeki Arıkan ve Gazeteci - Yazar
Yaşar Aksoy konuşmacı olarak katıldı.
Gazeteci-Yazar Yaşar Aksoy, panelde katılımcılara İzmir'in işgali sırasında Hasan Tahsin'in halkı direnişe çağıran konuşmasını anlattı. Aksoy, Hasan Tahsin'in antiemperyalist bir savaşçı olduğunu belirterek, "Biz, kurtuluş savaşını başlatmış ve bitirmiş şanlı bir şehrin çocuklarıyız. İzmir'den işgalcilere atılan ilk kurşun millidir, evrenseldir ve günümüzde de hala önem taşır. Hasan Tahsin, bir
insan hakları savaşçısı; sosyalist savaşçı ve aynı zamanda insan hakları savaşçısıdır. Tahsin'in attığı ilk kurşun bir
İslam savaşçısının, bir Türklük savaşçısının kurşunudur." dedi.
Ege Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeki Arıkan da işgalden önceki İzmir hakkında bilgiler verdi. İzmir'in o dönemdeki sosyo- kültürel ve
ekonomik yaşamına ilişkin belgeler sunan Arıkan, İzmir'de tutuşan ateşin tüm
Anadolu kentlerini sardığını söyledi. Arıkan, işgalci devletlerin amacının İzmir'i tamamen Rumlaştırmak olduğuna değinerek, 15 Mayıs 1919'da İzmir'e bir direnme ruhu doğduğunu söyledi.
Dokuz Eylül Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Ahmet Mehmetefendioğlu ise gerçek adı Osman Nevres olan Hasan Tahsin'in hayatından önemli kesitler ile kimlik bilgilerini içeren bir sunum yaptı. Mehmetefendioğlu, "Silahçı Hasan Tahsin'in görev kimliğini alan Osman Nevres, Teşkilat-ı Mahsusa için görev yapmaktaydı.
Milliyetçi, vatanperver Tahsin,
Balkan Savaşları'nın çıkmasında önemli rol oynayan Buxton Kardeşler'in suikastıyla görevlendirilmişti. Romanya'da gerçekleştirdiği suikast ve arkasından gelen cezaevi günleri sonrasında Hasan Tahsin, 1918 yılında İzmir'e özel bir görevle geldi ve çalışmalarını sürdürürken Hukuk-u Beşer Gazetesi'ni yayınladı. Tahsin, işgal kuvvetleri İzmir'e girdiğinde düşmana ilk kurşunu atarak şehit edildi. Kesin olmayan bilgilere göre, cenazesi, ailesi tarafından Harmandalı'da bir yakınlarının çiftliğine gömüldü ve gıyabi mezarı İstanbul'da yapıldı." dedi.
Panelde, Yunanistan'da mübadeleyi yaşamış olan Rumlarla, belgesel yönetmeni Tahsin İşbilen tarafından röportajların yanı sıra,
Amerikan Gençlik Misyonu Cemiyeti tarafından denizden çekilmiş İzmir Yangını'na ilişkin toplam 6 dakikalık gece ve gündüz görüntülerinin bulunduğu belgesel de yayınlandı.
Belgeselde ayrıca, İzmir'in işgalinin ardından Sultanahmet'te düzenlenen işgal karşıtı miting, Türk askerinin İzmir'e girmesi, Vilayet Konağı'na Türk Bayrağı'nın çekilmesi, Kordon'dan kayıklara binerek açıklardaki gemilere binmeye çalışan Rumlar'ın görüntüleri de yer aldı.
(CİHAN)