Yunan hükümeti,
Türkiye ile
Yunanistan arasında gerginlik nedenlerinden biri olan Ege'deki uçuşlara
düzenleme getirmeyi amaçlayan bir
anlaşma üzerinde çalışıyor.
Atina, 25. meridyenden
doğuya doğru Atina FIR'ı içinde olan bütün Doğu Ege bölgesinde, Yunan ve Türk savaş uçaklarının uçuşlarının yasaklanmasını öngören "gerginlikten kaçınma bölgesi" ilân edilmesi olasılığını inceliyor.
Yunanistan'ın çok satan gazetelerinden Eleftherotipiya'nın hükümet kaynaklarına dayandırdığı habere göre, bu konuda her iki
ülke arasında mutabakata varılması halinde, "gerginlikten kaçınma bölgesi"nde yapılacak uçuşlar, NATO ve üçüncü ülke uçakları, tatbikat ve hava
savunma amaçlı yapılacak uçuşları kapsamayacak.
ATİNA EN AZ 2 MİLYAR EURO GELİR BEKLİYOR
Ağır
ekonomik krizin yaşandığı bir dönemde Ege'de varılacak anlaşmayla tasarruf sağlanacağına inanan
Papandreu hükümeti, Ege'nin yarısının askersizleştirilmesi için bu dönemde Türkiye ile böyle bir anlaşma yapılması konusunu masaya yatırdı. Atina, Türk ve Yunan savaş uçaklarının karşılıklı önlemeleriyle yaşanan gerginliklerin en aza indirilmesini hedefliyor.
Atina, Türkiye ile yapılacak böyle bir anlaşmanın getirilerinin oldukça fazla olacağını düşünüyor: Yunan hükümeti, bu yolla Atina FIR'ında gerginlik yaşanmayacağına ve it dalaşlarına yapılan harcamaların azalacağına inanıyor. Diğer yandan Atina FIR'ında artacak
havayolu trafiğinden 2 milyar
Euro kâr elde edilmesi hesaplanıyor.
Yunan hükümetinin üzerinde çalıştığı anlaşmaya göre, "gerginlikten kaçınma bölgesi"nde Türk ve Yunan savaş uçakları uçmayacak. Bu bölgede hava savunma amaçlı uçuş ve tatbikatlar ise yapılabilecek. NATO ve üçüncü ülke uçakları da yasaktan etkilenmeyecek.
Atina, Yunan halkının ekonomik krizin etkili olduğu bir dönemde, yıllık 2 milyar Euro gelir sağlaması beklenen bu gelişmeyi memnuniyetle karşılayacağını düşünüyor.
ANKARA ANLAŞMAYA OLUMLU YAKLAŞABİLİR
Atina'da
Ankara'nın böyle bir anlaşmaya hayır demeyeceği görüşü hakim. Yunan hükümeti, iki ülke arasında zaman zaman can kaybına da neden olan it dalaşları yüzünden tarafların yüz milyonlarca Euro harcamak zorunda kaldıklarını vurguluyor. Atina, savaş uçaklarının doğu Ege toprakları üzerinde gerçekleştirdikleri savunma harici uçuş sayısının düşmesiyle, devlet harcamalarında ciddi tasarruf sağlanacağına inanıyor.
Eleftherotipiya, NATO üyesi Türkiye'nin "gerginlikten kaçınma bölgesi"nde uçma iznini delerek Yunan hava sahasına girebileceğini ve uçuş planı vermeden ihlâlde bulunabileceğini ileri sürüyor.
ANLAŞMA ERDOĞAN'I BEKLİYOR
Anlaşmanın çerçevesini belirlemek için Baş
bakan Recep Tayyip Erdoğan'ın
Mayıs ayında Atina'ya yapacağı resmi ziyaret öncesi çok sayıda görüşme yapılarak tamamlanması planlanıyor.
Son dönemde iki ülke yetkilileri arasında görüşme trafiğinin arttığına dikkat çekilirken,
Dışişleri Bakan Yardımcısı Dimitris Druças'ın ay sonunda yapacağı Ankara ziyaretinde bu anlaşmanın olgunlaştırılacağı ifade ediliyor. Bütün bu hareketlilikle Erdoğan'ın Atina ziyaretine iyi bir
hazırlık yapılmasını hedefleniyor. Atina, Erdoğan'ın Atina gezisinde iki ülkeyi meşgul eden konulara ilişkin olumlu sonuçlar alınması gerektiğine inanıyor. (CİHAN)