- Uygulama tamamen TSK İç Hizmet Yönetmeliği hükümlerine göre icra edildi.
- 'Atatürk’ün bilinen açık veya gizli vasiyeti olarak nitelendirilebilecek mahiyette bir bilgi ve belge bulunmamaktadır'
Genelkurmay Başkanlığı, askeri sosyal tesislere giriş hakkının yasaklanması ve Atatürk'ü vasiyetiyle ilgili iki açıklama yaptı. Genelkurmay bu açıklamasıyla "Atatürk'ün yıllardır saklanan gizli vasiyetinin olduğu" iddialarını çürütmüş oldu.
Genelkurmay Başkanlığı internet sitesinden yapılan açıklamada, askeri sosyal tesislere giriş hakkının geçici sürelerle veya sürekli yasaklanması işlemlerinin hukuki dayanağını, TSK İç Hizmet Yönetmeliği’nin oluşturduğu belirtildi.
Tesislerden yararlanma hakkının hangi durumlarda kısıtlanabileceğinin, Yönetmeliğin 664/4’üncü maddesinde düzenlendiği ifade edilen açıklamada, uygulamanın tamamen TSK İç Hizmet Yönetmeliği hükümlerine göre icra edildiği bildirildi.
Açıklamada, Yönetmeliğin 664/4. maddesine de yer verildi. Maddede, subaylar, askeri memurlar ve astsubaylar ile bunların emeklilerinin orduevlerinin ve askeri gazinoların tabii üyeleri olduğu, bu kişilerin bu mahallerde siyasi konuşma yapmaları, siyasi telkin ve öneride bulunmaları, yasal ve yasa dışı kurulmuş bulunan siyasi amaçlı parti, kuruluş, dernek ve örgütlerden herhangi biri hakkında propaganda yapmalarının yasak olduğu vurgulandı.
Madde, “Bu yasağa uymayanlar hakkında gerektiğinde yasal işlem yaptırılmakla birlikte, emekli üyeler ile sosyal tesislerden yararlanma hakkına sahip diğer kişilerden bu tür faaliyette bulunduğu herhangi bir şekilde tespit edilenler, anılan sosyal tesislerden yararlanma haklarını kaybederler” hükmünü içeriyor.
Atatürk’ün gizli vasiyeti yok
İnternet sitesinde yer alan bir diğer açıklamada ise Genelkurmay Başkanlığı’nın resmi kayıtlarına göre, Atatürk’ün vasiyetini 5 Eylül 1938 Pazartesi günü Dolmabahçe Sarayı’ndaki odasında kendi el yazısıyla kaleme aldığı, söz konusu vasiyetin, Atatürk’ün vefatını müteakip, Ankara Üçüncü Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından kız kardeşi Makbule Atadan’ın da hazır bulunduğu heyete 28 Kasım 1938 Pazartesi günü açılarak okunduğu bildirildi.
Belgelerin bir tutanakla o günkü ismiyle Genelkurmay Harp Tarihi Dairesi’ne teslim edildiği aktarılan açıklamada, “Genelkurmay ATASE Daire Başkanlığı Arşivi’n de, gerek Ziraat Bankası’ndan intikal eden ve gerekse Atatürk’e ilişkin belgeler arasında Atatürk’ün bilinen açık veya gizli vasiyeti olarak nitelendirilebilecek mahiyette bir bilgi ve belge bulunmamaktadır” ifadelerine yer verildi.