Silivri Cezaevi'nde görülen
duruşmaya, salonun dar olması nedeniyle yaşanan gelişmeler damgasını vurdu. Tutuklu 46 sanığın
tutukluluk hallerinin devamına karar veren
mahkeme, duruşmayı 23
Ekim Perşembe gününe erteledi.
Cumhuriyet Savcısı
Mehmet Ali Pekgüzel;
Ergenekon davasında
Danıştay saldırısına ilişkin iddialara yer verilmemesi, İşçi Partililerin
Anayasa Mahkemesi'nde yargılanması, mahkeme üyelerinden
Hakim Sedat Sami Haşıloğlu'nun reddi ve yargılamanın başka bir salonda yapılması taleplerinin reddedilmesi yönünde mütalaa verdi. Tutuksuz
sanıkların başka bir
oturumda yargılanmasına karar verilen duruşmaya, tutuksuz sanıklar
İlhan Selçuk ve
Ferit İlsever sağlık sorunlarını gerekçe göstererek katılmadı.
İstanbul 13.
Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen dava öncesi Silivri
Cezaevi önündü sabah saatlerinden itibaren hareketlilik yaşandı. Sanık yakınları,
avukatlar, basın mensupları ve sanıklara
destek vermek için gelen göstericiler, cezaevi yerleşkesi önünde toplandı. Pankart açan göstericiler sanıklar lehine slogan attı. İki karşıt grup arasında zaman zaman gerginlik yaşandı. Cezaevi ana kapısındaki kimlik kontrolünün ardından duruşmayı izleyecek sınırlı sayıdaki basın mensubu cezaevine alındı. Ziyaretçi girişinde
kayıt yaptıran ve detaylı aramadan geçirilen basın mensupları, yaklaşık 100 metre arkada bulunan duruşma salonunun bulunduğu binaya alındı. Bu sırada basın mensuplarının cep telefonları da ziyaretçi girişindeki bir bölmeye konuldu. Duruşma salonunun bulunduğu binaya gelen basın mensupları ve avukatlar ve sanık yakınları, burada da sıkı bir kontrolden geçirildi. Duruşma salonuna henüz alınmayan basın mensupları, avukatlar ve sanık yakınları ile bazı tutuksuz sanıklar, ara koridorda beklemeye başladı.
İLHAN SELÇUK VE FERİT İLSEVER, DURUŞMAYA GELMEDİ
Ergenekon davasının tutuksuz sanıklarından
Cumhuriyet Gazetesi İmtiyaz Sahibi
İlhan Selçuk, rahatsızlığı nedeniyle duruşmaya gelmedi. Mahkemeye sunulan Özel
Amerikan Hastanesi'nin verdiği 15 Ekim 2008 tarihli raporda, Selçuk'un 14
Nisan 2008 tarihinde açık
kalp ameliyatı olduğu ifade edildi. Halen kalbinin kasılma gücünün yüzde 30 civarında olduğu belirtilen raporda, Selçuk'un tıbbi yönden kontrollerine devam edildiği açıklandı. Raporda, "Bu nedenle aşırı fiziksel ve stresten kaçınmasında yarar vardır." denildi.
İşçi Partisi Başkan Vekili Ferit İlsever de rahatsızlığı nedeniyle duruşmaya gelmedi.
Yine davanın tutuksuz sanıklarından
İstanbul Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr.
Kemal Alemdaroğlu, cezaevine eşiyle birlikte geldi. 800 sayfalık
savunma hazırladığını söyleyen Alemdaroğlu, "Burada bize çin işkencesi yapılıyor. Yargılama salonu İstanbul'a uzak. Tuvaletlerinde el kurulanamıyor." dedi.
DURUŞMA SALONU TARTIŞMALARA NEDEN OLDU
Ergenekon duruşmasında tüm sanıklar, sanık yakınları, avukatlar ve basın mensupları, salonun dar olmasından şikayet etti. Mahkeme başkanı, tutuksuz sanıklara ayrı bir oturum yapılmasını önerdi. Sanık avukatları ise, daha geniş bir salon ayarlanmasını talep etti. Avukatlar, bu şartlarda adil yargılanmanın yapamayacağını öne sürdü. Talepleri ara kararında değerlendiren mahkeme, duruşmanın aynı salonda yapılmasına karar verdi. Mahkeme, kararına, salonun daha önce genişletildiğini,
teknik donanımının yapıldığını, bu özellikle başka salonun bulunmadığını ve başka bir salonun tahsis edilmesinin davayı uzatacağını gerekçe gösterdi. Duruşma, saat 13.10'da yeniden başladı.
Mahkeme heyeti ayrıca, tutuksuz sanıkların başka bir oturumda yargılanmalarına karar vererek, tutuksuz sanıkları duruşma salonundan çıkardı. Tutuksuz sanıkların ne zaman yargılanacağının sanıklara iletileceği belirtildi.
SAVCI PEKGÜZEL, PERİNÇEK VE KERİNÇSİZ'İN TALEPLERİNİN REDDİNİ İSTEDİ
Ergenekon davasına
bakan İstanbul 13.
Ağır Ceza Mahkemesi heyetinde bulunan
Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel, Perinçek'in "Davaya
Anayasa Mahkemesi bakmalıdır" şeklindeki talebinin reddini istedi. Savcı Pekgüzel, Sanık Kemal Kerinçsiz'in müdafi avukatlar arasına oturma isteğinin de reddedilmesini talep etti.
Silivri Cezaevi'nde devam eden Ergenekon duruşmasında mütala veren Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel, sanık avukatlarının "
Danıştay saldırısının Ankara'da görülmüş olması yetkisizlik gerektirir" şeklindeki taleplerin; bu oluşum hakkında yapılan suçlamalardan sadece bir tanesinin Danıştay saldırısı olduğu, saldırıyla ilgili planın İstanbul'da yapılması nedeniyle yetkisizlik talebinin reddine karar verilmesini istedi.
Doğu Perinçek ve diğer İşçi Partili sanıkların avukatlarının dosyanın ayrıştırılarak Anayasa Mahkemesi'ne gönderilmesi yönündeki talepleri konusunda ise Pekgüzel, davaya ilişkin bilgilerin CD ortamında Anayasa Mahkemesi'ne gönderildiğini belirterek, bu talebin de reddine karar verilmesini istedi. Pekgüzel, Avukat Kemal Kerinçsiz'in 'sanık sandalyesinden alınarak müdafi avukatlar arasına oturtulması' şeklindeki talebinin de, Kerinçsiz'in, davanın sanıkları olan müvekkilleri ile aynı suçtan yargılandığını, bu nedenle talebin reddine karar verilerek müdahillik sıfatının ortadan kaldırılmasını talep etti.
Öte yandan, duruşmada söz alan İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'in bağırarak ifade vermesi dikkatlerden kaçmadı.
TUTUKLU SANIKLARIN TAHLİYE TALEBİNE RED
Ergenekon Davasında mahkemenin bir üyesinin ya da tamamının reddi konusundaki talebin değerlendirilip karara bağlanmasından sonra diğer taleplerin değerlendirilmesine karar verildi. Sorgu aşamasına geçilememesinden dolayı tutuklu sanıkların
tahliyelerinin reddine karar veren mahkeme başkanı, duruşmayı 23 Ekim 2008 tarihine ertelediklerini söyledi. Ergenekon Duruşması'nda mahkeme heyeti, sanık ve avukatlardan gelen taleplerin tümünün değerlendirilmesi ve karara bağlanması amacıyla duruşmayı 23 Ekim 2008 Perşembe saat 9:30'a erteledi. Mahkeme heyetinden üye hakim Sedat Sami Haşıloğlu'nun güvenilirliğini yitirmesi amacıyla reddi talebinin kabul edilmemesi halinde karar bir üst mahkemeye gönderilerek oradan gelen karar değerlendirilecek.
Tutuklu sanıklardan Emekli
Yüzbaşı Muzaffer Tekin de, hakkındaki suçlamaları reddetti.
CHP VE DTP MİLLETVEKİLLERİ ERGENEKON DURUŞMASINDA
Ergenekon davasını izlemek üzere Cumhuriyet Halk Partisi'nden (CHP) 3'ü milletvekili 4 kişilik bir
ekip Silivri Cezaevi'ne geldi. Cezaevi girişinde açıklama yapan CHP
Manisa Milletvekili Şahin Mengü, CHP olarak davayı takip etmek için bir hukuk komisyonu oluşturduklarını söyledi. Mengü, heyetin davayı bitene kadar takip edeceğini sözlerine ekledi.
Demokratik Toplum Partisi (DTP) milletvekilleri
Sabahat
Tuncel,
Sırrı Sakık,
Pervin Buldan ve Hasip
Kaplan da, Ergenekon davasına müdahil olmak için mahkemeye dilekçe verdi. DTP'li vekiller, duruşma salonunun girişinde uzun süre bekledi. Danıştay saldırganı Avukat Alpaslan
Arslan'ın babası İdris Arslan, Eski
Meclis Susurluk Araştırma Komisyonu üyesi
Fikri Sağlar, öldürülen
Gazeteci Uğur
Mumcu'nun ağabeyi
Ceyhan Mumcu gibi isimler de duruşmayı izlemek için Silivri Cezaevi'ne geldi.
STV VE KANAL 7'YE GÖSTERİCİ ENGELİ
Bu arada, gelişmeleri kamuoyuna canlı aktaran
Samanyolu TV (STV) ve
Kanal 7'nin yayınları,
Tuncay Özkan'ın fotoğrafını taşıyan grup tarafından engellenmeye çalışıldı. Bariyerleri geçen grup, yüksek sesle slogan atarak muhabirin sesini bastırmak istedi. Televizyoncular bütün zorluklara rağmen yüzyılın davasını kamuoyuna aktarmaya devam etti.
Organizasyon eksikliği ise dışarıda bekleyen basın mensupları ile vatandaşları zor durumda bıraktı. Birçok kişi
tuvaletin olmaması nedeniyle güç durumlara düştü. Askeri personelin kullandığı tuvalet önünde de uzun kuyruklar oluştu. Akşam saatlerinde Silivri Belediyesi, cezaevi önüne seyyar tuvaletlerden getirdi.
(CİHAN)
YÜZYILIN DAVASINDAKİ BÜTÜN GELİŞMELER
EN HEYECANLI ERGENEKON SANIĞI
ERGENEKON İZDİHAMI CEPTE - İZLE
ERGENEKON'DA SKANDAL - İZLE
İŞTE ERGENEKON DAVASI DURUŞMA SALONU
ASRIN DURUŞMASINDA BOMBA GELİŞME
DURUŞMA SALONUNDA İLGİNÇ DİYALOG
İP'TEN MEKAN TEKLİFİ
ERGENEKON DURUŞMASINDA OLAY ÇIKTI
BÜYÜK DAVANIN KÜÇÜK SKANDALI
İŞTE SİLİVRİ'DEN İLK KARELER