Askeri belge sızdırma davasında tahliye talebi

10 kişinin tutuklu kaldığı askeri bilgi ve belge sızdırma davasında, savcı tüm sanıkların serbest bırakılmasını istedi.

Askeri belge sızdırma davasında tahliye talebi

TÜBİTAK raporuna da karşı çıkan savcı, 5 kişilik heyet oluşturularak yeni bir rapor hazırlanmasını talep etti. Mahkeme talebi değerlendiriyor.

İzmir 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen, 10’u tutuklu 357 sanıklı, tehdit ve şantajla gizli askerî bilgi ve belge sızdırma davasında Savcı Ali Ertan, tutuklu sanıkların tamamının tahliyesini, ayrıca beş kişilik yeni bir heyet tarafından yeni rapor hazırlanmasını talep etti.

RAPORU KABUL ETMEDİ

16 Haziran’da bin 216 sayfalık ek iddianamenin okunmasıyla başlayan, sanık ve avukatların savunmalarıyla devam eden duruşmada tutuklu sanıklar Bilgin Özkaynak, Coşkun Başbuğ, Narin Korkmaz, Safiye Köten ve Hakan Oğuzhan, muvazzaf askerler Bülent Acar, Bülent Akbaş, Engin Çırakoğlu, Engin Karatekin ve Onur Süer, bazı tutuksuz sanıklar ve avukatlar hazır bulundu. İddianamenin tamamlanmasının ardından mahkemeye ulaşan ve sanık avukatlarına verilen, 69 sayfa ve 17 ek klasörden oluşan TÜBİTAK raporuyla ilgili olarak avukatlar itirazda bulundu. Raporu ve suçlamaları kabul etmeyen avukatlar, yeni rapor alınmasını, tutuklu sanıkların tamamının tahliye edilmesini talep etti.

Üç haftadır süren davada talepleri değerlendiren duruşma savcısı Ali Ertan, dünkü celsede dört sayfadan oluşan mütalaasını okudu. İki iddianamede yer alan verilerin, bilirkişi ve TÜBİTAK raporlarının, Genelkurmay Başkanlığı’nın yazılarının, emekli Deniz, Hava ve Kara kurmay subaylar, emekli üst düzey bürokrat ve bilgisayar programları konusunda uzman kişilerden oluşan beş kişilik bilirkişi heyetine verilerek, yeni rapor alınmasını talep etti. Verilerin TCK 327 ve 334. maddelerinde tanımlanan bilgilerden olup olmadığının, bu türden bilgilerinse TCK 327/2 ve 334/2’de belirtilen nitelikte olup olmadığının araştırılmasını istedi. Ertan ayrıca TÜBİTAK raporuna yapılan itirazları da değerlendirerek, sanıklardan ele geçirildiği iddia edilen verilerin, bilgisayar programları konusunda uzman üç kişilik heyet tarafından yeniden incelenerek rapor hazırlanmasını istedi. Beşi muvazzaf 10 tutuklu sanığın tamamının tahliyesini isteyen Savcı Ertan, sanıklar Özkaynak, Korkmaz, Köten ve Hakan hakkında ise yurtdışına çıkış yasağı talep etti. Mütalaanın ardından mahkeme heyeti, sanık avukatlarının taleplerini almaya başladı.

YÜZLERCE KİŞİYE AİT FİŞLEME BELGESİ BULUNMUŞTU

Zaman'ın haberine göre, Askeri gizli bilgi ve belgeleri ele geçirme ve bulundurma suçlamasıyla 49’u muvazzaf asker ve 79’u tutuklu 357 sanık hakkında iddianame hazırlanmış, sanıklar hakkında 2 yıl ile müebbet hapis arasında değişen cezalar istenmişti. Suç örgütünden ele geçirildiği iddia edilen belgelerde bürokrat, devlet adamı, asker ve MİT mensubu yüzlerce kişiye ait fişleme bilgileri bulunmuştu. TMK 10. maddesiyle görevli İzmir 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 2013 Nisan ayında görülmeye başlanan davada, bugüne kadar 69 kişi tahliye edildi. İzmir 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kapatılmasının ardından dava, 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam ediyor.

<< Önceki Haber Askeri belge sızdırma davasında tahliye talebi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER