Genelkurmay Başkanlığı, konuyla ilgili soruları cevapladı. Buna göre, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin iç güvenlik ve hudut karakol tesisi ihtiyaçlarının giderilmesi amacıyla Milli Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve TOKİ Başkanlığı ile imzalanan protokoller, İnşaat Yatırımı Programı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen yatırım planları kapsamında, hudut/jandarma karakol tesisi, bölük ve eşiti birlik merkezi, alay/tabur merkezi, tugay ve eşiti birlik tesisleri olmak üzere toplam 402 karakol ve tesisin yapımına başlandı.
Milli Savunma Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı'nca takip edilen 402 karakol ve tesisten, 31 Aralık 2012 tarihi itibarıyla 149 adedi tamamlandı. Karakol ve tesislerden 133'ünün inşaat faaliyetleri devam ediyor, 120'sinin ise ihale ön hazırlık çalışmaları yapılıyor.
-Havan tehdidine karşı mukavemetli üs bölgesi-
Üs bölgelerinin güçlendirilmesi amacıyla yapılan çalışmalar kapsamında ayrıca 2012 yılında geliştirilen ''modüler geçici üs bölgeleri'' de kurulmaya başlandı.
Havan tehdidine karşı mukavemetli, taşınabilir yapıdaki konteynerlerden oluşan, kompozit beton duvar, zırh kafesi gibi modüler engel sistemi ile desteklenerek koruma seviyesi artırılmış, aynı zamanda, üs bölgelerinin çepeçevre kontrolünün sağlamak maksadıyla birbirine entegre çalışabilecek nitelikte kameralar, radarlar, sensörler ve kablosuz algılayıcılardan oluşan alarm-ikaz sistemi ile donatılmış modüler geçici üs bölgeleri kuruluyor.
Yüksek güvenlikli üs bölgelerden ikisi tamamlandı, birinin kurulum faaliyetleri devam ediyor.
İlk aşamada ikisi yedek olmak üzere 16, ikinci aşamada 27 olmak üzere toplam 43 modüler geçici üs bölge tesisine yönelik proje çalışmaları ise devam ediyor.