İstanbul Bilgi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler ve
Avrupa Birliği Enstitüsü tarafından gerçekleştirilen Türk
toplumunun silahlı kuvvetlere, polise, parlamentoya olan güveni ve
demokrasiye inancını kapsayan
TÜBİTAK Bilimsel ve Teknolojik
Araştırmalar Projelerini Destekleme Programı (1001)'nın katkılarıyla hazırlanan "Türkiye'de Silahlı Kuvvetler ve Toplum: Ampirik Yaklaşım" araştırmasının sonuçları 25
Kasım Cuma günü
İstanbul Bilgi Üniversitesi Dolapdere Kampüsü'nde yapılacak olan panelle açıklanıyor.
Türkiye'de son bir kaç yıldır "
Ergenekon üyeliği" adı altında hükümeti yıkmaya yönelik
darbe yapma girişiminde bulunma iddialarıyla Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) üst düzey komutanlarını da kapsayan
gözaltılar ve tutuklamalar yaşandı.
TSK'nın komuta kademesini de içine alan bu gözaltılar Türk toplumunda askere bakışı ve güveni ne derece sarstı?
Şu anda Türk toplumu TSK hakkında ne düşünüyor?
Orduya ne derece güven duyuyor?
Askeri alana yapılan bu müdahaleleri nasıl karşılıyor?
Asker ve
sivil otoritelerin kendi aralarındaki iş bölümü konusunda hangi perspektife sahip?
Zorunlu askerlik,
bedelli askerlik, vicdani ret profesyonel orduya geçiş, eşcinsellerin orduya alınması konusunda neler düşünüyor?
Gibi sorularla "Toplum Askere Ne Kadar
Güveniyor?" araştırmasının sonuçları birbirinden değerli uzmanların konuşmalarıyla dinleyicilere sunulacak. İstanbul Bilgi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler ve
Avrupa Birliği Enstitüsü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yaprak Gürsoy ve
Bilkent Üniversitesi Siyaset Bilimi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Zeki Sarıgil ve
KONDA işbirliği ile gerçekleştirilen araştırma çalışması bu soruların yanıtlarını veriyor…
Araştırma 1-2
Ekim Cumartesi ve Pazar günleri 27 ilin 106 ilçesine bağlı rasgele yöntemiyle seçilmiş 154 mahalle ve köyde 2775 kişi ile yüz yüze görüşülerek gerçekleştirildi.
İŞTE ARAŞTIRMA SONUCUNUN BİR KISMI
Araştırmada birbirinden ilginç sonuçlar göze çarpıyor. TOPLUMUN DEMOKRASİ ALGISI bulgusunda "Her hal ve şartta
ülke demokrasiyle yönetilmeli" diyenler 89,4 , katılmıyorum diyenler %3,2 , kısmen katılıyorum diyenler 5,5.
"Türkiye'de demokrasinin geldiği düzeyden ve demokrasinin işleyişinden memnunum." diyenler 46,4, katılmıyorum diyenler 26,1 ve kısmen katılıyorum diyenler %25,5.
TOPLUMUN KURUMLARINA GÜVEN bulgusunun sonuçlarına baktığımızda halkın çoğu kurumlara güveniyor. "Parlementoya güveniyorum" diyenler %53,6 katılmıyorum diyenler %24,3 ve kısmen katılıyorum diyenler ise %20,6. "Polislere güveniyorum" diyenler %65,2, katılmıyorum diyenler %18,1 ve kısmen katılıyorum diyenler %15,7.
"Askere güveiyorum" diyenler %66,2, katılmıyorum diyenler % 14,6, kısmen katılıyorum diyenler %18,2.
"SİVİL-ASKER İLİŞKİLERİNDE ORDUNUN SİYASETE BAKIŞI" bulgusunda da sonuçlar bir hayli ilginç. "Gerektiğinde asker ülke yönetimine el koyabilmeli ve ülkeyi yönetebilmeli" diyenler %27,9, katılmıyorum diyenler %55,8, kısmen katılıyorum diyenler %13,5.
"
Güvenlik dışındaki konularda da hükümet askerlerle konuşarak, onların fikrini alarak karar vermeli" diyenler %46,8, katılmıyorum diyenler %29,9, kısmen katılıyorum diyenler %20,4.
"Türkiye'de son on yıllık dönemde askerin
siyaset ve hükümet üzerindeki etkisi azaldı." diyenler %65,9, katılmıyorum diyenler 10,9, kısmen katılıyorum diyenler %18,5.
"Ergenekon'un varlığına inanıyorum." diyenler %45,5, katılmıyorum diyenler %31,4, kısmen katılıyorum diyenler %16,6.
"Ergenekon davasında savcıların, hakimlerin, polislerin adil ve kanunlara uygun davrandığına inanıyorum" diyenler %31,4, katılmıyorum diyenler %38,3, kısmen katılıyorum diyenler %22,2.
"TOPLUMUN ASKERLİK HİZMETİNE BAKIŞI" bulgusunda yer alan sonuçlar ise şu şekilde. "Türkler Asker Millettir" diyenler %73,5, katılmıyorum diyenler %11,2 , kısmen katılıyorum diyenler %12,9. "Mecburi askerlik tamamen kaldırılmalı yani yalnızca isteyenler askere gitmeli" diyenler %15,3 , katılmıyorum diyenler %74,1 , kısmen katılıyorum diyenler %8,2.
"Mecburi askerlik hizmeti olmasaydı, yani askerlik hizmeti isteğe bağlı olsaydı, askerlik yapmazdım" diyenler %26,4 , katılmıyorum diyenler %63,4 , kısmen katılıyorum diyenler %6,2. "15 Aylık mecburi askerlik uygulaması devam edecekse bile süresi kısalmalı" diyenler %54,2, katılmıyorum diyenler %28,6 , kısmen katılıyorum diyenler %13,2. "Parasını ödeyerek 1 aylık
bedelli askerlik yapmak herkes için bir
tercih olmalı" diyenler %25,2 , katılmıyorum diyenler %60 , kısmen katılıyorum diyenler %10,6.
"Ordu, mecburi askerlik yapan askerler yerine, maaşlı ve memur gibi çalışan profesyonel askerlerden oluşmalı" diyenler %44,1 , katılmıyorum diyenler %30,5 , kısmen katılıyorum diyenler %20,7. "Kadınlar da erkekler gibi askerlik yapmalı" diyenler %14,6 , katılmıyorum diyenler %73,8 , kısmen katılıyorum diyenler %8,2.
"Cinsel tercihi ne olursa olsun, eşcinseller de herkes gibi askerlik yapmalı" diyenler %19,5 , katılmıyorum diyenler %61,8 , kısmen katılıyorum diyenler %11,3. "Türkiye'nin
asker sayısı olarak bu kadar büyük orduya ihtiyacı yok" diyenler %26,1 , katılmıyorum diyenler %57,3 , kısmen katılıyorum diyenler %13,1.
"
Vicdani ret ifadesi hakkında herhangi bir bilginiz, duyumunuz var mı?"sorusuna EVET diyenler %18,2 , HAYIR diyenler %78,8. "İnançları nedeniyle askerlik hizmetini vicdanen reddedip, askere gitmemek bir tercih olmalı mı?" sorusuna EVET diyenler %13,6 HAYIR diyenler %81,8.
Açılış konuşmasını İstanbul Bilgi Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öretim Üyesi Prof. Dr. Ege Yazgan yapacağı panelde İstanbul Bilgi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü ve
Avrupa Birliği Enstitüsü'nden Yrd. Doç. Dr. Yaprak Gürsoy "Türkiye'de Silahlı Kuvvetler ve Toplum" anketinin sonuçlarını açıklayacak.
Sabancı Üniversitesi,
Sanat Tarihi ve Sosyal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr.
Ersin Kalaycıoğlu ve
Kadir Has Üniversitesi, Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Soli Özel anket sonuçlarını değerlendirecekler. Son olarak;
oturum başkanı Sabancı Üniversitesi, Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi Öðretim Üyesi Prof. Dr. Sabri Sayarı ise genel bir değerlendirmeyle oturumu kapatacak.