Bakanlar Kurulu Toplantısı sona erdi. Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında, Başbakanlık Merkez Bina'da gerçekleştirilen toplantı yaklaşık 6 saat 20 dakika sürdü. Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, toplantı sonrası açıklamalarda bulundu.
Taraf Gazetesi'nin gündeme getirdiği "Emniyet Teşlilatı Sil Baştan" haberi kamuoyunda büyük yankı uyandırdı. Habere göre, İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan “Emniyet Teşkilatı Kanunu”nda değişiklik yapan yasa tasarısı ile, “Emniyet Genel Müdürlüğü’nün” yapısı sil baştan değişiyor. Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde, “Emniyeti sıfırlama” tasarısı ismi verilen yasal değişiklik ile, mevcut birinci sınıf emniyet müdürlerinin tamamının üç ay içinde emekli edilmeleri öngörülüyor.
Bakanlar Kurulu sonrası gazetecilerin sorularını cevaplayan Arınç, Taraf Gazetesi'nin gündeme getirdiği iddialara cevap verdi.
'Emniyet Teşkilat Kanununda değişiklik yapılabileceği, birinci sınıf emniyet müdürlerinin resen 3 ay içinde emekli edilebileceği, polis kolejlerinin kapatılabileceği' yönünde Hükümetin bir hazırlığı var mıdır?" sorusuna muhattap olan Arınç, şöyle cevap verdi;
"EMNİYET TEŞKİLATININ YENİDEN ORGANİZASYONA İHTİYACI VAR"
Hiçbir şekilde tasfiye vesaire, böyle bir iddiamız yok. Ancak emniyet teşkilatının yeniden organizasyonuna ihtiyacımız var çünkü, her teşkilatta bir şema olur, bu şema düzgün bir şekilde görev ifa eder. Eğer emniyet teşkilatında bunu bir piramit olarak kabul edersek, piramit geometride bildiğimiz şekildir. Oysa şu anda emniyet teşkilatındaki piramit bunun tam tersidir. 81 ilimiz var ama birinci sınıf emniyet müdürü sayımız 2 bine yakın. Bunların hepsinin emniyet müdürü, il emniyet müdürü olması mümkündür. Polis müfettişi, başmüfettiş vesaire olarak istihdam edilenlerin dışında en az bin 500 civarında fazlalık olduğunu biliyoruz. Bu insanlar hiçbir görev verilmeden sadece yaş haddini bekliyorlar. Bu doğru bir şey değil. Dolayısıyla rantabl, verimli kullanılması lazım. Yine başkomiserlerde veya diğer dördüncü, üçüncü sınıf emniyet müdürlerinde birikmeler var. Bu birikmeler hiyerarşiyi de disiplini de bozuyor."
"POLİS AMİRLERİ EĞİTİM MERKEZİ AÇILACAK"
Emniyet teşkilatıyla ilgili geçmişten bu yana hazırlanan ancak sırasının şimdi olduğuna inandıkları bir takım çalışmaların bitirildiğini belirten Arınç, "Çalışmanın sonunda da bir tasfiye vesaire ile değil ancak piramidi doğru yerine koymak şeklinde hem eğitimden başlayarak yani kaynağımızı birinci sırada elden alarak yukarıya doğru götürebilecek bir verimlilik esası yönünde bir düzenleme yapılacak" ifadelerini kullandı.
İkinci sınıf emniyet müdürlerinin bundan sonra ilçe emniyet müdürü olarak görevlendirilebileceğini söyleyen Arınç, "Kadrosuzluk nedeniyle emeklilik getiriliyor ama hiçbir hak kayıpları olmayacak. Yani '60 yaşına kadar bekleyim de öyle emekli olayım' yerine artık kadro yoksa şimdiden hakları fazlasıyla da verilerek belki emeklilik olabilecek" diye konuştu.
"DAĞ TAŞ ZEYTİN AĞAÇLARI İLE DOLMUŞTUR"
Soma İlçesi'ne bağlı Yırca Köyü'nde kesilen 6 bin zeytin ağacı ile ilgili de açıklamalarda bulunan Bülent Arınç, Türkiye'nin enerji ihtiyacının da olduğunu dile getirerek;
"Dağ taş zeytin ağaçları ile dolmuştur. Bu kötü bir şey değil. Zeytin bereketli bir mahsul. Bu güçlü bir sanayi haline geldi. İhracatımızda da önemli bir kalem tutuyor. Bunlar güzel şeyler ama Türkiye'nin enerjiye de ihtiyacı var. Bu enerji için zengin maden rezervlerinin bir şekilde termik santral olarak da hayata geçirilmesi lazım. İkisi arasındaki dengeyi kurallara bağlamak gerekiyor. Eğer bu kanunda eskiyen hükümler varsa bunların da süratle güncellenmesi gerekecektir" dedi.