Hakkari,
Şemdinli ve Yüksekova'daki olaylarla ilgili olarak kurulan
Meclis Araştırma Komisyonu'nun Başkanı Musa Sıvacıoğlu ve üyeler, hazırladıkları
raporu
TBMM Başkanı
Bülent Arınç'a sundu. Arınç,
komisyon üyelerini kabulünde yaptığı konuşmada, yargı sisteminin bağımsız hakimlerden kurulduğunu hatırlatarak, şunları söyledi:
''Bir
iddianame üzerinde, onu, bunu suçlamak için bir zemin bulmaya çalışmak, bence çok doğru değil. Bu olay,
Türkiye için çok önemlidir. Ben, özellikle bazılarının kulağını çekmek istiyorum. Bu olaylar yaşandığında; bir arabanın bagajında 'keleşler' bulunduğunda, içinde silahlar bulunduğunda; bir yerlerin bombalanmasından sonra yakalanan kişilerin arasında şu, şu, şu görevliler bulunduğuna göre, hatta Susurluk'la Şemdinli'yi yan yana getirenler bulunduğuna göre, yetkili yetkisiz herkes, 'sonuna kadar araştırılacak, sorumlular cezalandırılacak' sözlerini söylediğine göre, arkasından bazı davranışları ibretle karşıladığımı ifade etmek istiyorum.
Sadece bir savcının iddianamesi bahane edilerek, 180 derece çark edenleri, halkımızın gözü önünde teşhir etmek istiyorum. Ülkeyi yönetenlerin de ülkenin Meclisinin de her olayın sonuna kadar araştırılması, sorumlularının kim olursa olsun bulunması gereklidir. Halkımızın huzurunu, milletimizin bölünmez bütünlüğünü korumak, hepimizin anayasal görevidir. Dolayısıyla 'bu olayın içinde şu var, buradan yandan geçelim, şu var onun üstüne gidelim' gibi bir anlayış, geçmişte kimseye bir yarar sağlamadı. Adalet, hepimiz içindir.
Yargıya hepimizin ihtiyacı var. Biz, sadece bilgi edinme konusunda bir çalışma yaptık. Bunun üzerine gönderilen okları, yöneltilen eleştirileri haksız buluyorum.''
''BİZ KENDİMİZİ TATMİN ETMEK İÇİN KOMİSYON KURMADIK''
Arınç, raporun Meclis'te görüşüleceğini bildirerek, ''Biz, kendimizi tatmin etmek için komisyon kurmadık'' dedi. Sıvacıoğlu, raporu sunduktan sonra yaptığı konuşmada, Meclis'te grubu bulunan üç partinin önergesiyle kurulan komisyonun 7
Aralık 2005 tarihinden itibaren hem TBMM'de hem de bölgede çalışmalar yaptığını söyledi. 27 toplantı yaparak 77 kişiyi dinlediklerini anlatan Sıvacıoğlu, raporun 676 sayfa ve 13 bölümden oluştuğunu bildirdi. Sıvacıoğlu, ''Çok iyi bir rapor çıktı ortaya. Komisyonun görevini yapmış olmasının mutluluğunu yaşıyoruz'' dedi.
TBMM Başkanı Arınç da komisyonun çok başarılı bir çalışma gerçekleştirdiğini belirterek, üyelere ve uzmanlara teşekkür etti.
CHP milletvekillerinin rapora muhalefet şerhi koyacaklarını açıkladıklarını hatırlatan Arınç, bunun rapora zenginlik katacağını söyledi.
''SONUNDA YÜCE DİVAN YOK...''
Raporun kamuoyunda çok ilgi göreceğini ifade eden Arınç, ''Bu toplumsal bir olaydır ve bir boyutuyla yargıya intikal etmiştir'' dedi. Olayın sorumlularının yargı tarafından belirleneceğini, yürütmenin gereken tedbirleri alacağını anlatan Arınç, Meclis'in denetim görevini yerine getirerek Araştırma Komisyonu kurduğunu ve komisyon üyelerinin özveriyle çalıştıklarını belirtti. Komisyon için ''birilerinin bir şeyler söylediğini'' kaydeden Arınç,
Anayasa ve TBMM İçtüzüğü'nün Meclis Araştırma
Komisyonunun görevlerini belirlediğini hatırlattı.
Anayasa Mahkemesi'nin, ''yargıya intikal etmiş konularda
Meclis Araştırma Komisyonu kurulabileceği ve Genel Görüşme açılabileceği'' yönünde karar aldığını anlatan Arınç, ''Bu eleştirileri yapanlar zahmet edip Anayasa'ya bakmıyor. Araştırma Komisyonu nedir, Soruşturma Komisyonu nedir?'' diye konuştu.
Araştırma Komisyonlarının insanları zorla çağırmak, ifadelerini almak, hakim sıfatıyla yargılamak veya
sorgulama yapmak gibi bir görevi olmadığını anlatan Arınç, ''Bu komisyonlar bilgi ediniyor ve sonunda da Meclis'i aydınlatıyor, bilgi veriyor. Rapor görüşülüyor. sonunda
Yüce Divan yok...'' dedi.
TBMM Başkanı Arınç, yapılan işin Anayasaya uygun olduğunu belirterek, aksi durumda üç partiden birinin bu duruma
itiraz edeceğini söyledi. Arınç, komisyonun çalışmasının ve Meclis'in raporu görüşmesinin
yargıya müdahale içermesinin mümkün olmadığını savundu. Şemdinli Komisyonu'nun ''tespit görevini'' yerine getirdiğini ifade eden Arınç, ''Olayda
ihmal var mı? Kimin ihmali var? Toplumdaki etkisi nedir? Komisyon bütün bunları tespit ediyor ve Meclis'i bilgilendiriyor'' diye konuştu.
İÇTÜZÜK TASLAĞI
Bülent Arınç, partilerin görüşüne sundukları İçtüzük taslağında Araştırma Komisyonu raporlarının gereğinin yapılması için hükümetin 6 ayda bir Meclis'i bilgilendirmesi hükmünü eklediklerini söyledi. Bazılarının ''Komisyon raporunu Meclis'in görüşmemesini beklediklerini'' ifade ettiğini hatırlatan Arınç, ''
Hayır. Bu raporu Meclis görüşecek. Yeri geldiğinde, zamanı geldiğinde Danışma Kurulu aracılığı ile görüşüleceği günü tespit edecek. Biz, kendimizi tatmin etmek için komisyon kurmadık. Anayasa'nın ve İçtüzüğün verdiği denetim yetkisini kullanıyoruz'' dedi.
İFADENİN SAVCIYA GÖNDERİLMESİ
Arınç, komisyona bilgi veren bir kişinin ifadesinin Komisyon Başkanı tarafından savcıya gönderilmesinin doğru bir davranış olduğunu söyledi. Yargının isteğini yerine getirmek zorunda olduklarını kaydeden Arınç, her şeyin bir check-balans sistemi bulunduğunu ifade etti.TBMM Başkanı Arınç, her iddianamede istenen cezaların bire bir verilmesinin söz konusu olmadığını ve yargı bağımsızlığı bulunduğunu hatırlatarak, bir iddianame üzerinden ''onun-bunun'' suçlanmasını doğru bulmadığını bildirdi.Arınç, bir gazetecinin ''komisyonun olayla ilgili tespiti nedir? Olayın sorumlularını tespit edebildi mi?'' soruna ''Raporda göreceğiz.Henüz raporu okumadım'' cevabını verdi.