Uzun süren
telefon görüşmeleri olursa da
fatura yansır ve gencin özel görüşmelerine son verilirdi.
Bugün ise internet, çocukluktan ergenliğe geçiş yoludur. Aileler için oluşturulan
internet sitesi rehberi, 12-14 yaş arası çocukların interneti
arkadaşlarıyla
iletişim kurmak için sosyal bir
araç olarak kullanabileceklerini ifade ediyor.
Ehow.com isimli internet sitesinde yer alan habere göre, işte
ailenizin internet kullanım rehberini düzenlemek için bazı tavsiyeler:
1. Gizlilik
kontrolleri ekleyin: Çocuğunuzun hangi siteleri ne sıklıkta ziyaret ettiğini, yaşına uygun konulara bakıp bakmadığını,
gizlilik özelliğini kullanarak görebilirsiniz. Internet
Explorer ve
Mozilla Firefox tarayıcılarında Tools seçeneği altında gizlilik kontrollerini oluşturabilirsiniz. Buradaki seçeneği "high (yüksek)" olarak ayarlayınca bilgisayar zararlı siteleri filtreler.
2. E-
posta hesabı oluşturun:
İnternette, çocuğunuzun web kimliğine sahip olması gerekir. Çocuğunuzla birlikte bir e-posta hesabı oluşturun ve bunu kendi hesabınıza yönlendirin. Böylece maillerini kontrol edebilirsiniz.
3.
Sınırlar
koyun: Ortalama bir internet kullanıcısı, internette eğlence için 3 saatini harcar. Çocuğunuzun günde 1 saatten fazla internette kalmasına izin vermeyin. Hatta bunu 20 dakikalık bölümlere ayırabilirsiniz.
4. Aile ve arkadaşlarıyla fotoğraf paylaşımını sınırlandırın: Çocuğunuzun
sosyal paylaşım sitelerine girmesine izin verin, ancak neleri paylaşacağı konusunda sınır belirleyin. Aile ve arkadaş fotoğraflarına sadece şifreyle erişilebileceğinden emin olun. Arka planında okul numarası, adres bilgileri ve
sokak işaretleri gibi kimliği açığa çıkaran bilgiler içeren fotoğrafları başkalarına göndermesine asla izin vermeyin.
5. Dedektiflik yapın, ancak üstünüze vazife olmayan şeylere burnunuzu sokmayın: Çocuğunuzun sosyal paylaşım ağına katılın, ancak kimliğinizi açığa vurmayın. Burada çocuğunuzu etkilemeye çalışmayın. Çocuğunuzun arkadaşlarıyla neyi paylaştığını öğrenin.
6. Rehber olun: Çocuğunuzla sosyal paylaşım ağı üzerinden değil, e-posta aracılığıyla iletişim kurun. Çocuğunuzun hobileriyle ilgili
müzik, video,
makale ya da resimler bilgileri filtrelemek için onları hazırlayacaktır. Bu yaşta interneti sosyal bir araç olarak kullanacaktır.
7. Alarm işaretlerinden haberiniz olsun: Çocuğunuzun arkadaşları hakkında belirleyici bilgiler edinin. Onların ailelerini, hobilerini, özgeçmişlerini ve diğer detayları çocuğunuza sorun. Çocuğunuzun internette bulacağı yeni arkadaşlar konusunda uyanık olun. Onlarla şahsi bilgilerini paylaşıp paylaşmadığını öğrenin.
8. Biraz sınırları gevşetin: İnterneti uygun olarak kullandığı konusunda çocuğunuza güvendiğinizde, ona biraz şans verin. Hafta sonları zaman sınırlarını gevşetin, ev ödevini bitirdiği için onu ödüllendirin. ZAMAN