İki gündür yazısını anketlere ayıran Yeni
Şafak Başyazarı
Fehmi Koru siyaseti yönlendirmeye yönelik davranışlar olarak görüyor.
Anketlerin yönlendirme amaçlarına örnekler veren Koru hem vatandaşları hem de siyasetçileri uyarıyor:
“ Sandıktan birinci çıkan partiye sayısal gücünün üstünde Meclis'te sandalye sunan bir seçim sistemi var ülkemizde; barajı aşabilecek parti sayısı bu yüzden önemli... Henüz vakit varken yayınladığınız anketlerde aslında barajı geçebilecek partileri yüzde 10'un çok altında gösterirseniz ne olur? Partileri bir araya gelmeye, birleşerek barajı aşmaya zorlarsınız...”
Anketler sadece oy oranına yönelik
manipülasyon yapmayacağı üzerinde duran Koru liderlere de
mesaj veriyor:
“Daha başka değişik amaçlarla da kullanılabilir anketler; sözgelimi bir partinin liderini değiştirmek amacıyla da yapılabilir... Oyları yüzde 20'lerin üzerine çıkmış bir muhalefet partisinin lideri kendini güvende hissedebilir, ama ya aynı partinin oyları her şeye rağmen yüzde 10'larda dolaşıyorsa? Bu takdirde, o partinin seçim başarısına umut bağlayanları, anketinizle yeni bir lider arayışına itmiş olursunuz...”
Ortaya sürülen anketlerin hepsinin yönlendirme amaçlı olmadığına dikkat çeken Koru ciddi kurumların yaptığı kamuoyu araştırmalarına her zaman güvendiğini ve dikkate alınmasını gerektiğini söylüyor:
“Sadece oy verirken anketleri de dikkate alanların değil, derlenip toparlanma ve aday belirleme süreci içerisindeki partiler ile toplum mühendisliğine soyunan odakların da dikkatli olması gereken bir dönemden geçiyoruz. Anketlerin kışkırtıcı câzibesine aldanmasalar iyi olur...”
Koru yazısını önemli bir uyarı cümlesi ile bitiriyor
Ne demişler: Ankete inanma, ama anketsiz de kalma...