- EPDK’nın, Yıldızlar Holding’e ait dağıtım şirketi olan Osmangazi’ye el koyması, holdinge kredi veren bankaları da vurdu.
- Türkiye Halk Bankası’nın verdiği 450 milyon dolarlık kredi riske girmiş oldu.
- Akbank’a olan kredinin, nasıl ödeneceği de kafaları karıştırdı.
- Akbank'tan iki yılı ödemesiz olarak alınan kredinin anapara ödemeleri yeni başlanmıştı.
Türkiye, batık banka operasyonlarının ardından, batık enerji şirketi operasyonu ile tanıştı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), devletten aldığı elektriğin 140 milyon liralık bedelini ödemeyen Yıldızlar Holding’e ait Osmangazi Elektrik Dağıtım şirketinin yönetimine el koydu. Böylece, yaklaşık üç yıl önce özelleştirilen dağıtım şirketinin yönetimi tekrar devlete geri dönmüş oldu. Taraf Gazetesi'nin haberine göre EPDK’nın, Osmangazi Elektrik Dağıtım şirketine el koyması, bankacılık sektörünü de vurdu. Operasyon ile birlikte, Türkiye Halk Bankası’nın Yıldızlar Holding’e açtığı 450 milyon dolarlık kredi de riske girmiş oldu.
EPDK, 2010’da özelleştirilen, ancak yasal yükümlülüklerini yerine getirmeyen Osmangazi Elektrik Dağıtım şirketine el koydu. Şirketin TETAŞ’a toplam 145 milyon lira borcu olduğu öğrenildi. Yüzde 100 hissesi Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ’ye (TEDAŞ) ait Osmangazi Elektrik Dağıtım AŞ, Haziran 2010’da 485 milyon lira bedelle ETİ Gümüş AŞ’ye (Yıldızlar SSS Holding) devredilmişti. Osmangazi Elektrik Dağıtım’a el koyma sonrası şirketin yönetimine, TEDAŞ’tan 3, TETAŞ’tan 2 ve dışarıdan 1 olmak üzere 6 üye atandı. Osmangazi, 21 elektrik dağıtım bölgesinin özelleştirilmesinden sonra el konulan ilk şirket oldu.
Halkbank’ın riski 450 milyon
EPDK’nın, Yıldızlar Holding’e ait dağıtım şirketi olan Osmangazi’ye el koyması, holdinge kredi veren bankaları da vurdu. Taraf, kısa bir süre önce Yıldızlar Holding’in kredilerini düzenli olarak ödemediğine ilişkin Sayıştay raporunu kamuoyuna açıklamıştı. Raporda, holding hissedarlarının kredi kartı ve diğer kredi borçlarını bile ödeyemediği belirtilerek, grubun 2012 tarihi itibariyle 2.3 milyar liralık kredi riski bulunduğu vurgulanmıştı. Söz konusu riskin ise 450 milyon dolarlık bölümünün Türkiye Halk Bankası’na ait olması dikkat çekmişti. EPDK’nın operasyonuyla birlikte, Halk Bankası bürokratları da zor durumda kaldı. Banka içinde şimdi, 450 milyon dolarlık kredi için alınan teminatların yeterli olup olmayacağı hesaplanıyor.
Akbank kredisi ile satın alındı
EPDK’nın, Osmangazi’ye el koymasının ardından gözler Akbank’a çevrildi. Osmangazi’nin satış bedeli için holdinge kredi veren Akbank, kredilerin düzenli olarak ödendiğini açıkladı. Ancak Taraf’a ulaşan bilgilere göre, iki yılı ödemesiz olarak alınan kredinin anapara ödemeleri yeni başladı. Bu nedenle bugüne kadar geçen iki yıllık sürede çok fazla sıkıntı yaşanmadı. Yeni dönemde ise Akbank’a olan kredinin, nasıl ödeneceği kafaları karıştırdı. Krediyi, devletin mi ödeyeceği yoksa holdingin mi ödeyeceği konusunda henüz net bir karar alınmadı. Dolaysıyla, her iki bankaya olan kredinin kaderini önümüzdeki günlerde alınacak yeni kararlar belirleyecek.
Akbank, EPDK’nın Osmangazi Elektrik Dağıtım ve Osmangazi Elektrik Perakende Satış şirketlerinin yönetimine el koyması ile ilgili olarak, bankanın bu işlemle ilgili gruba özelleştirme sırasında kullandırdığı kredilerin bugüne kadar olan geri ödemesinde herhangi bir aksamanın söz konusu olmadığını açıkladı. Akbank’ın Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) yer alan açıklamasında, EPDK’nın 2010 yılında özelleştirilen Osmangazi Elektrik Dağıtım ve Osmangazi Elektrik Perakende Satış şirketlerinin yönetimine el koyduğunun öğrenildiği belirtilerek, bankanın bu işlemle ilgili Gruba özelleştirme sırasında kullandırdığı kredilerin bugüne kadar olan geri ödemesinde herhangi bir aksamanın söz konusu olmadığı kaydedildi. Kredinin teminat yapısının da güçlü olduğu kaydedilen açıklamada, “EPDK’nın yönetime el koymasının Bankamız riskine olumsuz bir etkisi olmayacağı beklenmektedir” dendi.
Akbank ve Halkbank hisseleri karar sonrası yüzde 2 düştü
EPDK’nın, Osmangazi Elektrik Dağıtım AŞ ve Osmangazi Elektrik Perakende Satış AŞ’nin faaliyetlerini yerine getiremediğini belirleyerek, tedbiren şirketlerin mevcut yönetim kurulu başkan ve üyelerinin yerine yeni atamalar yapmasının ardından Borsa İstanbul’da işlem gören Akbank ve Halkbank hisseleri, ilk seansta yüzde 2’nin üzerinde, gün sonunda ise yüzde 1’e yakın değer kaybetti. Halkbank ve Akbank hisseleri güne düşüşle başladı. Akbank ikinci seansı yüzde 0.81 düşüşle 7.34 liradan, Halkbank hisseleri de yüzde 0.34 kayıpla 14.55 liradan tamamladı.
Beş ilde 1.4 milyon abonesi var
OSMANGAZİ Elektrik Dağıtım ve Osmangazi Elektrik Perakende Satış’ın yönetimine, yükümlülüklerini yerine getirmemesi ve TETAŞ’a olan 180 milyon liralık borcunu ödememesi gerekçesiyle el konuldu. Yıldızlar Holding bünyesindeki Eti Gümüş AŞ tarafından kurulan Dedeli Elektrik Dağıtım’ın mülkiyetindeki 1.4 milyon aboneye sahip Osmangazi EDAŞ; Afyon, Bilecik, Eskişehir, Kütahya ve Uşak illerine hizmet veriyor. Yetkililerden edinilen bilgiye göre, Osmangazi EDAŞ’ta Yıldızlar SSS’i temsil eden Sabahattin Yıldız, Vahit Yıldız ve Sinan Yıldız yönetimden alınırken, başkanlığa TEDAŞ Genel Müdürü Mükremin Çepni; Osmangazi Elektrik Perakende’nin yönetim kurulu başkanlığına da Hasan Hüseyin Savaş atandı.