10’uncu sırada gösterilen Türkiye’yi ekonomi ve güvenlik risklerinin beklediği vurgulandı. Marttaki seçimden sonra ateşkesin biteceği iddia edildi.
Bugün Gazetesi'nden yer alan habere göre, her yılbaşında yatırımcılara yönelik bir ‘yılın risk listesi’ hazırlayan Eurasia Group, 2014’te Türkiye’de önemli kırılganlıklar olabileceği tahmininde bulundu. Dünyada siyasi riskleri belirleme konusunda faaliyet gösteren en önemli araştırma kuruluşlarının başında gelen Eurasia Group, siyasi risk listesinde 10’uncu sırada gösterdiği Türkiye’ye özel bir bölüm ayırdı. Birçok ülkedeki onlarca uzmanıyla faaliyet gösteren New York merkezli araştırma kuruluşu art arda yapılacak seçimlere işaret etti.
Türkiye’de 2014’te ekonomi, güvenlik ve sosyal risklerin yoğunlaşarak birleşeceğinin altı çizildi. Bu durumun iş dünyası ve piyasalar için daha fazla oynaklığa neden olacağı kaydedildi. “Suriye’de devam eden iç savaşın Türkiye’ye sıçrayabileceği ve Kürt ayaklanmasının yeniden ortaya çıkması” yatırımcılar için risk olarak değerlendirilirken “Erdoğan’ın gittikçe artan duygusal ve agresif tavırları piyasa ve yatırımcının güvenini daha da kararsızlığa itebilir” yorumu yapıldı.
YAZIN TERÖR ARTABİLİR
Geçen yılki Gezi Parkı protestolarının sonrasında, Erdoğan’ın kendi siyasi tabanını harekete geçirmeye odaklandığı kaydedilen raporda Başbakan’ın Kürt meselesinde tavır değişikliğine gittiğini belirtildi. Mart’ta yapılacak yerel seçimlerden sonra PKK ateşkesinin bozulması ihtimali için “çok yüksek” değerlendirmesi yapan grup, “Eğer öyle olursa, yaz aylarında gerilla faaliyetleri yeniden başlayabilir” değerlendirmesi yaptı.
Bu analizi kim okuyor?
Eurasia Group’un risk analizleri dünyadaki önemli yatırım kuruluşlarınca takip ediliyor. Bu nedenle büyük yatırımcılar analizleri yakından izliyor. Türkiye’nin risk listesinde 3 yerde adının geçmesi dikkat çekiyor.
Suriye ateşi sıçrayabilir
Dış politika yorumları da yapılan raporda şu ifadeler yer aldı: “Türkiye aynı Irak gibi Suriye’deki şiddetin yayılması tehlikesine, özellikle de radikal unsurların hakim olmaya başladığı Sünni gruplara olan desteğini azaltmaya devam ettikçe, sınırdaki şehirlerde El-Kaide' class='textetiket' title='El Kaide haberleri'>El Kaide bağlantılı saldırılara karşı giderek daha fazla açık hale geliyor. Daha genel olarak, bölgedeki mezhepçi kimliklerin güçlenmesi artık Türk siyasetine giriyor. Alevi ve Sünni nüfus arasında zaten artan mezhep gerilimi var ve Erdoğan seçimler öncesinde kendi milliyetçi/muhafazakar tabanını desteklemeye çalışacak, böylece toplumdaki bölünmeleri derinleştirecek.
Bu ortamda, Erdoğan’ın giderek daha fazla kutuplaştıran popülist söyleminden gelecek riskler daha da kötüleşti. Baskı altında olduğu için, Batı ve İsrail’e karşı dış güçler komplo teorilerini dile getirerek ve yabancı sermayeye saldırarak agresif olmaya meyilli olacak. İktidardaki AK Parti’nin Eylül ayında yapılacak başkanlık savaşı, Erdoğan muhtemelen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün parti liderliğini almasını engelleyeceği için bu eğilimi artıracak. Erdoğan ve AK Parti yaklaşan seçimleri kazanacak gibi görünüyor ancak yoğunlaşan parti içi çatışmalar asıl izlenmesi gereken siyasi olay olacak. Bir yandan da iş ve siyaset ortamı daha da tahmin edilemez hale gelecek. Büyük bir cari açık, zayıf para kaynakları ve özel sektörün büyük net kur pozisyonundan kaynaklanan ekonomik tehlikelere karşın Türkiye bu yıl siyasi belirsizliğe karşı daha kırılgan olacak.”
“Erdoğan cumhurbaşkanı olur”
Eurasia Group analizinde Türkiye “ABD’nin sorunlu ittifakları” ve “Değişmekte olan pazarlar” maddelerinde de anılıyor. 2014’te en az 10 yıldır iktidarda aynı partinin olduğu Brezilya, Kolombiya, Hindistan, Endonezya, Güney Afrika ve Türkiye’de seçimlerin yapılacağına işaret ediliyor. Seçimde Erdoğan’ın “gücünü artırmak için beklediği değişiklikleri yapamadan, halkın seçeceği ilk cumhurbaşkanı olacağı” vurgulanıyor. Seçimlerin, başbakan ve cumhurbaşkanı arasında güç dağılımındaki belirsizlik nedeniyle, Erdoğan ile parti içindeki başka isimler arasındaki rekabeti artıracağı tahmini yapılıyor.
Listedeki riskler
1. ABD’nin sorunlu ittifakları
2. Değişmekte olan pazarlar
3. Yeni Çin
4. İran
5. Petrol devletleri
6. Stratejik bilgi
7. El Kaide 2.0
8. Ortadoğu’da yayılan karışıklık
9. Kaprisli Kremlin
10.Türkiye