'
Meclis en az 367 milletvekiliyle toplanmalı' tezinin hukukî dayanaktan yoksun olduğunu belirten
Öztürk, "Biz
cumhurbaşkanı seçimiyle ilgili maddeyi yazarken seçimi kolaylaştırmayı amaçladık. Üçte iki çoğunlukla toplantı yapılması gerektiği düşünülseydi, bu açıkça yazılırdı." dedi. 1980 ihtilali öncesinde
Köşk seçimlerinin tıkandığını hatırlatan Öztürk, nafile turları önlemek için seçimin kolaylaştırıldığını, toplantı için 184 parlamenterin yeterli olduğunu söyledi.
Hazırlanan anayasa taslağında toplam milletvekili sayısının 400 olması öngörüldüğü için cumhurbaşkanı seçiminde 134 milletvekilinin (bu rakam şimdi 184'e denk geliyor) yeterli olacağı Danışma Meclisi tutanaklarına da geçmiş. Hazırlanan taslağa göre Meclis'in 134 milletvekiliyle toplanıp 68 oyla cumhurbaşkanı seçmesine imkan sağlandığını söyleyen Öztürk, kendisinin bir önerge vererek Meclis'in en az 134 milletvekiliyle toplanması ve 4. turda 201 oyla cumhurbaşkanı seçilmesini öngören bir değişiklik yaptırdığını hatırlattı.
Anayasa hazırlanırken cumhurbaşkanı seçimiyle ilgili maddelerin seçimi kolaylaştırma anlayışıyla düzenlendiğini vurgulayan Öztürk, "Danışma Meclisi görüşmeleri sırasında cumhurbaşkanı seçimi için TBMM'nin en az üçte iki çoğunlukla toplanması gerektiği konusu hiçbir şekilde gündeme gelmedi. Böyle bir yorum yapılması da söz konusu değildi. Çünkü 1980 öncesi cumhurbaşkanı seçimleri tıkandığı için Danışma Meclisi, seçimin daha kolay ve kısa sürede sonuçlanmasını sağlayacak bir
düzenleme yapmayı amaçlamıştı." dedi. Öztürk, toplantı yeter sayısı ile karar yeter sayısı kavramlarının farklı olduğunun altını çizerek, "Eğer cumhurbaşkanı seçimi için 134 olan toplantı yeter sayısı yerine üçte iki çoğunlukla toplantı yapılması gerektiği düşünülseydi bu husus açıkça maddeye yazılırdı." şeklinde konuştu.
Danışma Meclisi'nde, cumhurbaşkanı seçimiyle ilgili 102. maddenin taslağında cumhurbaşkanı seçimi için 4. turda salt çoğunluk bile aranmadığını belirten Öztürk, şöyle devam etti: "O zaman milletvekili sayısı 400 olarak öngörülmüştü. Danışma Meclisi taslağındaki maddeye göre ilk iki turda üçte iki çoğunluk yani 300 oy, üçüncü turda ise salt çoğunluk yani 201 oy alan cumhurbaşkanı seçilebilecekti. 4. turda şimdiki düzenlemeden farklı olarak en çok oyu alan adayın seçilmesi öngörülüyordu. O zaman 400 milletvekili olduğu için toplantı yeter sayısı üçte bir yani 134'tü. 134 milletvekili katılacak 68 oyla cumhurbaşkanı seçilebilecekti. Ben önerge vererek 4. turla ilgili düzenlemenin değiştirilmesini sağladım."
Verdiği önergeyle cumhurbaşkanı seçimi için Meclis'in üçte bir milletvekiliyle toplanmasının yeterli olacağını kayıtlara geçiren Öztürk, Danışma Meclisi toplantısında, TBMM'nin o zamanki toplantı yeter sayısı olan 134'le toplanacağını belirtmesine ve bu konuda bir önerge vermesine karşılık üyelerden hiçbirinin aksi bir görüş ortaya atmadığını vurguladı. Öztürk, son dönemdeki yorumların Anayasa'yı yapan Danışma Meclisi üyelerinin cumhurbaşkanlığı seçimini kolaylaştırma amacıyla ters düştüğünü sözlerine ekledi.
1982 Anayasası nasıl hazırlandı?
12
Eylül 1980
darbesinden sonra yeni anayasanın hazırlanması görevi Milli
Güvenlik Konseyi'nce oluşturulan 160 üyeli Danışma Meclisi'ne verildi. Danışma Meclisi ilk önce kendi üyeleri arasından 15 üyeli "
Anayasa Komisyonu"nu oluşturarak başkanlığına Prof. Dr. Orhan Aldıkaçtı'yı getirdi. Bu
komisyon 23
Kasım 1981 tarihinde çalışmaya başladı ve hazırladığı anayasa taslağını 17 Temmuz 1982 tarihinde Danışma Meclisi'ne sundu. Danışma Meclisi uzun görüşmelerden sonra bazı değişiklikler yaparak anayasa taslağını 23 Eylül 1982 tarihinde kabul etti. Tasarı daha sonra Milli Güvenlik Konseyi'nce
halk oyuna sunularak darbe atmosferinin de etkisiyle yüzde 91,37 gibi yüksek bir oranla kabul edildi. Bu meclisin üyelerinden biri de
Yozgat doğumlu olan Fahri Öztürk idi.
Kaymakamlık ve mülkiye başmüfettişliği görevlerinden sonra
Mardin ve
Mersin illerinde valilik yaptı.1991 ve 1992 yıllarında
Başbakanlık Müsteşar Yardımcılığı ve
İçişleri Bakanlığı Müsteşarlığı görevlerinde bulundu.
ZAMAN