Nevşehir'deki Ovaören bölgesinde yürütülen kazı çalışmaları, bir konferansla kamuoyuyla paylaşıldı. Kazı Başkanı Prof. Dr. Yücel Şentürk, "Eğer bir yazılı belge bulursak bölge tarihi ve Anadolu tarihi daha çok aydınlanmış olacak" dedi.
Ovaören bölgesindeki arkeolojik kazılar, 2006'dan beri sürüyor. Nevşehir Üniversitesi'nde bir konferans düzenlendi. Kazılardan elde edilen bulgular ve bunların şehrin tarihine ışık tutan yanları konuşuldu.
"ANADOLU'NUN TARİHİNİ DEĞİŞTİREBİLECEK NİTELİKTE"
Kazı Başkanı Prof. Dr. Yücel Şentürk, bulguların Anadolu'nun tarihini değiştirebilecek nitelikte olduğunu düşünüyor.
İNSANLIĞIN 10 BİN YILLIK SERİVENİNDEN DERİN İZLER
Gazi Üniversitesi Öğretim üyesi ve Kazı Başkanı Prof. Dr. Yücel Şentürk, kazıların tarihsel niteliğiyle ilgili şunları söyledi:
"Yapılan çalışmalar, özellikle Nevşehir başta olmak üzere bir çok ilklerin varlığını ortaya çıkarmakta. İsanlık tarihinin, burada tanık olunduğunu biz ortaya çıkarıyoruz. Özellikle, insanoğlunun 10 bin yıllık serüveni kabaca söylemek gerekirse, Nevşehir’de kendini Ovaören kazılarında göstermiş oldu."
Çalışmaların, en az 20 yıl daha sürmesi bekleniyor. Kazılarla, turistik Kapadokya bölgesine yeni bir ziyaret noktası eklenmiş oldu.
Ovaören kazılarının turizm açısından önemine de vurgu yapan Prof. Dr. Yücel Şentürk, "Bizim yaptığımız çalışma, daha farklı bir destinasyon ortaya çıkartacak. Bölge turizmine yeni bir ziyaret noktası ortaya çıkardı. Bilimsel verileri itibariyle de Anadolu'nun yer altındaki saklı kalmış tarihine de çok önemli veriler sunmakta" diye konuştu.
"YAZILI BELGE DE BULURSAK..."
Bölgede, yazılı belge bulunması ise ayrıca önem taşıyor. Prof. Dr. Yücel Şentürk, "Özellikle bundan sonraki kazılarımızda eğer bir yazılı belge bulursak ki bunun izlerini bulmaya başladık. Mesela, bulduğumuz bir mühür, biliyorsunuz yazılı belgelere basılan bir araçtır. Onun yazılı belgelerini bulduğumuz zaman bölge tarihi ve Anadolu tarihi daha çok aydınlanmış olacak."
Kazılarda ortaya çıkan belge ve eserler, Nevşehir Müzesi'nde sergilenecek.