26.
Enerji Verimliği Haftası,
Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğünde gerçekleştirilen törenle başladı.
Törene Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı
Hilmi Güler,
Çevre ve
Orman Bakanı Osman
Pepe,
Milli Eğitim Bakanı
Hüseyin Çelik ile bürokratlar ve davetliler katıldı.
Bakan Güler, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, göreve geldiklerinde Türkiye'de su kaynaklarının yüzde 35'inin kullanıldığını, yüzde 6'nın üzerinde inşaat sürdüğünü ve geriye kalan kısmın ise denizlere aktığını söyledi. Güler,
boşa giden enerjinin iyi kullanılması gerektiğini bildirdi.
Türkiye'nin güneş ve
rüzgar enerjisini yeni yeni keşfettiğini de belirten Güler, enerjiden yüzde 30 tasarruf yapılması halinde iki
Atatürk Barajı yapılmamış olacağını kaydetti.
Buraya gidecek paranın başka yerlere aktarılabileceğini söyleyen Güler, yüzde 30 enerji tasarrufu yapılabilmesi halinde Türkiye'nin 6 katrilyon lira tutarında
doğal gaz santralı yapmak zorunda kalmayacağını anlattı. Güler, ''Yine 6-6,5 katrilyon lirayı petrol ve doğal gaza para vermemiş oluruz'' dedi.
Su konusunda 970 proje ürettiklerini ve bunlardan 950'sinin sahibi bulunduğunu belirten Güler, su konusunda şu anda verdikleri lisansların iki Atatürk Barajı yatırımına eşdeğer olduğunu bildirdi.
-TÜRBİN FABRİKASI ÖNERİSİ
Sudaki türbin piyasasının 20 milyar dolar tutarında bulunduğuna işaret eden Güler, ''Gelin kafa kafaya verilim, üniversiteler, araştırma kuruluşları ve
bakanlık olarak biz bunun fabrikasını kuralım'' dedi.
Türkiye'nin
rüzgar enerjisinde yeni yene keşfettiğini belirten Güler, göreve geldiklerinde Türkiye'nin rüzgar enerjisindeki kurulu gücününün 22 megawatla sınırlı olduğunu şimdi bunu 150 megawata çıkardıklarını belirten Güler, yakında ise bunu bin 500 megawata yükselteceklerini anlattı. Güler, ''Hedefimiz 3 bin megawat rüzgar enerjisi'' diye konuştu.
Rüzgar enerjisinde 10 milyar dolar tutarında bir piyasa bulunduğunu söyleyen Güler, bunun Türkiye'nin yapması gerektiğini bildirdi.
Jeotermal enerji konusunda Türkiye'nin Avrupada birinci dünyada ise 7. sırada olduğuna işaret eden Güler, bunun yeterli olmadığını kaydetti.
-150 GÜNEŞ SOBASI ÜRETİLDİ-
Elektrik İşleri Etüd İdaresi (EİEİ) olarak
güneş enerjisi ile çalışan 150 soba ürettiklerini de anlatan Güler, ''Bu sobalarda köftede pişirdik, çay da demledik, su da ısıttık. Bu sobaları biz köylere dağıtıyoruz'' dedi.
-ÇEVRE VE ORMAN BAKANI PEPE-
Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe de enerji verimliliğini konuşurken, toplantının yapıldığı salonunun yaklaşık 400 küsur
ampul ve 4 projektör ile aydınlatıldığını hesapladığını belirterek, bu durumu eleştirdi.
Bakan Pepe'nin bu yöndeki sözlerini tamamlar tamamlamaz salondaki ışıklardan bazılarının söndürülmesi, konuklar arasında gülüşmelere neden oldu. Daha sonra salonunun ışıklarının tamamı yeniden yakıldı.
Enerji tasarrufu için zihniyet değişimine ihtiyaç bulunduğunu belirten Pepe, dünyada enerji ve çevre
bakanlıklarının hep çatışma halinde bulunmasına karşın Türkiye'de iki ayrı bakanlık olarak bu işi çok iyi götürdüklerini bildirdi.''Biliyoruz ki enerji için çevre, çevre için enerjiyi göz ardı edemeyiz'' diyen Pepe, şunları kaydetti:''Şu elinde çanta ile DSİ'den proje almış olan 3-5-10 sene o projeleri hayata geçirmeyenlerin; bir taraftan
EPDK, bir taraftan DSİ ve Enerji Bakanlığı'nın son vermesi lazım.
Yani bu işin çantacılığıyla 3 megawat, 5 megawat, 20 megawat gücünde santralleri yapacağız diye alıp hiç bir bedel ve yaptırıma tabi olmadan yoluna devam eden ve buradan haksız
kazanç elde edenlere mutlaka son verilmesi lazım.''Sadece sanayideki yıllık enerji kaybının 5 milyon ton petrole eşdeğer olduğunu söyleyen Pepe, Türkiye'nin yılda 90 milyar dolarlık enerji
ithalatı yaptığını anlattı.
Pepe, ''bu kadar enerji ithal eden bir ülkenin enerjiyi bu kadar hoyratça kullanması doğru değildir'' dedi.
Elektrik İşleri Etüt İdaresi (EİEİ) Genel Müdürü Kemal Büyükmıhcı da Enerji Verimliliği Kanununun yasallaşma sürecinin tamamlanma aşamasında olduğunu belirterek, bu konunun başarıya ulaşmasının ilgililerin güç birliği yapması ile mümkün olacağını bildirdi.
AB Eylem Planında enerji yoğunluğu konusunda
2020 yılına kadar ilave yüzde 20 tasarruf hedeflediğine işaret eden Büyükmıhcı, Türkiye'de ise enerji yoğunluğunun arttığını söyledi.
TÜBİTAK Başkan Danışmanı Cemil Çelik de, sürdürülebilir kalkınmanın enerjiden mahrum şekilde sağlanmasının mümkün olmadığını kaydetti.