Eski Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in katıldığı yemek ve ardından
Anayasa Mahkemesi Başkan Vekili Osman Paksüt'ün
Org. İlker Başbuğ ile görüşmeleri kamuoyuna yansıdı.
Şimdi de 4 yıl önce '
darbe çağrısı' yapılan toplantının ev sahibi İsmail Amasyalı'nın organizasyonu konuşuluyor. Darıca'da geçtiğimiz cumartesi günü verilen yemekte eski siyasetçi,
emekli asker, bürokrat, gazeteci ve işadamları 9 saat gündemi tartıştı. Sivillerin
ülkenin kaosa gittiğini ve Meclis'in çaresiz kaldığını savunduğu toplantıya eski
Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Salim Dervişoğlu'nun sözleri damgasını vurdu.
Hürriyet yazarı
Tufan Türenç'in aktardığı bilgiye göre Dervişoğlu şu uyarıyı yaptı: "Kimse 21. yüzyılda askerin çare olmasını beklememeli. Tek çıkar yol demokratik çözümdür.
Asker ülkenin demokra- si ile yönetilmesi gerektiğine inanır."
Geçen cumartesi günü İsmail Amasyalı'nın
İzmit Darıca'daki evinde yapılan yemekli toplantıya emekli Deniz Kuvvetleri Komutanı Salim Dervişoğlu,
İstanbul Üniversitesi Rektörü Mesut Parlak,
sanatçı Orhan Gencebay,
Perşembe Pazarı Başkanı Mithat Yümlü, siyasetçiler Edip Safder Gaydalı, Bülent Tanla, Hasan Peker, Nurhan Tekinel, Mehmet
Ali Yılmaz, eski
rektör Sedat Arıyörük, eski
Türk-İş Başkanı
Salih Kılıç,
Sağlık Bakanlığı eski bürokratı Aytuğ Çınar, yazar
Tufan Türenç, Prof. Dr. Hikmet Üçışık ve Prof. Dr.
Süheyl Batum katıldı.
Türkiye Barolar Birliği Başkanı
Özdemir Özok, Kara
deniz'deki konuşma programları sebebiyle gelemedi.
Tufan Türenç, toplantıda konuşulanları dün köşesine taşıdı. Türenç'in aktardığına göre Perpa Başkanı Mithat Yümlü, iktidarın, yolsuzlukları daha büyük boyutlara getirdiğini, elde edilen paraların bir kısmını fakirlere dağıtarak oy topladığını iddia etti. Eski Türk-İş Başkanı Salih Kılıç, Türkiye'de 29 tarikat olduğunu öne sürerken,
sivil toplum örgütlerinin güçsüzlüğünden yakındı. En ilginç konuşmayı ise
İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mesut Parlak yaptı. Rektör seçimlerini hatırlatan Parlak, "Yakında 24 üniversiteye rektör atanacak. Üniversiteleri ele geçirdikleri takdirde Türkiye çok zor durumda kalır." ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e yakınlığıyla bilinen İsmail Amasyalı, evindeki toplantıyı doğrularken ilginç iddialarda bulundu. Amasyalı, Zaman'a yaptığı açıklamada AK Parti'nin yüzde 99 kapatılacağını savundu.
İsmail Amasyalı, "27
Mayıs, 12
Eylül ve 28
Şubat darbelerinden bir gün sonrası için B planı yoktu. Bu yanlıştı, bugün olması lazım. Mevcut partinin içinden birileri çıkacak. Bunlar yanlış. Yeni bir siyasi yapı kurulmalı. Türkiye'nin buna ihtiyacı var." dedi.
Ülkenin kaosa sürüklendiğini iddia eden Amasyalı, Meclis'in buna çare bulamadığını öne sürdü. Geniş yelpazedeki dostlarını evine davet ettiğini belirten Amasyalı, bunlar arasında hükümeti savunan kimsenin olmadığını, katılanların tamamının hükümeti eleştirdiğini söyledi.
Anayasa Mahkemesi'nin Meclis'in iradesini yok saydığı eleştirilerine de karşı çıktı. 17 Temmuz 1999 ve
7 Haziran 2004 tarihinde Darıca'daki evinde yapılan toplantıları hatırlatan Amasyalı, burada dediklerinin hepsinin çıktığını sözlerine ekledi.
Toplantıya katılanlardan Orhan Gencebay, kendisinin 2-3 saat durup ayrıldığını ve sanat anlattığını söyledi. Siyasetle ilgisi olmamasına rağmen ülke sorunlarına duyarlı olduğunu belirten Gencebay, "Ne konuştunuz?" sorusuna şu cevabı verdi: "
Sohbet edildi. Gazetelerde, televizyonlarda ne konuşuluyorsa burda konuşulan da odur. Ben siyasetçi değilim ama ülkeme sahip çıkarım ne sorunu varsa. Ben sanatımı anlattım, birkaç saat durup kalktım."
'Darbeye
teşvik'ten ifade vermişti
Aktif siyasî hayatı boyunca sağ partilerde görev alan İsmail Amasyalı, son seçimlerde
milletvekili adaylığı için CHP'ye başvurmuş; ancak Deniz Baykal'la uyuşamadığı için adaylığını geri çekmişti. Amasyalı'nın Darıca'daki evi 6 Haziran 2004'te 'darbe çağrısı' yapılan bir buluşmaya sahne oldu. Bazı siviller "Darbe istiyoruz paşam, ordu neden bu kadar bekledi?" diye sordu. Toplantıya katılan paşalar ise "O dönem bitti çocuklar, artık bu olmaz. Böyle bir şey yapılırsa, AB orduyu mesul gösterir." karşılığını verdi. Bunun üzerine siviller, 28 Şubat benzeri bir müdahale istedi. Amasyalı, TCK 153. maddesine göre askerleri kanunlara karşı itaatsizliğe teşvik sebebiyle İstanbul
Cumhuriyet Başsavcılığı'na ifade verdi. Genelkurmay'ın çağrısıyla başlayan
soruşturma takipsizlikle sonuçlandı.
ZAMAN