Katolik dünyasının ruhani lideri Papa
16. Benediktus'un
İslam dünyasında tepki çeken konuşmasında
Bizans imparatoru Paleologus'tan alıntı yapmasının ardında, Katolik dünyası ile Ortodoks dünyasını birleştirme
hedefinin yattığı, Papa'nın
Türkiye ziyaretinin ana hedefinin de bu olduğu öne sürüldü.
International Herald Tribune
gazetesinde yer alan ve
Alman DW-TV kanalının din muhabiri John Berwick tarafından kaleme alınan yazıda, Papa'nın geçen ay Almanya'da yaptığı ve İslam dünyasında tepkilere yol açan konuşmasında Türkler tarafından kuşatılmış Bizans imparatorunun sözlerinden alıntı yapmasının, "Doğu Ortodoks kilisesine mensup 240 milyon
Hristiyan tarafından alışılmadık bir
dayanışma ifadesi olarak algılanacağı" kaydedildi.
"Bizansa doğru yelken açmak" başlığını taşıyan yazıda, 79 yaşında ve sağlığı kötü olan Papa'nın, "Doğu Ortodoks kilisesi ile
birleşmeyi ömrü içinde gerçekleştirebileceği bir hedef olarak gördüğü" belirtildi.
Gazete, Papa'nın
Kasım ayında yapacağı Türkiye ziyaretinde Patrik Bartholomeos'la görüşmesinde sıcak bir şekilde karşılanacağına kuşku olmadığını yazdı.
Papa, geçen ay Almanya'da
inanç ve mantık üzerine yaptığı konuşmasında, Bizans imparatoru Paleologus'un "
Muhammed dünyaya şer ve kötülükten başka ne getirdi?" şeklindeki ifadesini aktarmış ve İslam dünyasında tepkilere yol açmıştı.
International Herald Tribune gazetesindeki yazıda, Paleologus'un Bizans'ın son Hristiyan imparatorlarından ve Ortodokslar tarafından aziz kabul edilen son Bizans imparatoru Konstantin'in de babası olduğu, sekiz ay Türklerin kuşatması altında zor zamanlar geçirmesinin etkisiyle İslam hakkında da "sağlıksız" görüşlere sahip olduğu anımsatıldı.
"Peki o zaman Papa neden cihad konusuna değinirken Bizans imparatorundan otorite gibi alıntı yaptı?" sorusu yöneltilen yazıda, daha sonra şu görüşe yer verildi:
"16. Benediktus Kasım'da Türkiye'ye ziyaret planlıyor. Daha önce de Katolik kilisesinin baş ilahiyat bilimcisi olarak Türkiye'nin
Avrupa Birliği'nde yeri olmadığını ve gidip
Müslüman ülkeler birliğine katılması gerektiğini söyleyen kendisiydi. O yüzden anlaşılan Türkiye'ye bu ülkeyi
doğu ile Avrupa arasında bir
köprü olarak gördüğünü söylemek için gitmiyor. 16. Benediktus, İstanbul'da, acil bir siyasi konu olarak görmesine karşın Müslümanlarla
diyalog arayışında da olmayacak. Ziyaretinin ana amacı, Doğu Ortodoks Kilisesi'nin en üst din adamı Fener Rum Patriği 1. Bartholomeos'u ziyaret etmektir."
International Herald Tribune, Papa'nın iddialı bir projesi olduğunu, Hristiyanlığın Avrupa'yı yeniden ele geçirmesini istediğini belirterek, "Bu proje gerçekçi görünmeyebilir ancak bunun için ilk aşamada Hristiyanlar arasında birliğin sağlanması gerekecektir. Papa'ya göre, Katolikler ile Protestanlar arasında teolojik ayrılıklar çok büyük ve bu alanda bir ilerleme beklenemez. Ancak Katoliklerin ardından dünyadaki ikinci büyük Hristiyan kitlesi olan Doğu Ortodoks kilisesi ile durum farklı. İki toplumu ayıran büyük teolojik görüş ayrılıkları yok. Katolikler ve Ortodokslar arasında bir tür birleşme sadece mümkün olan bir şey değil, Papa'ya göre son derece arzulanan bir şey" görüşüne yer verdi.
Gazete, 16. Benediktus'un Papa seçilirken geleneksel olarak Papalara verilen "Batı Patriği" unvanından vazgeçtiğini ve Ortodokslarla olan bir teolojik ayrılığı ortadan kaldırdığını anımsattı.