Yarıktaş, solunan havada bulunan polenlerin, tozların, tüylerin ve çeşitli maddelerin vücuda girmesi veya temas etmesi durumunda vücuda zarar verecek şekilde reaksiyonların oluşmasının alerji olarak nitelendirildiğini belirterek,
hastaların hangi ortam ve durumlarda şikayetlerinin başladığına veya arttığına dikkat ederek ona göre önlemini kendisinin alması gerektiğini bildirdi.
Alerji yapabilecek çok sayıda faktör bulunduğunu ve bu tür alerjik reaksiyonlardan en fazla etkilenen organın
burun olduğunu kaydeden Yarıktaş, alerji sonunda kaşıntı, hapşırma, burun akıntısı, geniz akıntısı,
boğazda gıcık, öksürük ve burun tıkanıklığı gibi sıkıntıların ortaya çıktığını belirtti.
Alerjik iltihabın dünya çapında yaklaşık 500 milyon kişiyi etkilediğine işaret eden Yarıktaş, alerjik kişilerde alerjik olmayan kişilere göre daha çok sinüzit, burunda et büyümesi,
astım ve cilt reaksiyonları görüldüğünü söyledi. Dünyada alerjik iltihabın görülme sıklığının yüzde 10-25 arasında olduğuna işaret eden Yarıktaş, Türkiye'de ise bu oranın yüzde 8-19 arasında bulunduğunu, çocuklar ve gençlerde daha yüksek olduğunu açıkladı.
Alerjik iltihabın sosyal
yaşamı, okul, iş performansını ve uykuyu olumsuz etkilediğini anlatan Yarıktaş ''
Polen, ev tozu,
hayvan döküntüleri, böcekler, çimen ve çeşitli gıdalar alerjik iltihabı tetikleyici unsurlardır. Alerjik iltihabın
ekonomik yükü, yaşam kalitesinde ve dolaylı maliyeti göz önüne alındığında oldukça büyüktür. İş günü kaybı ve üretkenlikte azalmaya yol açabilir'' dedi.
Alerjiden korunmak için tozlu ve dumanlı ortamlarda bulunmamak, eğer zorunlu ise
maske takmak gerektiğini ifade eden Yarıktaş, bulunan ortamda ısı ve nemin ayarlanması gerektiğini söyledi. Yarıktaş, polenlerin yoğun olduğu mevsimlerde mümkün olduğunca içeride olmak ve kapı pencerelerin kapalı tutulması gerektiğini bildirdi. Bu rahatsızlığı olan kişilerin evde bitki ve hayvan bulundurmaması gerektiğine dikkati çeken Yarıktaş, ''Hasta hangi ortam ve durumlarda şikayetlerinin başladığını veya arttığını hissederse ona göre önlemini kendi almalı'' diye konuştu.
Yarıktaş, kişilerin aşı, ilaç veya kendisini koruyarak alerjenlerden uzak durabileceğini belirtti.
AA