Ünlü çifti, orman ülkesi olan Türkiye'de ahşap
oyuncak sektörünün gelişmesi gerektiğini belirterek, Türkiye'nin 1 yıl içerisinde Çin'e
rakip olacak fiyatlarda ahşap oyuncak üretebileceğini söyledi.
Sektörün önde gelen
firmalarının Çin'le olan ilişkilerini, ülkede faaliyet gösteren fabrikaların sağlıksız
üretimi nedeniyle kestiklerini ve bu nedenle geçen yıl Çin'de 4 bin oyuncak fabrikasının kapatıldığını ifade eden
Ersin Ünlü, oluşan bu boşluktan kendileri gibi yüzde 100
doğal ve yüzde 100 Türk malı oyuncak üreten firmaların kazançlı çıkacağını kaydetti.
Oyuncak sektörünün önde gelen firmalarıyla görüşmelerin sürdüğünü anlatan Ünlü, 1 yıl içerisindeki hedefini Türkiye'de 2000 noktaya ulaşmak ve dünya üzerinde 5 milyon adet ahşap oyuncak satmak olarak açıkladı.
Yurt dışında üretilen ahşap oyuncakların zararlı maddeler içerdiğini belirten Ünlü, ''Bu
ürünlerin tümü
boyalı olduğu için hepsi zararlı madde içeriyor. Piyasadaki
gıda boyaları bile az zararlı! Bu sebeple biz ürünlerimizde boya kullanmıyoruz. Ben bitkisel boya üzerine çalışmalar yapıyorum. Eğer ahşap üzerinde tutturabilirsem uygulayacağım'' dedi.
Ünlü,
Avrupa ürün mevzuatlarına uygunluğu gösteren Conformite European Belgesi'yle üretim yaptıklarını ifade ederek, formaldehit gibi zararlı maddeler içeren MDF ve kontrplak kaplamalar ile tutkalı ürünlerinde kesinlikle kullanmadıklarını belirtti.
İnşaat mühendisi Ersin Ünlü ile mimar
Ayşe Ünlü, oyuncak sektörüne neden girdiklerini şu sözlerle anlattı:
''2 yıl önce 3 yaşındaki çocuğumuza yüzde 100 doğal oyuncak almak istedik. Neredeyse bütün oyuncakçıları dolaştık. O günlerde haberlerde sürekli Çin mallarının sağlığa zararlı olduğundan bahsediliyordu. Bir gün,
alışveriş merkezindeki bir kasiyere, '
Çin malı olmayan oyuncaklarınız ne tarafta' diye sorduk. O da, 'Çin malı olmayan oyuncak yok ki' dedi. O gün ofise dönüp kıl testereyle bir tane oyuncak yaptık. Ardından, 1,5 sene boyunca, 'Bu konuda ne yapabiliriz' diye düşündük. Sonunda bulduk.
Ahşaptan tamamen doğal maddeler içeren puzzle oyuncaklar üretecektik.''
Dünya üzerinde, kıl testereyle yapılan ahşap oyuncağı, CNC makineleriyle daha
seri ve daha
estetik üretmek için 1,5 yıl boyunca gece gündüz çalıştıklarını anlatan Ersin Ünlü, şanslarının da
yaver gitmesiyle yeni bir yöntem geliştirdiklerini ve bunu dünya üzerinde sadece kendilerinin uygulayabildiğini söyledi.
CNC makinelerinde kesilen ahşapları yine kendi geliştirdikleri yöntemle zımparaladıklarını anlatan Ünlü, ahşapla ahşabı zımparalayarak normal zımparadaki kimyasal maddeleri oyuncağa taşımadıklarının altını çizdi.
Oyuncakların tamamının,
küçük bir canlının salgısından elde edilen doğal reçineyle cilalandığını vurgulayan Ünlü, ''Bu kesinlikle zararlı bir madde içermiyor. Fabrikamıza gelenlere
bardak bardak ikram edebiliriz! Bunu niye yapıyoruz? Çünkü çocuk bununla oynarken ağzına sokabilir, üstüne su damlatabilir. Ahşabın üzerine su damladığı zaman bakteri üreme riski oluşur. Özellikle çocuk tükürüğünde çok bakteriyel ortam var. Oyuncağa sürdüğümüz doğal reçine sayesinde ahşapta bakteri üremiyor. Bunu yaparak ahşabın su emmesini kestik. Böylece çocuğun tükürüğünü kestik ki içerde bakteri üretmesin'' dedi.
-''BÜYÜK ÇOCUĞA ALINAN OYUNCAK KÜÇÜĞÜ ÖLDÜREBİLİR''-
Oyuncaklardaki parçaların dünya normlarına uygun olarak üretildiğini anlatan Ünlü, oyuncaklarındaki en küçük puzzle parçasının 3 santimetreye 3 santimetre olduğunu vurgulayarak, ebeveynleri şu sözlerle uyardı:
''Uygulamaya göre, oyuncakların üstüne '5 yaş üzeri' yazıp istediğiniz boyutta parça koyabiliyorsunuz. Benim de 3, 7 ve 14 yaşlarında 3 çocuğum var. 7 yaşındaki çocuğuma aldığım küçük parçalı oyuncak, eve geldiğim zaman 3 yaşındakinin de oynadığı bir şey olabiliyor. Yani 7 yaşındaki çocuğunuza aldığınız bir oyuncak 3 yaşındaki çocuğunuzu öldürebilir. Ve çocuğunuz ölürken de firma sahibinin hiçbir suçu yok, çünkü yazmış üstüne '5 yaş üzeri' diye. Ailelerin oyuncak alırken yaptıkları en büyük hata bu. Bu sebeple oyuncak boyutlarına bir standart getirilmeli.''
Milli Eğitim Bakanlığı'yla görüşmelerinin sürdüğünü bildiren Ünlü, devlete ait 900 anaokuluna oyuncak
hediye etmek istediklerini söyledi. Amaçlarının Anadolu'da oyuncağa para veremeyecek çocukları ahşap oyuncakla tanıştırmak olduğunu ifade eden Ünlü, anaokullarının kendilerinden böyle bir talepte bulunması halinde ücretsiz olarak, bu isteği seve seve kabul edeceklerini sözlerine ekledi.