İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait Beykoz Korusu’nda meydana gelen ağaç faciasında Ayfer Ayla Aral (66) ile Naime Hülya Bayrak’ın hayatını kaybetmesi bir skandalı gözler önüne serdi. Yapılan incelemelerde ağacın kuruduğu ve kökünden kırıldığı tespit edildi. Ancak ağacın kurumasına rağmen neden kesilmediği akıllarda soru işareti bıraktı. Yaşanan kaza ağacın kesilmesinde 6 kurumun izninin alınmasında yaşanan yetki karmaşasını da ortaya çıkardı.
MEVZUAT BASKISI VAR
Orman Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu üyesi ve Beykoz’da uzun yıllar Orman İşletme Şefliği Yapan Orman Mühendisi Ali Sukas, görevliler üzerinde mevzuat baskısı olduğunu söyledi. Sukas bu durumun yetkililerin hareket alanını daralttığını ifade etti.
Ağacın devrildiği alanda çok sayıda kurumun yetkisi olduğunu vurgulayan Sukas o kurumların yetkilerini şöyle anlattı: “İşletmesi, bakımı ve sorumluluğu İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait. Koru 1 derece doğal sit alanı yapılabildiği için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ve Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Müdürlüğü’nün yetkisi var.
6 AYDAN ÖNCE İÇİNDEN ÇIKILMIYOR
Bunun yanında ağaç kesilecekse Orman İşletme Müdürlüğü’ne sormak lazım. Yer Boğaziçi sınırlarında kaldığı için Boğaziçi İmar Müdürlüğü’nün yetkisini almak lazım. Tabi bunun yanında bir de ilçe belediyesi var. Burada mevzuatın çok dağınıklığı, farklı kurumlara yetki ve sorumluluk vermesi bu işleri geciktiriyor. 6 aydan önce bu işin içinden çıkamıyorsunuz. Bu yetki karmaşası 2 kişinin ölmesine, 2 kişinin de yaralanmasına sebep oldu.”
Beykoz Korusu’nun işletmesine ilişkin yetkileri belirleyen planın 2007 yapıldığını ancak Orman Bakanlığı’nın planı onaylamadığı belirtildi.
Ayfer öğretmenin geriye bir tek torunu kaldı
Beykoz Korusu içerisinde devrilen ağacın altında kalarak can veren emekli öğretmen Ayfer Ayla Aral’ın (66) hikayesi yürekleri dağladı. Emekli eğitimcinin altı ay önce eşi Haluk, iki hafta önce ise kızı Gökçe’yi kanserden kaybettiği öğrenilen Aral ailesinden geriye mutlu günlerinde çektirdikleri fotoğraf ve torunu Işık Aral kaldı.