Vakıf Genel Başkanı Bülent
Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada,
Afrika ülkeleri başta olmak üzere,
Afganistan,
Bosna,
Moğolistan, gibi ülkelere
yardım götürdüklerini anlattı.
Yıldırım,
Sudan'da bir
kampanya sırasında Afrika'da katarakt
hastalığının yaygın olarak görüldüğünü gözlemlediklerini, buradan yola çıkarak ''Siz Görürseniz Onlar da Görecek'', ''100 bin Afrikalı'dan birinin Gözlerini Aydınlatan Sen Ol'' sloganlarıyla ''Afrika Görecek'' kampanyasını başlattıklarını belirtti.
Kampanyaya
Türkiye ve Sudan
Sağlık Bakanlıklarının da
destek verdiğini bildiren Yıldırım, şunları kaydetti:
''Afrika'da sıcak hava, beslenme ve iklim şartları sebebiyle çok sayıda kişi
genç yaşta katarakt olarak görme yeteneğini yitiriyor. Göz doktoru sayısının yetersizliği de buna eklenince özellikle kırsal kesimlerde çok sayıda hasta,
ameliyat olamadan karanlığa mahkum yaşıyor.
Sağlık Bakanlığı ile ortak hareket ederek bu soruna çözüm için başlattığımız kampanya büyük destek görüyor.
Mart ayında başlayan kampanyada, Sağlık Bakanlığı doktor konusunda yardımcı oluyor. Biz de ameliyat için gerekli altyapının hazırlanmasına, tıbbi malzemelerin karşılanmasına destek oluyoruz.''
Yaklaşık 1 milyar 200 milyon nüfusa sahip Afrika'da 5 milyon kişinin katarakt sorunuyla karşı karşıya olduğunu dile getiren Yıldırım, açılan kampanyayla 5 ülkede ameliyatlara başladıklarını bildirdi.
Yıldırım,
Benin,
Gana,
Togo,
Nijer ve Çad'da 1500 kişinin gözlerinin yeniden ışığa kavuştuğunu belirterek, ''18 bin kişiye
gözlük ve ilaç dağıtıldı. Hepsi tek tek göz muayenesinden geçti. 5 ülkede daha ameliyatlar yapacağız. 25 Ağustos'ta Sudan'da ilk ameliyatı yapmayı hedefliyoruz'' diye konuştu.
Maliyeti kişi başına 100 YTL olan ameliyatların Türk hekimler tarafından gerçekleştirildiğini ifade eden Yıldırım, şu ana kadar 31 bin 798 kişinin destekte bulunduğunu söyledi.
Yıldırım, kampanyayı 100 bin Afrikalıyı sağlığına kavuşturana kadar devam ettireceklerini, destek vermek ve kampanyayla ilgili bilgi almak isteyenlerin ''www.afrikagorecek.com'' adlı internet sitesini ziyaret edebileceğini vurguladı.
Afrikalı çocukların yardım beklediğini belirten Yıldırım, ''Afrika'da katarakt hastası olup
tedavi görebilenlerin oranı milyonda 500 kişidir. Üçüncü dünya ülkelerinde her 5 saniyede bir kişi ve dakikada bir çocuk kör oluyor. Özellikle Sahra kuşağı üzerinde yer alan Nijer, Çad, Mali, Burkina Faso,
Etiyopya gibi ülkelerde ortalama 40 bin kişiye bir doktor düşerken, milyonlarca insan hayatlarında hiç doktor görmeden yaşıyor. Bu durumda bizim gibi yardımsever toplumlara büyük görevler düşüyor'' dedi.
KATARAKT HASTALIĞI
Kataraktın en önemli nedeni yaşlılık olarak biliniyor, özellikle 60 yaşından sonra oldukça yaygın olarak görülen hastalığın, yaş ilerledikçe görülme sıklığı artıyor.
Ayrıca göz travmaları, daha önce geçirilen
göz tansiyonu, göz içi iltihabı gibi göz hastalıkları ya da ameliyatları,
şeker hastalığı gibi bazı
kronik hastalıklar,
hipertansiyon, uzun süre kortizonlu ilaç kullanımı, ışın tedavisi,
C vitamini eksikliği, kötü beslenme, ultraviyole ışınlarına veya uzun süre şiddetli ışığa maruz kalma, sigara,
alkol, zararlı kimyasallar ve
radyasyon da kataraktı tetikleyen sebeplerin başında geliyor.
AA