Bunlar arasında medya temsilcileri, sendika üyeleri ve polisler de yer aldı. Toplantı, Gösteri ve Yürüyüş Kanunu’na muhalefet etmekle suçlandılar, savcıya ifade veren 23 kişi serbest bırakıldı, diğerlerin sorgusu sürüyor.
Şanlıurfa Adliyesi önünde, 7 Ocak’ta polislere yapılan operasyonu protesto eden vatandaşlar ile meslektaşlarının ailelerine destek veren bazı polisler gözaltına alındı. Aralarında gazeteci, esnaf, eğitimci ve polislerin yer aldığı 30 kişi, sabah erken saatlerde polis tarafından evlerinden alınarak emniyete götürüldü. Emniyetteki ifadelerinin ardından önce Cihan Medya Dağıtım İl Temsilcisi Murat Şimşek ile Mehmet Sait Yetkin isimli vatandaş serbest kaldı. Gecenin ilerleyen saatlerinde ifadeleri tamamlanan 21 kişi daha bırakıldı. 2007-2012 yılları arasında Şanlıurfa’da çalışan 14 polise 5 Ocak’ta algı operasyonu yapılmış ve polislerin tamamı serbest bırakılmıştı. Urfalılar, gözaltına alınan polislere destek için 7 Ocak’ta adliye önünde bir araya gelmişti.
Şahısların ifadeye çağrılmadan evlerinden alınmasına tepki gösteren avukat Harun Kaplama, “Şüpheliler sabit ikamet sahibi insanlar. Bunların bir kısmı aranmış. Ancak 3 müvekkilim sabahleyin evlerinden polis marifeti ile alınarak getirildi. Bunlar telefonla aransaydı gelirlerdi. Bunun doğru olmadığı kanaatindeyim.” dedi. Kaplama, şu bilgileri verdi: “Soruşturmada 7 sivil, 23 polis var. Müvekkillerimden biri müteahhit Mehmet Sait Yetkin. Diğer müvekkilim Cihan Medya Dağıtım İl Temsilcisi Murat Şimşek. Diğeri de yurt yöneticisi. Dosyada 30 kişi, 7 Ocak’ta gözaltındaki polislere adliye önünde destek vermekle suçlanıyor. 2911 sayılı yasa; söz konusu gösteri yasasına muhalefet. TCK’nın 215, 301 ve 288 No’lu adil yargılamayı etkileme, suç ve suçluyu övme ve devlet büyüklerine, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni aşağılamaya yönelik ifadelerin geçtiği suçlamasıyla güvenlik şubeye alındılar.”
Murat Şimşek, “İçi boş bir operasyon. Nereden bakarsanız bakın tamamen algı amaçlı. İnsanların demokratik tepkisini göstermek için sokağa çıkması, adliye önüne gelmesinin suç olduğuna şahit olduk.” dedi. Gözaltına alınan polislere adliye önünde destek verdiği gerekçesi ile sabah evinden alındığını belirten 55 yaşındaki Mehmet Sait Yetkin ise “Adliye önünde beklemek suçmuş, haberimiz yok. İlk defa gözaltına alınıyorum. Bunun için gözaltına alınmaktan şeref duyuyorum. Suçsuz insanları desteklemenin suç olduğunu bilmiyordum. Suçsuz yere alınan polisleri desteklemek suçsa ben o suçu her zaman işlemeye hazırım.” diye konuştu.
23 KİŞİ SERBEST BIRAKILDI
Şanlıurfa'da 5 Ocak'ta polislere yönelik düzenlenen operasyonu adliye önünde protesto ettikleri gerekçesiyle gözaltına alınan 30 kişiden ifadeleri tamamlanan 23 kişi serbest bırakıldı. 7 kişinin ifadesinin ise sürdüğü öğrenildi.
AKTİF SEN: ÜYELERİMİZ GÖZALTINA ALINMADI
Bu arada bazı medya organlarında Aktif Sen üyesi 8 kişinin gözaltına alındığı yönündeki haberlere sendikadan yalanlama geldi. Sendikanın Şanlıurfa şubesi yaptığı açıklamada, üyelerinin gözaltına alınmadığını bildirdi.
Sendikanın yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Gözaltına alınan kişilerin avukatları ile yaptığımız görüşme sonucunda gözaltına alınan sivil kişi sayısının 7 olduğu ve sendikamızla hiçbir alakalarının olmadığı bilgisine ulaştık. Haber yaparken araştırmadan yazan, görevi halka doğru haber iletmek olan bu basın yayın organlarını kınıyor ve derhal tekzip yayınlamaya davet ediyoruz."
ŞANLIURFA BAROSU’NDAN TEPKİ
Şanlıurfa Baro Başkanı Hikmet Delebe, Urfa’da 30 kişinin gözaltına alınmasına sert tepki gösterdi: “Dosyanın detaylarını görmedim ama 2911 sayılı yasaya göre gözaltı olmaz. Normal koşullarda izin alınmadan bir yerde toplanarak bu haklarını kullanabilirler. Yasanın ruhunda ve metnine göre izin almaya gerek kalmaksızın protesto yapılabilir. Yeter ki barışık olsun, etraf kırılıp dökülmesin. İnsanlar ptotesto haklarını kullanabilir.”