Adalet Bakanlığı, Adli Sicil Yönetmeliği'nde bir takım düzenlemeler yaptı. Düzenleme ile adlî sicil bilgileri merkezî adlî sicilde Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü'nce, mahallî adlî sicillerde cumhuriyet başsavcılıklarınca, kaymakamlıklarca, yurt dışında elçilik ve konsolosluklarca verilecek.
Kamu kurum ve kuruluşları, görev ve yetkileri kapsamında, mevzuatın adlî sicil ve arşiv kaydı alınmasını öngördüğü hâllerde, Adalet Bakanlığı'nın izniyle, kendi iş ve işlemlerine esas olmak üzere ve sadece o iş ve işleme münhasır olarak, ilgili kişiler hakkında, Adlî Sicil Paylaşım Sistemi'nden sorgulama yapabilecek.
Gerçek kişiler, kendileriyle ilgili adlî sicil ve arşiv kaydını, güvenli elektronik imza veya güvenli kimlik doğrulama araçlarını kullanarak sorgulayabilecek. Sorgulama sonucu oluşturulan elektronik imzalı doğrulama kodunu da içeren adlî sicil ve arşiv kaydı belgesi, elektronik ortamda ilgilisine güvenli şekilde ulaştırılacak.
Adlî Sicil Paylaşım Sistemi veritabanındaki bilgilerin tamamı hiçbir kuruma veya kişiye verilemeyecek. Adlî Sicil Paylaşım Sistemi'nin işletilmesinde, kanunlarda ve uluslararası sözleşmelerde yer alan özel hayatın gizliliğine ilişkin hükümler esas alınacak. Kamu kurum ve kuruluşları, adlî sicil bilgilerinin gizliliğini korumakla yükümlü olacak. Adlî Sicil Paylaşım Sistemi'ne erişecek kamu kurum ve kuruluşları ile bağlantı, e-devlet kapısı üzerinden veya noktadan noktaya iletişim şekillerinden biri kullanılarak sağlanacak. Veri iletişiminin doğru, hızlı, kesintisiz ve güvenli olması için gerekli tedbirler alınacak.
Adlî Sicil Paylaşım Sistemi veri tabanından 7 gün 24 saat hizmet verilecek.
CİHAN