İşin ilginç tarafı polislerin suçlandığı sistemi teşkilata kazandıranların Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından ödüllendirildiği ortaya çıktı. Casusluk, yolsuzluk ve terör soruşturmalarında görev alan polislere yönelik operasyonlara Adana’da devam edildi. Mayıs ayında ifadeleri alınıp serbest bırakılan 13 polis, önceki akşam tekrar gözaltına alındı. Polislere yönelik gözaltı talimatının emniyet personelinin kendi içinde haberleşmek amacıyla kullandığı bir yazılımdan kaynaklandığı belirlendi.
KURDURUP SEMİNER VERMİŞ
Bugün'den Bilal Şahin'in haberine göre; soruşturma dosyasına göre kullanılması suç olarak değerlendirilen Pol-Net üzerinde çalışan söz konusu yazılım Emniyet Genel Müdürlüğü'nün izni ve görevlendirdiği teknik elemanlar tarafından kurulmuş. Sistemi teşkilata kazandıran polis memuru EGM tarafından ödüllendirilmiş. Sistemin kullanılması ve yaygınlaşması amacıyla EGM’nin Antalya’da polislere seminer verdiği de öğrenildi. Bütün bunlara rağmen yazılımı kullandığı iddia edilen polisler suçlu gösterilip haklarında soruşturma başlatıldı.
KULLANMAYANA DA GÖZALTI
Yazılımı kullandığı iddiasıyla gözaltına alınan polisler arasında sistemi hiç kullanmayan polislerin de olduğu ortaya çıktı. Avukat İsa Ayanoğlu bu durumun açıkça cadı avı yapıldığının kanıtı olduğuna dikkat çekti. Avukat İsa Ayanoğlu, “Kullanılmasının suç olduğunu iddia ettikleri yazılımın yaygınlaşması için EGM Antalya’da polislere seminer verdi. Şimdi de bu polislere bu sistemi neden kullandınız diye gözaltı kararı çıkarılıyor” dedi.
'HUKUK CİNAYETİ'
Soruşturma dosyasına yeni hiçbir şey konulmadan gözaltı kararı alınmasını hukuk cinayeti olarak değerlendiren avukat Ayanoğlu, “Eski suçlamaların aynısını yazmışlar, yeni bir delil, ifade yok. Bu şekilde gözaltı kararı verildi.
Bunu anlamak güç, bunun hukuki bir yanı yok. Yasaya göre bırakın gözaltına almayı ifadelerini bile alınması mümkün değil. Belli isimler belli amaçlarla bir şekilde bir araya getirilip gösteri yapılmak isteniyor. Bu yapılanın motivasyonunun farklı olduğunu biliyoruz. Adamlar resmen biat ettik biz diyorlar” dedi.
MAYISTA İFADELERİ ALINMIŞTI
Polislerin gözaltına alınmasına gerekçe gösterilen programın internete kapalı, veri depolama ve aktarma imkânı tanımayan bir program olduğu biliniyor. Mayıs ayında, Adana emniyetinde yapılan bir incelemede, bilgisayarlarına yasa dışı yollarla bu programın kurulduğu iddiasıyla bazı emniyet mensupları hakkında inceleme başlatılmıştı.
YENİDEN AÇILDI
10 Haziran’da da bilgisayarlarında bu program bulunan polisler, savcılığa ifade verdikten sonra serbest bırakılmıştı. Kapanması gereken dosya, TEM şube müdürü tarafından yeniden ele alındı.
MESAİ BİTİMİNDE İMZA
Adana TEM Şube Müdürü Murat Zeren imzasıyla savcılığa sevk edilen polislerin, usulsüz verileri ele geçirme, verileri yok etmeme, özel hayatın gizliliğini ihlal ve resmi belgede sahtecilikle suçlandıkları öğrenildi. Polislerin avukatı İsa Ayanoğlu, hukukun ayaklar altına alındığını ifade ederek, “Bir savcı, TEM şube müdürünün getirdiği dosyayı hiçbir sorgulamaya tabi tutmadan imzalayamaz. Özellikle saat 19.00’da mesai bitiminde imzalanmış. İtiraz dilekçesi vermeye gittim, adliyede kimse yok” dedi. Polisler dün öğleden sonra adliyeye sevk edildi.
SAVCIYA 250 BİN LİRALIK DAVA
Polislerin avukatlarından Emin Bayram "İllegal yollarla baskı ve tehditle yönlendirildiğini değerlendirdiğimiz gözaltı kararını veren savcı hakkında 250 bin TL miktarlı tazminat davası açılacak. Kazanılacak tazminat ise şehit polis ailelerine bağışlanacaktır" dedi.
Gözaltına alınan polisler: Erhan Yıldırım, Serdar Koç, Mehmet Remzi Köpüklüoğlu, Ahmet Özkan, Halil Dağ, İbrahim Sağır, Yusuf Erdoğan, Neşet Arslan, Yusuf Ziya Toprak, Mehmet Karabörk, Ferhat İçöz, Süleyman Aslan, Cemil Baki.