Öncelikle ele alınması gereken tasarı ve teklifler iletilirken kaşılıklı görüşler alındı.
AK Parti Grup Başkanvekilleri Mustafa
Elitaş, Nihat
Ergün ve Bekir
Bozdağ; MHP Grup
Başkanvekili Oktay Vural,
CHP Grup Başkanvekili Hakkı
Suha Okay ve DTP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan'ı ziyaret ederek, ekim ayındaki çalışma takvimi ve öncelikle ele alınması gereken tasarı ve teklifleri ileterek,
yasalaşması konusunda
destek istedi.
Gruplara sunulan
taslakta, 7
Ekim Salı günü, çalışmalarını tamamlayan
Türkçe ve küresel
ısınma ile ilgili
araştırma komisyonu raporları, 8 Ekim
Çarşamba günü
sınır ötesi operasyonla ilgili
Başbakanlık Tezkeresi, 9 Ekim
Perşembe günü ise mayınların temizlenmesi ve organize sanayi bölgeleri ile ilgili yasa tasarılarının ele alınması yer alıyor.
Taslakta, 14 Ekim Salı günü
Tuzla ile Zeytin ve
Zeytinyağı Araştırma Komisyonu raporlarının görüşülmesi, 15 Ekim Çarşamba günü Erişme Kontrollü
Karayolları Kanunu ile Serbest Bölgeler ve
Gümrük kanunlarında değişiklik öngören yasa tasarıları, 16 Ekim Perşembe günü ise
Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununda değişiklik yapılmasını içeren
yasa tasarısı bulunuyor.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün geri gönderdiği Elektronik Haberleşme Kanunu, Türk Vatandaşlığı Kanunu Tasarısı,
Kamu İhale Kanunu ile
Tapu kanununda değişiklik öngören yasa tasarıları, Türk
Ticaret Kanunu Yasa Tasarısı ile uluslararası anlaşmaları içeren 23 yasa tasarısı da taslakta yer alıyor.
-''TASLAĞI DEĞERLENDİRECEĞİZ''-
MHP Grup Başkanvekili
Oktay Vural, görüşme sonrasında yaptığı açıklamada, önerileri değerlendireceklerini ve görüşlerini AK Parti Grubuna ileteceğini söyledi.
Türkiye'de oldukça gerilimli bir
siyaset ortamının oluştuğunu, bunun Parlamentoyu da etkilediğini belirten Vural, bunun yerine sorumlu siyasete uygun zemin oluşturmak gerektiğini bildirdi.
Meclis gündeminin oluşturulmasında, grupların uzlaşmasının önemli olduğuna değinen Vural, özellikle denetim konusundaki şikayetlerini Ak Parti'lilere aktardıklarını ifade etti.
CHP Grup Başkanvekili
Hakkı Suha Okay da ekim ayı için öngörülen çalışma programını inceleyeceklerini ve görüşlerini ileteceklerini söyledi. Taslak içinde Türk
Ticaret Kanunu Tasarısının da bulunduğunu hatırlatan Okay,
Borçlar Kanunu çıkarılmadan
Türk Ticaret Kanununun çıkarılmasının doğru olmadığını belirtti.
DTP Grup Başkanvekili Kurtulan ise sınır ötesi operasyon ile ilgili tezkereden duydukları rahatsızlıkları dile getirdiklerini belirterek, AK Parti'nin önerilerini inceleyeceklerini bildirdi.
-SİYASETTEKİ ÜSLUP DA TARTIŞILDI-
AK Parti Grup Başkanvekili
Nihat Ergün, görüşmelerin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, gruplara, yeni yasama yılının ilk bir ayında yapılacak çalışmalarla ilgili olarak gruplara taslak sunduklarını söyledi.
Grup başkanvekillerinin önerileri makul karşıladığını belirten Ergün, ''Çalışma saatleri ve içerik itibariyle geçen dönemde herkesin kabul ettiği, üzerinde mutabakata varılmış olan konuları arkadaşlara sunduk. İnceleyip, 1 Ekime kadar bize
cevap verecekler. 7 Ekim itibariyle de umarım bu taslak üzerinde anlaşır ve çalışmalarımıza başlarız. Rahat bir çalışma taslağı sonduk. Çok tartışmaları, hararetli konular ya da Parlamentoyu geç saatlere kadar yoran bir takvim sunmadık. Arkadaşlarımızın makul karşıladığını gördük'' dedi.
Ergün, son günlerde siyasetteki üslupla ilgili sorunların gündeme gelip gelmediği sorusuna karşılık, ''Umarım bu çalışma takvimi ve içeriği, üsluba da olumlu katkı yapacaktır. Milletvekilleri üzerinde mutabık kaldıkları yasalar üzerinde çalışırken, herhalde siyaset üslupları da bu çerçevede olacaktır. O üsluba da katkı sağlayacak bir taslak sunduğumuzu düşünüyoruz'' karşılığını verdi.
Bir gazetecinin, ''Siyaseti yıpratan bu üsluptan sıyrılma arayışınıza muhalefet nasıl yaklaşıyor, olumlu
yanıt alabildiniz mi?'' sorusuna karşılık ise Ergün, bütün grupların siyasi polemiklere girerken konunun şahsileştirilmeden, politikalar üzerinde tartışmanın daha doğru bir yaklaşım olduğu kanaatine sahip olduğunu kaydetti.
Ergün, ''Siyasetin komple yıprandığı fikri, siyasi parti gruplarında var. Dolayasıyla siyasetçiler, konuları tartışırken kişisel bir tartışmadan ziyade, politikalar düzeyinde bir tartışmayı benimsemeleri daha doğru olur. Grupların bu konuda olumlu yaklaşımı var'' diye konuştu.
AA