ABD'li Türkiye uzmanından çok çarpıcı çıkış!

ABD’li Türkiye uzmanı Prof. Dr. Henri Barkey iddiaların devam etmesi halinde Ankara-Washington arasındaki ilişkilerin gerilebileceğini söyledi.

ABD'li Türkiye uzmanından çok çarpıcı çıkış!

ABD’li Türkiye uzmanı, Lehigh Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı Prof. Dr. Henri Barkey, 17 Aralık’taki ‘Büyük Rüşvet Operasyonu’nun ardından ortaya çıkan siyasi krizin arkasında özellikle ABD veya İsrail’in parmağı olduğuna dair iddiaların devam etmesi halinde Ankara-Washington arasındaki ilişkilerin gerilebileceğini söyledi.

Amerika’nın Sesi Radyosu’na konuşan Barkey, Türkiye’deki soruşturma ve operasyonların ardından Başbakan Erdoğan’ın isim vermeden ABD’nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone hakkında “Seni ülkemizde tutmak zorunda değiliz” dediğini söyledi.

İki ülke arasındaki ilişkilere ilişkin radyonun sorularını cevaplayan Amerika’daki Türkiye uzmanı Prof.Dr. Henri Barkey, ABD’nin Türkiye’nin en büyük müttefiki olduğunu ve Türk hükümetine çok yardımı dokunduğunu anlatırken, “Bunun ardından hükümet, kendi yandaşlarını Amerika aleyhine döndürdü ve her türlü korkunç şeylerle suçladı. Bu söylediklerini destekleyemezler, çünkü hiçbir kanıta dayanmıyor” dedi. Barkey, son gelişmelerin ilişkilerin gerilemesine giden sürecin daha başlangıcı olduğunu öne sürdü. 

Prof.Dr. Barkey, Türkiye’de hükümetin emniyet ve yargı içindeki görevden alma ve yer değiştirmelerinin, bu kurumların Gülen hareketine sempati duymayan üyelerini de etkilediğini ve eninde sonunda bu kişilerin de tepkisine yol açacağını düşündüğünü anlattı. Amerikalı uzman, 30 Mart’ta yapılacak yerel seçimlerin, Türkiye siyasetinde çok önemli bir gösterge olacağını, Başbakan Erdoğan’ın bu seçimlerde yüzde 50’nin üzerinde oy almasının kendisini daha güvende hissetmesine yol açacağını, AK Parti oylarının yüzde 42 civarına düşmesinin, Türkiye’de daha aktif bir muhalefet oluşmasına neden olabileceğini değerlendirdi. 

“TÜRK DEMOKRASİSİ İKİ ADIM İLERİ, İKİ ADIM GERİ”

Amerikalı uzman Henri Barkey, Türk demokrasisini ‘İki adım ileri, iki adım geri’ diye nitelendirirken buna rağmen özellikle askerlere siyasetten el çektirilmesinin Türkiye için başarı olduğunu söyledi. Barkey, ordunun bıraktığı güç boşluğunu hükümet ve Başbakan Erdoğan’ın doldurduğunu, Türkiye’de demokrasinin henüz ‘yarı olgun bir fikir’ düzeyinde kaldığını ve 2012’den bu yana yerinde saydığını öne sürdü. 

Lehigh Üniversitesi öğretim üyesi Henri Barkey’nin, kısa süre önce Washington’daki Wilson Center adlı düşünce kuruluşunda Türkiye’deki siyasi krizle ilgili toplantıya katıldığın hatırlatıldı.


<< Önceki Haber ABD'li Türkiye uzmanından çok çarpıcı çıkış! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER