ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, Türkiye'de özgür medyaya yönelik operasyonda gözaltılara ilişkin yaptığı açıklamada, hükümete muhalif olmanın tezgah kurmak veya hainlik yapmak anlamına gelemeyeceğini söyledi.
ABD Dışişleri Sözcüsü Jen Psaki, Türkiye’deki gazetecilere gözaltılardan ‘kaygılı’ olduklarını belirterek, “Basın özgürlüğü, hükümeti eleştirme özgürlüğünü de içerir. Karşıtlığı seslendirmek, tezgâh ve ihanete eşit değildir.” dedi. Psaki, dünkü olağan basın toplantısında Türk ve Amerikalı gazetecilerin konuyla ilgili sorularını cevaplarken, “Hükümeti eleştiren medyanın ofislerine polis baskınları, ardından gazetecilerin ve medya temsilcilerinin gözaltına alınmasından kaygılıyız.” şeklinde konuştu. Amerikan hükümet sözcüsü, Gülen Hareketi’nin gizlice hükümeti devirmeye çalıştığı yolundaki iddialarla ilgili yorumu olup olmadığı sorusuna ise ‘Yok’ cevabını verdi. Jen Psaki, medya özgürlüğü, yargı bağımsızlığı ve adil yargılamayı hatırlatarak Türk yetkilileri Türkiye’nin ‘temel değerleri ve demokratik temellerini’ muhafaza eden eylemlere davet etti. Bir Amerikalı gazetecinin Türkiye’de olan anti-demokratik gelişmelerin sağlam bir NATO üyesi olmasına zarar verebileceği yönünde kaygısı olup olmadığı sorusuna da, ‘Hayır’ karşılığını verdi. Psaki, Gezi Parkı olaylarına ilişkin Beşiktaş’ın taraftar grubu Çarşı üyesi 35 kişi hakkında darbe girişimi iddiasıyla açılan davayla ilgili olarak ise ABD’nin ifade ve toplantı özgürlüğünü desteklediğini kaydetti.
ABD’den özgür medyayı hedef alan 14 Aralık operasyonuna bir tepki de Florida federal milletvekili Alan Grayson’dan geldi. Operasyonu kınayan Grayson, “Bu siyasi baskı ve tutuklamalar, problemli demokrasilerde yapılagelen, medyayı susturmaya yönelik ve rahatsız edici müdahalelerin devamıdır.” ifadesini kullandı. Gözaltıların geniş çaplı yolsuzlukların ortaya çıkış yıldönümüne denk getirilmesinin, olayı örtbas etmeye yaramayacağını belirten Amerikalı vekil, yolsuzluklara karışan hükümet yetkililerinin medyaya uyguladığı baskının fayda sağlamayacağını kaydetti.