"TÜRKİYE'NİN İMAJINA ZARAR VERDİ"
Amerika'nın Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone Hürriyet Gazetesi'ne konuştu. Rüşvet ve yolsuzluk iddialarının Türkiye'nin yurtdışındaki imajına zarar verdiğini söyleyen Büyükelçi Francis Ricciardone, "Yolsuzluk iddiaları Türkiye markasına gerçekten hasar verdi. İki ülke arasında daha çok ticaret görmek isteyen bir yabancı olarak Türkiye'ye önerim; burasının Amerikan iş insanlarının da, Türk yasalarının önünde eşit muamele göreceği ciddi bir ülke olduğunu güçlü bir şekilde gösterin. Rüşvet, Amerikan işadamlarının baş edebileceği bir konu değil, çünkü kendi yasalarımıza göre bir suç." açıklamasında bulundu.
HAYAL KIRIKLIĞI
Hükümet yolsuzluk soruşturmasının ardından sosyal medyaya yasak getirmişti. Ricciardone yasaklar karşısında hayal kırıklığı yaşadığını "Biz Türkiye ile ticareti ve yatırımları arttırmaya çalışırken Twitter ve Youtube'u kapatmak gibi Türkiye'nin daha az çekici görünmesine neden olacak durumlar ortaya çıkınca hayal kırıklığına uğruyorum." diyerek ifade etti.
"PARALEL DEVLET DEDEKTÖRÜYLE GEZMİYORUZ"
'Paralel yapı' iddialarını da değerlendiren Büyükelçi, "Biz elimizde bir paralel devlet detektörüyle gezmiyoruz. Bu kavram Amerikalıların anlayabileceklerinin çok ötesinde bir şey. Bunun ne anlama geldiğine karar vermek de, karşılığında ne yapılacağına karar vermek de Türklerin kendisine kalmış. Ne anlama geldiğini bize sizler söyleyeceksiniz. Biz de bu meseleyle nasıl başa çıktığınızı büyük bir ilgiyle takip edeceğiz." dedi..
Erdoğan ile Obama görüşmesine değinen Francis Ricciardone, Muhterem Fethullah Gülen Hocaefendi'nin iadesinin istendiğine ilişkin ise şu yorumda bulundu:
"Beyaz Saray'ın 19 Şubat'ta gerçekleşen o telefon konuşmasıyla ilgili açıklaması net. Hatta konuşmanın içeriğine açıklama getiren başka bir açıklama daha yapıldı. Ben de o noktada bırakayım. Yasal konularda yapılan tüm başvurulara hürmetle ve ciddiyetle yanıt vereceğiz. Ancak ülkemizde ikamet eden Türk vatandaşlarının haklarını kullanmasına da karışmayız. Bize göre, yasadışı aktivite emareleri olmadıkça ülkemde yaşayan bir Türk vatandaşıyla ilgili konuşmak, karşı karşıya olduğumuz gerçekten ciddi meseleler konusunda dikkatimizi dağıtır."
Başbakan Erdoğan, Hizmet hareketini dış mihraklarla birlikte hareket etmekle suçluyordu. ABD Ankara Büyükelçisi "Böyle bir ilişkimiz yok" dedi ve "Bizim devletlerle resmi ilişkimiz vardır. Türkiye Cumhuriyeti ile hükümetiyle ve kurumlarıyla ilişkimiz var." ifadelerini kullandı..
Ricciardone, Tuskon ve Gazeteciler Yazarlar Vakfını dünyaya mal olmuş sivil toplum örgütü olarak gördüklerini söyledi ve "Eğer TUSKON gibi iş dünyasını temsil eden gruplardan ya da Gazeteciler Yazarlar Vakfı gibi entelektüel topluluklardan bahsediyorsanız, Evet onlarla görüşüyoruz. Bu gruplarla Amerika ve Amerikalılarla ilişkilerin geliştirilmesine ilgisi olan ve yasalara uyan gruplar olarak görüşüyoruz. Mesela TUSKON, iki ülke arasındaki ticaret ve yatırımların arttırılması konusunda Türk ve ABD hükümetlerinin resmi tutumunu paylaşan bir topluluk." diye konuştu..